Προσφυγή στα Δικαστήρια σκέφτεται η ΠΕΔ αν δε σταματήσουν τα πρόστιμα


 

Το συνολικό ποσό των 383.500 ευρώ έχει επιβάλει μέχρι στιγμής με τη μορφή προστίμου στους ΟΤΑ της Πελοποννήσου η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό πίνακα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παν. Νίκας.

 

«Πρωταθλητής» στα πρόστιμα είναι ο Δήμος Κορινθίων με 143.000 ευρώ και 5 πρόστιμα. Ακολουθούν, οι Τριφυλίας με 80.000 και 2 πρόστιμα, Γορτυνίας με 58.000 και 8 πρόστιμα, Τρίπολης με 35.000 και 3 πρόστιμα, Καλαμάτας με 23.500 ευρώ και 3 πρόστιμα, Ερμιονίδας με 21.000 και 2 πρόστιμα, Σπάρτης με 20.000 ευρώ και 1 πρόστιμο και Ναυπλιέων με 3.000 ευρώ και 1 πρόστιμο. Χωρίς πρόστιμο είναι οι Δήμοι Δυτικής Μάνης, Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος, ενώ δε δόθηκαν απαντήσεις από το Δήμο Μεσσήνης.

 

Στα Δικαστήρια

Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ο κ. Νίκας έκανε λόγο για βιομηχανία προστίμων, λέγοντας πως παραμερίζει την τυπική και την υποκριτική διάσταση του θέματος πως τα «λεφτά βγαίνουν από τη μία τσέπη και μπαίνουν στην άλλη».

Πρόσθεσε δε, πως με τη επιβολή αυτών των προστίμων φαίνεται ότι οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη ο ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ γνωστοποίησε ότι η ΠΕΔ διενεργεί έρευνα για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

«Είναι εύκολο», είπε σε άλλο σημείο, «να επιβάλλεις πρόστιμα στην τελευταία τρύπα του ζουρνά» και δήλωσε πως δεν αποδέχεται την ευθύνη που πηγαίνει να καταλογιστεί, βάσει των προστίμων, στους Δήμους.

Γνωστοποίησε πως ζήτησε να συναντηθεί με το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαν. Αγγελάκα, στην Τρίπολη και την επιδίωξη να συναντηθεί και με τον περιφερεάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, προκειμένου να σταματήσει το θέμα, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν των δικαστικών αιθουσών.

 

Πού ανήκουν ευθύνες

Κατά την άποψή του θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από τους πραγματικά υπεύθυνους, όσους δηλαδή διαχειρίζονται ευρωπαϊκά χρήματα, και αναρωτήθηκε τι μπορούν να κάνουν οι Δήμοι όταν υπάρχουν 400 εκατ. ευρώ και δεν προωθείται η διαχείριση των απορριμμάτων.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως η συγκεκριμένη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.    

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου