Έκπτωση στην έκπτωση ζητά ο κόσμος από τα καταστήματα


 

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 70% ΦΤΑΝΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ

 

Τα απαραίτητα και με σκέψη ψωνίζουν όσοι μπαίνουν στα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας, σαφώς λιγότερα κομμάτια από άλλες χρονιές, ενώ συχνά ζητούν και έκπτωση στην έκπτωση.

Κάπως έτσι μας περιέγραψαν την κίνηση κατά την περίοδο των εκπτώσεων επαγγελματίες που μίλησαν χθες στο «Θ». Όσο για τη μείωση των τιμών, φτάνει μέχρι και το 70%, ποσοστό πρωτοφανές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Μιχάλης Καούνης, Genesis

«Η κίνηση είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι ζορίζονται λόγω της κρίσης, οπότε οι τιμές μας είναι πολύ χαμηλές. Έχουμε μεγάλες προσφορές, έχει ανταποκριθεί ο κόσμος έως τώρα, ενώ ευελπιστούμε να κορυφωθεί η κίνηση αυτές τις μέρες. Οι εκπτώσεις μας φτάνουν μέχρι 50% αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος είναι πιο πιεσμένος από άλλες χρονιές, έτσι προσπαθούμε με το να ρίξουμε τις τιμές μας να τον προσεγγίσουμε ακόμα περισσότερο, φυσικά με την ποιότητα να παραμένει όπως ήταν. Οι άνθρωποι ψωνίζουν, αλλά όχι αυτά που ψώνιζαν, τα ποσά είναι μικρότερα. Αν κάποτε έπαιρναν δύο ή τρία παντελόνια, τώρα θα πάρουν ένα. Λιγότερα πράγματα. Όλοι θα βγουν να ψωνίσουν από κάτι, απλώς δεν παίρνουν αυτά που έπαιρναν κάποτε. Τις περίμεναν, πάντως, τις εκπτώσεις, μπορεί μάλιστα να μην ψώνισαν ούτε τα Χριστούγεννα ή να ψώνισαν πολύ λίγο, ώστε να ψωνίσουν τώρα».

 

Γιώργος Πατσιώτης, Remember

«Οι εκπτώσεις μας φτάνουν μέχρι 60% και είναι βέβαια μεγαλύτερες από άλλες χρονιές. Μας ζητούν και ακόμη καλύτερες τιμές, κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει, είναι ότι ο κόσμος αγοράζει λιγότερα κομμάτια σε σχέση με άλλα χρόνια».

 

Νατάσσα Ντοχά, Berto Giannini

«Έχει βέβαια μια κίνηση, ο κόσμος περίμενε τις εκπτώσεις παρά πολύ, γιατί αρκετοί δεν ψώνισαν τα Χριστούγεννα, πήραν μόνο τα απαραίτητα, οπότε περίμεναν. Λόγω κρίσης, θέλουν πλέον τις χαμηλές τιμές, αναζητούν το πιο οικονομικό. Εμείς, ως μαγαζί, έχουμε την κίνηση που περιμέναμε, σίγουρα όμως γενικά τα πράγματα δεν είναι όπως άλλες χρονιές. Ο κόσμος τις θέλει τις εκπτώσεις και σε καθημερινή βάση πλέον και ενώ λήγουν κανονικά τέλος Φεβρουαρίου, σίγουρα μέχρι να αλλάξει η σεζόν και να βγουν τα ανοιξιάτικα, θα υπάρχουν προσφορές στα καταστήματα. Όταν είναι μικρή η έκπτωση, ζητούν ακόμη καλύτερες τιμές, όταν είναι πολύ χαμηλή η τιμή, συνήθως δε ζητούν κι άλλη μείωση, αν και υπάρχουν κάποιοι που το κάνουν. Η έκπτωσή μας είναι από 30% – 60%, μεγαλύτερη από άλλα χρόνια. Είναι αρκετά χαμηλές οι τιμές».

 

Χρήστος Φραράκης, Diesel

«Η κίνηση τις πρώτες δύο εβδομάδες των εκπτώσεων ήταν αυτή που περιμέναμε. Βέβαια, ανάλογα με την εποχή που διανύουμε, ο κόσμος αναζητά τις εκπτώσεις. Φέτος ξεκίνησαν από πολύ ψηλά και θα τελειώσουν ακόμα πιο ψηλά. Αρχίσαμε με 40% – 50%. Όπως καταλαβαίνετε, προς το τέλος των εκπτώσεων το ποσοστό θα πάει και στο 60% ή και στο 70%. Αλλιώς δε γίνεται. Οι άνθρωποι ζητούν ακόμη καλύτερη τιμή και στην έκπτωση, ζητούν ακόμη και να μην πάρουν απόδειξη, αν και το επιβάλλει ο νόμος. Φέτος, οι εκπτώσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες, ενώ μετά το τέλος των εκπτώσεων θα συνεχιστούν σίγουρα σε κάθε μαγαζί με τη μορφή των προσφορών όσο υπάρχουν ακόμα αποθέματα που πρέπει να πουληθούν. Δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο, γι’ αυτό πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλο».

 

Ελένη Κοσμά, Crocodilino

«O Γενάρης πήγε μέτρια. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είχαμε δυο μέρες έκπληξη, να μας κάνει το κάτι διαφορετικό από τις συνηθισμένες μέρες σαν εκπτώσεις. Παιδικό είδος είναι, αναγκαίο λόγω του χειμώνα και των πολλών βροχών, αλλά κάπως συγκρατημένος ο κόσμος. Ψωνίζουν τα απαραίτητα οι άνθρωποι, αυτό που χρειάζονται. Το παιδάκι τους δεν το βάζουν σε στέρηση πάντως. Και την ποιότητα την κοιτάνε. Ξεκινάμε από 30%, που για το είδος μας είναι καλό ποσοστό, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις φτάνουμε και το 50%. Θα έχουμε και ανοιξιάτικες προσφορές τον άλλον μήνα. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι, για να μπορούμε να υπάρχουμε, γιατί στην πραγματικότητα να υπάρχουμε περιμένουμε και όχι να κερδίσουμε πλέον».   

 

Βασίλης Χόχωλης, Αίθριο

«Έχουμε μεγάλες εκπτώσεις, της τάξης των 50% – 70%, προσφορές με 10 ευρώ, ακόμη και με 5 ευρώ, σε ρούχα, λευκά είδη, παπούτσια, εσώρουχα, πολλά πράγματα. Είναι πολύ πιο κάτω η κίνηση σε σχέση με άλλες χρονιές, πολύ διαφορετικά. Ο κόσμος τα απαραίτητα αγοράζει, κι εκεί ακόμη ζητάει καλύτερη τιμή. Είναι δύσκολη η κατάσταση και ιδίως για τους εμπόρους, γιατί έχουν πολλά έξοδα. Εγώ εδώ μπορεί να μην έχω ενοίκιο, αλλά και πάλι είναι το ρεύμα, οι φόροι, ο ΦΠΑ, το ΤΕΒΕ και δεν ξέρω τι άλλο…».

 

Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Lifo

«Όταν υπάρχουν εκπτώσεις, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον κόσμο να ψωνίσει κάτι ποιοτικό και σε πάρα πολύ καλή τιμή. Οι τιμές μας αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά χαμηλές, κι έτσι ο κόσμος έχει δείξει μεγάλη ανταπόκριση». 

 

Της Μαρίας Νίκα

Φωτό: Στασινός Μουτσούλας