Προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
H διακοπή του πιλοτικού προγράμματος 5G στην Καλαμάτα
Η απάντηση του Υπoυργείου σας για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019 περιλαμβάνει “σαφείς διατάξεις για τον έλεγχο των κεραιοσυστημάτων και ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας βάσει των οδηγιών που έχουν εκδώσει οι διεθνείς οργανισμοί”
Θα ήταν πλήρης η απάντηση σας αυτή αν περιελάμβανε και επεξηγούσε ότι τα όρια της ακτινοβολίας που ασπάζεται ο Ν 4635/2019 είναι του 2000 και οι οδηγίες στις οποίες αναφέρεστε, που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί, είναι του 1998. Τα σημερινά όρια πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν έχουν συσταθεί για ακτινοβολίες τεχνολογίας 3G, 4G και πολύ περισσότερο για την νέα τεχνολογία 5G. Η ακτινοβολία του 1998 δεν έχει καμία σχέση ως προς τους παλμούς, την πολικότητα και τις συχνότητες της 4G και πολύ περισσότερο αυτής της 5G. Τα όρια και οδηγίες που αναφέρεστε είναι αυτά της ICNIRP του 1998 που ορίσθηκαν ως γνωστόν για έκθεση ακτινοβολίας μόλις 6 λεπτών, και βεβαίως περιλαμβάνουν κάποια μικρή “έκπτωση” που έχει υιοθετήσει η Ελληνική Νομοθεσία δύο χρόνια αργότερα. Ως εκ τούτου θα έλεγα ότι οι διατάξεις του Ν 4635/2019 όχι μόνο δεν είναι σαφείς αλλά είναι ιδιαίτερα μπερδεμένες, αναξιόπιστες και αναχρονιστικές με αναφορά σε ήδη παρωχημένες τεχνολογίες μιας άλλης μακρινής εποχής.
Στην συνέχεια η απάντησή σας μας παραπέμπει στους ελέγχους των επιπέδων της Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που πραγματοποιεί (κατ’ αποκλειστικότητα και χωρίς δυνατότητα ελέγχου) η (ΕΕΑΕ) Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας τονίζοντας ότι το 2018 δεν διαπιστώθηκε υπέρβαση αυτών των ορίων μέσα σε αστικό ιστό. Με την απάντηση σας αυτή φοβούμαι ότι δεν καθησυχάζετε τον Έλληνα πολίτη. Μας επιβεβαιώνετε ότι η ακτινοβολία είναι εντός των ορίων που θεσμοθετήθηκαν με την ΚΥΑ του 2000 και με αναφορά στα όρια της ICNIRP (1998) η οποία καθορίστηκε όπως προανέφερα για έκθεση μόλις 6 λεπτών. Σήμερα η έκθεση σε αυτήν την ακτινοβολία μπορεί να είναι συσσωρευτική έως και δεκαετιών, και επιπλέον τα όρια της ICNIRP έχουν ορισθεί για την τεχνολογία GSM, ένα σήμα όπως προανέφερα με άλλη γεωμετρία, δυναμική και προδιαγραφές, όμως ο Ν 4635/2019 εμμέσως μας πιστοποιεί τα ίδια όρια της “προηγούμενης εικοσαετίας και τεχνολογίας” ως έγκυρα και ασφαλή.
Η πιθανώς εσκεμμένη σύγχυση ορίων, τεχνολογιών, συχνοτήτων, και χρόνου έκθεσης δεν εγγυάται καμία ασφάλεια για τον Έλληνα πολίτη και τον Έλληνα εργαζόμενο και μάλιστα με όρια στατικά αλλά “ξεχειλωμένα χρονικά” σε ένα απαράδεκτο διάστημα δύο δεκαετιών. Ο Έλληνας εργαζόμενος καλείται σήμερα να βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον και συχνά μέσα σε μία θάλασσα ακτινοβολίας κάτω από κεραίες, 2G, 3G, 4G και 5G, συμβατικές, μικροκυματικές, MIMO και μαζί με 5-15 ξεχωριστά σήματα Wi Fi εκτός των άλλων ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων που μπορεί να επιβαρύνεται ένας χώρος εξωτερικός η εσωτερικός ή ακόμα και εργασιακός όπου ο πολίτης είναι αναγκασμένος να έχει συνεχή, παρατεταμένη ή και μακρόχρονη παραμονή.
Εφ’ όσον οι θεσμοθετημένοι φορείς βρίσκονται μέσα σε αυτήν την σύγχυση και ακόμα επιμένουν να διασφαλίζουν τον πολίτη μέσα σε αυτό το περιβάλλον με πολλαπλές πηγές ακτινοβολίας με όρια της προηγούμενης εικοσαετίας και για τεχνολογία σήματος και συχνότητες εντελώς διάφορης της σημερινής είναι όχι μόνον άστοχο αλλά και εγκληματικά επικίνδυνο να ανατρέξουμε και να αφεθούμε όπως προτείνετε στους “θεσμοθετημένους φορείς” και τα “ασφαλή επίπεδα” ακτινοβολίας που καλύπτονται πίσω από τον πρόσφατο Ν 4635/201
Θα πρέπει να επισημάνω ότι η προτεινόμενη – στην απάντησή σας – ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών αποκλειστικά από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας ως τους μόνους που διαθέτουν τεχνογνωσία και τους μόνους που είναι σε θέση να δώσουν επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, ακυρώνει αντιδεοντολογικά αλλά και προκλητικά τους Έλληνες και διεθνείς επιστήμονες με σαφή και εξειδικευμένη γνώση σε αυτόν τον τομέα που επανειλημμένα έχουν προειδοποιήσει για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Οι Έλληνες πολίτες και εργαζόμενοι απαιτούν να πάρετε υπεύθυνη και σοβαρή θέση για τα θέματα της ΗΜ ακτινοβολίας χωρίς να διαιωνίζεται η σημερινή σύγχυση. Τουλάχιστον έτσι θα γνωρίζουν τους κινδύνους που τους εκθέτει η εκ παραδρομής ή άγνοιας, πρόσφατη νομοθεσία της πολιτείας και τι μέτρα θα πρέπει μόνοι τους να πάρουν για να προστατευθούν.
Με εκτίμηση
Θεόδωρος Π. Μέτσης Dipl.Eng, M.Sc.(Eng.), Ph.D.
Μηχανολόγος, Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος.