Νέες δοκιμασίες για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού


Αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλεί σειρά ζητημάτων, με τις κοινωνικές αντιδράσεις και την πορεία της οικονομίας να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται αντιμέτωπο με μειωμένα έσοδα τον Ιανουάριο, κατά 305 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις, γεγονός που αναδεικνύει ερωτήματα για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό να κριθεί αναγκαία η λήψη νέων μέτρων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2015-2016, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της διετίας 2013-2014. Το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, αναμένεται να συναντήσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ.

Η πορεία της οικονομίας δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση. Οι κοινωνικές αντιδράσεις για την ακολουθούμενη πολιτική αυξάνονται διαρκώς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών και την εξαγγελθείσα για τις 20 Φεβρουαρίου γενική απεργία των συνδικάτων.

Η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάζεται και από άλλα ζητήματα, όπως η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, αλλά και το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικά για το θέμα των απεργιών, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντέδρασαν έντονα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπευθύνου προγράμματος του κόμματος Δημήτρη Χατζησωκράτη:

«Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ.Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;».

«Ο κ. Βρούτσης όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

Αιχμές κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου άφησε, μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης.

«Ο κ. Κεδίκογλου πρέπει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος της τρικομματικής κυβέρνησης και να μην εκφράζει μια σύγκρουση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε. Τάχθηκε, επίσης, κατά του ενδεχόμενου απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα συζητούσε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, εφόσον τεθεί από τον πρωθυπουργό.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στο Real.gr, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιθαγένειας.

Newsroom ΔΟΛ