Μια κρίσιμη συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΕΙ Καλαμάτας σχετικά με το μέλλον του τμήματος Λογοθεραπείας, που να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά μετακομίζει στην Πάτρα όπου συγχωνεύεται με το αντίστοιχο της αχαϊκής πρωτεύουσας.
Κύριο χαρακτηριστικό στο κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα, ήταν ο προβληματισμός των σπουδαστών, σε ενδεχόμενη τελικά μεταφορά.
Τελικά οι σπουδαστές αποφάσισαν να στείλουν έγγραφο στον Υπουργό στη συνάντηση που θα γίνει αύριο με αντιπροσωπεία από την πόλη και στο τέλος της εβδομάδας να ξαναγίνει συνέλευση.
Το Θάρρος μίλησε με τον Προϊστάμενο του τμήματος Δημήτρη Πετρόπουλο και σας τον παρουσιάζει παρακάτω.
Το έγγραφο που θα σταλεί γράφει τα εξής:
ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Σ.Ε.Υ.Π.
O Σπουδαστικός Σύλλογος της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) παρουσιάζει τα ακόλουθα στοιχεία, με αφορμή το προσχέδιο «ΑΘΗΝΑ» το οποίο προβλέπει την κατάργηση του Τμήματος Λογοθεραπείας από το Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και την απορρόφηση του από το αντίστοιχο Τμήμα Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Πάτρας, και με βάση αυτά τα στοιχεία ζητά την παραμονή του Τμήματος στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας.
- Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς όπου η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα μας, υπάρχουν αναφορές από σπουδαστές του Τμήματος μας ότι θα διακόψουν τις σπουδές τους καθώς δεν μπορούν να αντέξουν τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής στην Πατρά. Επιπροσθέτως, στη Φοιτητική Εστία του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας στεγάζονται 24 σπουδαστές του Τμήματος Λογοθεραπείας και δεν υπάρχει καμία βεβαίωση ότι θα στεγαστούν στην αντίστοιχη Φοιτητική Εστία του Τ.Ε.Ι. Πάτρας.
- Το Τμήμα Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Πάτρας έχει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών από το δικό μας Τμήμα. Συνεπώς, ο κάθε σπουδαστής θα επωμιστεί μαθήματα τα οποία δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος μας. Για παράδειγμα, το μάθημα «Κοινωνιολογία της Υγείας» που υπάγεται στο Β’ Εξάμηνο σπουδών στο Τμήμα της Πάτρας δεν υπάρχει στο δικό μας πρόγραμμα σπουδών, και ο κάθε σπουδαστής από εμάς θα υποχρεωθεί να το εντάξει στη δήλωση του. Επίσης, εάν έχει λάβει βαθμό πρόσβασης σε ένα μάθημα του Τμήματος μας και στο Τμήμα Πάτρας το μάθημα αυτό δεν υπάγεται στο πρόγραμμα σπουδών τότε δεν υφίσταται πλέον ο βαθμός αυτός, είτε αφορά Θεωρητικό είτε Εργαστηριακό μάθημα. Σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα σπουδών έχουν και οι αλυσίδες-μαθημάτων οι οποίες είναι διαφορετικές σε σχέση με το δικό μας τμήμα, και υπάρχει πιθανότητα σπουδαστές που έχουν, με βάση το δικό μας πρόγραμμα, το δικαίωμα να δηλώσουν συγκεκριμένα μαθήματα, να χάσουν αυτό το δικαίωμα στο Τμήμα της Πάτρας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για αποφοίτηση, γεγονός το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμα περισσότερο τον κάθε σπουδαστή και την οικογένεια του.
- Στο Τμήμα Λογοθεραπείας της Πάτρας είναι εγγεγραμμένοι σχεδόν 700 σπουδαστές. Αυτό σημαίνει ότι μία προσθήκη περίπου 400 ατόμων, αριθμός των εγγεγραμμένων σπουδαστών στο δικό μας Τμήμα, συν τους εισακτέους του επόμενου ακαδημαϊκού έτους θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση προβλημάτων. Προβλήματα όπως ότι το Τ.Ε.Ι. Πάτρας δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές για να φοιτήσουν παραπάνω από 1100 σπουδαστές στο Τμήμα Λογοθεραπείας. Θα υπάρξουν προβλήματα σχετικά με την εύρεση αιθουσών. Επίσης, λόγω του μεγάλου αριθμού σπουδαστών στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Πάτρας τα εργαστηριακά μαθήματα διδάσκονται με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων (περίπου 80) ενώ στο Τμήμα μας ο μέγιστος αριθμός είναι 30. Αυτό σημαίνει ότι με την επικείμενη απορρόφηση μας από το Τμήμα της Πάτρας θα υποβαθμιστεί το επίπεδο σπουδών μας.
- Το Τμήμα Λογοθεραπείας της Πάτρας στελεχώνεται από 6 μόνιμους καθηγητές. Αυτό σημαίνει ότι σε μια επικείμενη μεταφορά του Τμήματος μας στην Πάτρα οι μόνιμοι καθηγητές και οι ωρομίσθιοι δεν θα έχουν τη δυναμική να καλύψουν τις ανάγκες για περίπου 1100 σπουδαστές, οπότε θα χρειαστεί να δαπανηθούν χρήματα για την πρόσληψη επιπλέον καθηγητών. Όσον αφορά το Τμήμα μας, το μηνιαίο κόστος των ωρομίσθιων καθηγητών ανέρχεται μόνο στις 10.300€ το μήνα, ποσό το οποίο δεν ταράσσει τον οικονομικό προϋπολογισμό του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας. Εφόσον, το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» έχει και ως κριτήριο και το δημοσιονομικό κόστος του κάθε Τμήματος, πιστεύουμε ότι μία επικείμενη απορρόφηση μας από Τμήμα Λογοθεραπείας της Πάτρας, θα κοστίσει περισσότερο από ότι η παραμονή μας στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, ειδικότερα αν συνυπολογίσει κανείς και ποσό των επιδομάτων που θα δοθεί στους σπουδαστές για την μεταφορά τους, όπως έχει προκηρυχτεί.
- Όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, το οποίο είναι έκτακτο, για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 από τους 28 διδάσκοντες στο Τμήμα, οι 3 είναι κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος και οι 14 Μεταπτυχιακού Διπλώματος. Δηλαδή, κάποιοι εξ΄ αυτών πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις μονιμότητας.
- Ένα επιπλέον κριτήριο του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» είναι το ποσοστό των εισακτέων που είχαν βαθμό πρόσβασης πάνω από τη βάση του 10, η οποία προβλέπεται να επαναφερθεί στο μέλλον. Το Τμήμα Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας πάντα έχει βάση πρόσβασης πάνω από τη βάση του 10. Οπότε πρόκειται για ένα Τμήμα για το οποίο θα υπάρχει συνεχώς ζήτηση και θα καλύπτονται οι θέσεις ακόμα και με την επαναφορά της βάσης του 10.
- Επιπροσθέτως, το έργο που προσφέρει το Τμήμα μας στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλο. Καθώς, στο Τμήμα μας λειτουργεί η «Κλινική Ομιλίας και Λόγου» ένας σύγχρονος χώρος διάγνωσης και θεραπείας σε άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα στην ομιλία και το λόγο. Οι σπουδαστές/στριες του 5ου, 6ου και 7ου εξαμήνου υπό την εποπτεία της Υπεύθυνης της Κλινικής εκπαιδεύονται από τους καθηγητές του τμήματος, στα μαθήματα «Κλινική 1,2 και 3». Η «Κλινική Ομιλίας και Λόγου» αυτή τη στιγμή παρέχει σε εβδομαδιαία βάση σε περίπου 150 παιδιά και ενήλικες ΔΩΡΕΑΝ συνεδρίες με σκοπό την αποκατάσταση προβλημάτων ομιλίας και λόγου. Σημαντική επισήμανση θεωρούμε ότι ο αριθμός των παιδιών, των οποίων τους παρέχονται δωρεάν συνεδρίες, αυξάνεται συνεχώς καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων προς την «Κλινική Ομιλίας και Λόγου».
- Εξειδικευμένες δομές (Κέντρο Αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗ, Γηροκομείο, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας, Εκπαιδευτήρια ΜΠΟΥΓΑ, Κλινική ΩΡΛ και ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Κέντρο Ημέρας για παιδιά με αυτισμό, ΚΕ.ΦΙ.Α.Π. Καλαμάτας και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας) καθώς επίσης Δημοτικά και Νηπιαγωγεία συνεργάζονται με το Τμήμα στο πλαίσιο των μαθημάτων «Κλινική Άσκηση 1,2 και 3» και δέχονται σπουδαστές/στριες με τη συνοδεία των καθηγητών τους.
- Με βάση τις παραπάνω αναφορές, ως Σπουδαστικός Σύλλογος της Σ.Ε.Υ.Π. κρίνουμε ότι το Τμήμα Λογοθεραπείας πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που αφορούν το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», είτε ακαδημαϊκά είτε δημοσιονομικά, ώστε να παραμείνει στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και να συνεχίσει να δέχεται εισακτέους. Η απορρόφηση μας από το Τμήμα Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Πάτρας θα έχει απόρροια μόνο προβλήματα και στην εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος αλλά και στην τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας. Αν το αίτημα μας απορριφτεί τότε θα προβούμε σε άλλες μορφές κινητοποίησης.
Ο Πρόεδρος του Σ.Σ. Σ.Ε.Υ.Π.
Μανεσιώτης Αναστάσιος