Αν δε σου δώσουν απόδειξη, πάρ’ το δωρεάν και φύγε


 

Σε εφαρμογή τέθηκε πρόσφατα ένα νέο μέτρο σύμφωνα με το οποίο «ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει, αν δε λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».

Πώς, λοιπόν, φαίνεται σε νέους της πόλης; Το έχουν επιχειρήσει κάπου; Άραγε, θα αγόραζαν χωρίς απόδειξη αν η επιχείρηση τους έκοβε χρήματα;

Διαβάστε παρακάτω τι απάντησαν στο «Θ»:

 

Μαρία

«Το μέτρο μού φαίνεται αρκετά καλό, δεν μου έχει τύχει, όμως, μέχρι τώρα να το εφαρμόσω. Πάντως, αν είχα την εναλλακτική να μη μου κόψουν απόδειξη και να μου μειώσουν την τιμή, είναι αλήθεια ότι θα το προτιμούσα».

 

Λευτέρης

«Για τον πελάτη καλό είναι αυτό το μέτρο, αλλά για το μαγαζάτορα όχι. Δεν το έχω κάνει πουθενά μέχρι τώρα. Πάντως, αν μου προτείνουν έκπτωση αντί απόδειξης, θα τη διαλέξω με τα σημερινά δεδομένα. Πλέον, όμως, με ενοχλεί αν δε μου δώσουν απόδειξη».

 

Παναγιώτης

«Το μέτρο μού φαίνεται ηλίθιο, καθώς κινείται στο πλαίσιο επιβολής με νομοθετική ρύθμιση του αυτονόητου και, άρα, αποδεικνύει την εν γένει παρακμή μας. Δεν το έχω εφαρμόσει, γιατί το συναλλακτικά σύνηθες είναι το “πληρώνω χωρίς απόδειξη” ή το “τώρα που κάτι ρυθμίστηκε στα γύφτικα, αν πάω να φύγω χωρίς απόδειξη, στο τρίτο βήμα είτε θα πληρώσω με απόδειξη είτε θα πιαστώ στα χέρια με τον έμπορο, που θα επιμένει ότι έκοψε απόδειξη”.  Με αφήνει αδιάφορο η έκπτωση, είναι σαν το “μα, αν σας κόψω απόδειξη, θα επιβαρυνθείτε με το ΦΠΑ”. Και ποιος σου ζήτησε να μου κάνεις οικονομία; είναι η ερώτηση. Με αφήνει αδιάφορο αν παίρνω απόδειξη, γιατί στη γη της μπανανίας, αντί να είναι μέσο φοροελάφρυνσης λόγω αποδεδειγμένων εξόδων, είναι τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης».

 

Δήμητρα

«Δε συμφωνώ με αυτό το μέτρο. Όποιος ήθελε απόδειξη την έπαιρνε και χωρίς αυτό. Όποιος δε θέλει να κόψει, θα βρει τρόπο, Έλληνες είμαστε. Δεν το έχω κάνει να μην πληρώσω και δεν πρόκειται να το κάνω. Έτσι πιστεύω ότι δίνουν πάτημα σε αυτούς που δε θέλουν να πληρώσουν και να δημιουργήσουν πρόβλημα στις επιχειρήσεις. Ακόμα κι αυτό το μικρό μέτρο μάς στερεί λίγο από την ελευθερία μας».

 

Έβελυν

«Ως μέτρο μού φαίνεται αστείο. Το να βάζεις ένα αυτοκόλλητο στην ταμειακή ενός μαγαζιού δεν μπορεί να αποτελεί εφαρμογή νόμου. Και αναρωτιέμαι, τελικά, πόσοι ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν αντιληφθεί αυτόν το νόμο. Δυστυχώς, ούτε εμένα, αλλά ούτε και τον εκάστοτε ιδιοκτήτη-φορολογούμενο, μας έχουν πείσει οι κυβερνώντες ότι τα ποσά που πληρώνουμε σε φόρους διαχειρίζονται προς όφελός μας».

 

Γεωργία

«Θεωρώ σωστό αυτό μέτρο, αν και μέχρι σήμερα δεν το έχω εφαρμόσει. Αν, πάντως, μου αντιπροτείνουν έκπτωση, θα τη δεχτώ. Γενικώς με ενοχλεί κάποιες φορές αν δε μου δίνουν απόδειξη».

 

Η αγορανομική διάταξη
Η αγορανομική διάταξη προβλέπει ακριβώς το εξής: Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος σχετική πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά, όπου θα αναγράφεται «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δε λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».

Το αυτό κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Το ίδιο μέτρο της μη πληρωμής σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης θα ισχύει και για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και συνεργεία αυτοκινήτων.

Στην περίπτωση μη ενημέρωσης των καταναλωτών, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο χιλίων ευρώ, εκτός των άλλων κυρώσεων.

 

Η άλλη πλευρά

Στον αντίποδα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προτείνει στους καταστηματάρχες «αντιπινακίδα», στα ελληνικά και αγγλικά, με το εξής περιεχόμενο:

«ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΕΛΑΤΗ, Η ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ».

 

 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση