Κάτοικοι και φορείς της Καρδαμύλης ρωτούν τη Μαρίζα Κωχ για το φωτοβολταϊκό πάρκο


 

Τρεις ερωτήσεις απευθύνουν στη γνωστή τραγουδίστρια Μαρίζα Κωχ, στο όνομα της οποίας έχει εκδοθεί άδεια για φωτοβολταϊκό πάρκο 79,92kw (στο σημείο που δείχνει το άσπρο βέλος, όπου και φαίνονται οι χωματουργικές εργασίες), οι τοπικοί φορείς της περιοχής, οι αντιπρόσωποι των τουριστικών γραφείων και η συντονιστική επιτροπή κατοίκων.

Αφού επισημαίνουν ότι η κα Κωχ, για δεκαετίες, με το έργο της μας δίδαξε τις ρίζες μας και τον πολιτισμό μας, θέλουν να μάθουν:

-Γιατί επέλεξε την Καρδαμύλη να φτιάξει σπίτι και, μάλιστα, πολλές φορές να δώσει αξέχαστες συναυλίες στο μαγευτικό χώρο του Άγιου Σπυρίδωνα, για τις οποίες και την ευχαριστούμε; Πιστεύουμε βέβαια ότι η απάντηση είναι, «για αυτό που λέμε ότι είναι η Καρδαμύλη, στις πρώτες σειρές»…

-Αν αυτό που αποφάσισε να κάνει η ίδια, το κάνουν και άλλοι 10- 15 ή και περισσότεροι ιδιοκτήτες, μπορεί να μας πει τι αποτελέσματα θα έχουμε; Εμείς το μόνο που μπορούμε να της πούμε πάνω σε αυτό, είναι ότι θα καταστραφεί αυτή η σπάνια φυσική ομορφιά, θα βεβηλώσουμε την ιστορική και πολιτιστική της αξία, και θα καταστρέψει και εμάς όλους οικονομικά… αφού ο τουρισμός θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

-Και μας λένε ότι θα γίνει μια εγκατάσταση, η οποία δε θα βλάψει πολύ το περιβάλλον και θα την ενσωματώσει σε βράχους, φυτά και δέντρα… Αυτό είναι ανέφικτο, μιας και το έδαφος είναι πρανές και η ορατότητα δεν μπορεί να εμποδιστεί από παντού. Και μάλιστα, μας λένε ότι θα είναι παράδειγμα και για τους υπόλοιπους.

Μα, ποιος θα υποχρεώσει ποιον, να ακολουθήσει το παράδειγμα της κας Κωχ; Όταν, μάλιστα, οι αδειοδοτήσεις δίνονται τόσο εύκολα… χωρίς καν περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις, σε ένα τόσο σημαντικά ευαίσθητο τουριστικό μέρος, όπως η Καρδαμύλη. Και βέβαια, ακολουθεί και όλη η πανέμορφη περιοχή της Μάνης…