«Μαραίνεται» η κοινωνία «ανθίζουν» τα ανταλλακτήρια


Ξεφυτρώνουν και στην Καλαμάτα σαν τα «μανιτάρια»

 

Ενεχυροδανειστήρια και ανταλλακτήρια χρυσού: Οι μόνες επιχειρήσεις που «ανθίζουν»

 

Της Βίκυς Βετουλάκη

Έντεκα επιχειρήσεις έχουν λάβει επίσημα άδεια από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και λειτουργούν ως ενεχυροδανειστήρια ή αγοράς χρυσού ή και τα δύο μαζί, στην Καλαμάτα, αν και η αίσθηση όχι μόνο του κόσμου, αλλά και των ίδιων των ιδιοκτητών, είναι πως στην περιοχή μας λειτουργούν πολύ περισσότερα.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στην πόλη μας τα τελευταία δύο χρόνια, αναδεικνύοντας τον συγκεκριμένο «επιχειρηματικό» κλάδο σε ανερχόμενο, καθώς η κρίση ευνόησε κατά πολύ τη λειτουργία και ανάπτυξή τους.

Παρά ταύτα, η ύπαρξη και λειτουργία τους παραμένει «ταμπού» για την κοινωνία  μας και γι’ αυτό οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αρνούνται να μιλήσουν επώνυμα, με δυσκολία μιλούν ακόμα και ανώνυμα, ενώ οι χώροι που επιλέγουν για στέγασή τους είναι ή σε διαμερίσματα ή πίσω από καλά κρυμμένες τζαμαρίες, ώστε να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα του πελάτη.

 

Αγορά χρυσού

Τις τελευταίες ημέρες επιχείρηση αγοράς χρυσού, με την επωνυμία «Μεσσηνία Gold» άνοιξε στην πόλη μας και ο πρώην ποδοσφαιριστής Τάσος Μητρόπουλος με τη σύζυγό του Νένα Χρονοπούλου.

Μιλώντας στο «Θάρρος» ο κ. Μητρόπουλος για το πώς μπορεί κάποιος να κάνει μια για αγορά χρυσού ή άλλων πολύτιμων ειδών, είπε:

«Εύκολα,  απλά ,σίγουρα αλλά πάνω απ΄ όλα εχέμυθα .Στο κατάστημά μας υπάρχει ειδικός που κάνει άμεσα τις εκτιμήσεις και τις πληρωμές, τόσο για τους πολύτιμους λίθους όσο και για τα κοσμήματα, τα ρολόγια ή και τις λίρες».

Ποιοι άνθρωποι όμως απευθύνονται σε ανταλλακτήρια χρυσού και ποιας ηλικίας; Ποιες ανάγκες τους δηλώνουν ότι θέλουν να καλύψουν;

 «Είναι άνθρωποι σαν εμένα, σαν εσάς σαν τον καθέ ένα μας.  Είναι ο Έλληνας και η Ελληνίδα που σηκώνει το βάρος των εξόδων, της μείωσης του μισθού, των χαρατσιών, της ανεργίας και χρειάζονται άμεσα μετρητά χρήματα, χωρίς να έχουν δυστυχώς άλλους πόρους, όπως κάποτε.

Θυμηθείτε τα διάφορα δάνεια που κατά κόρον διαφήμιζαν όλες οι τράπεζες “διακοποδάνεια” κ.α, αλλά και τις κάρτες το πλαστικό χρήμα που κατέστρεψε κόσμο και κοσμάκη, που ακόμα και μέχρι σήμερα πληρώνουν.

Σπάνια όμως  υπάρχουν και κάποιοι που έχουν την πολυτέλεια να θέλουν να πουλήσουν παλιά κοσμήματα που έχουν φύγει από τη μόδα, για να αγοράσουν κάτι πιο μοντέρνο.

Οι ηλικίες ποικίλουν, γιατί οι ανάγκες είναι για όλους μας δυστυχώς οι ίδιες, όλοι οι άνθρωποι καθημερινά αντιμετωπίζουν τεράστια ανάγκη για να καλύψουν έξοδα που όλο και αυξάνονται, και αυτοί είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών».

 

Ενεχυροδανειστήρια

Οι περισσότερες επιχειρήσεις του είδους λειτουργούν και ως ενεχυροδανειστήρια, αλλά και ως αγοράς χρυσού. Συνήθως, σε αυτά εργάζονται υπάλληλοι, καθώς οι ιδιοκτήτες, μπορεί ζουν σε άλλες πόλεις. Για παράδειγμα, στην Καλαμάτα, λειτουργούν ενεχυροδανειστήρια, ο ιδιοκτήτης των  οποίων είναι από την Πάτρα.

Και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες παραδέχονται ότι η παρουσία τόσων πολλών ενεχυροδανειστηρίων σε μια πόλη, μαρτυρά ότι υπάρχει κίνηση και προφανώς «χώρος» και γι΄ άλλες.

Σε άλλα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βάλει ενέχυρο κάτι πολύτιμο και να πάρει χρήματα και όταν μπορέσει να το ξαναπάρει πίσω και σε άλλα να πουλήσει χρυσό ανάλογα με το βάρος του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, υπάρχουν δύο κατηγορίες πελατών που απευθύνονται εκεί. Άνθρωποι που θέλουν να «ξεφορτωθούν» αντικείμενα που δεν θέλουν πια (όπως από ένα γάμο ή αρραβώνα που χάλασε) και το κάνουν με ιδιαίτερη χαρά, όπως μας περιέγραψαν και άνθρωποι που πουλάνε ακόμα και κομμάτια με συναισθηματική αξία για να καλύψουν ανάγκες τους. Μάλιστα, οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας, ανάλογα με τις ανάγκες τους, κάνουν και «ιδιαίτερα» παζάρια, καθώς αν για παράδειγμα τους προσφερθεί το ποσό των 180 ευρώ, ζητούν 200 ευρώ που είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ ή το ενοίκιο ή η δόση. Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που επιλέγουν αυτό το δρόμο, καθώς είναι η τελευταία τους λύση.

Σε ότι αφορά τις ηλικίες, οι πελάτες είναι κυρίως μεσόκοποι που έχουν υποχρεώσεις, οικογενειακές, κυρίως,  αυξημένες. Υπάρχουν όμως και άτομα νεαρής ηλικίας που  ενδιαφέρονται να πουλήσουν κάτι που τους έχουν δωρίσει και δεν τους αρέσει προκειμένου να ψωνίσουν κάτι της αρεσκείας τους.