Τι φέρνει το 2013 για Δήμους και Περιφέρειες


 

ΕΤΟΣ ΡΙΖΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Έτος ριζικών αλλαγών στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας θα είναι το 2013, αφού και οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα, με λιγότερους πόρους και υπαλλήλους και, φυσικά, την Εποπτεία, που – μετά τα ενδεχόμενα λουκέτα- θα γίνει ο Νο2 «εφιάλτης» τους.

Διαθεσιμότητα – αξιολόγηση ώρα μηδέν
Το 2012 άνοιξε με το… κλείσιμο του κύκλου της εφεδρείας και έκλεισε με το… άνοιγμα του κύκλου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ. Ήδη, με το κλείσιμο του 2012, η ΠΟΕ-ΟΤΑ άλλαξε τις αγωνιστικές δράσεις της και μετέφερε τον «ανένδοτο» κατά της διαθεσιμότητας και στις αίθουσες των δικαστηρίων, με τους εργαζομένους να έχουν μέχρι στιγμής το πάνω χέρι: 14 μπλόκα στη διαθεσιμότητα και 3 μπλόκα στους εργαζομένους (σ.σ. του Πρωτοδικείου Αθηνών).

Οικονομικός έλεγχος – κλοιός
Το 2013 ανατέλλει για τους ΟΤΑ υπό τον ασφυκτικό κλοιό του μνημονίου 3, καθώς μέσω αυτού το «κοντέρ» στις προσλήψεις θα δείχνει μηδέν για τα επόμενα 4 χρόνια, το Παρατηρητήριο – Εποπτεία θα στέκεται ως «Θεία Δίκη» πάνω από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, στην περίπτωση που αποκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους (με τους πολίτες να καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» μέσω της αύξησης των τελών), ενώ αναμένεται πολλοί ΟΤΑ να εκπέμψουν SOS λόγω της μείωσης των ΚΑΠ.
Πέραν αυτού, το 2013 φέρνει και νέες μειώσεις στις αντιμισθίες των αιρετών, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των Δήμων.

Κοινωνική πολιτική
Το τρέχον έτος αναμένεται να επιδεινωθεί η κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες να καλούνται εκ νέου να… ασκήσουν την κοινωνική πολιτική στη θέση του κράτους.

«Βοήθεια» στη… Φροντίδα
Ένα άλλο κοινωνικό πρόγραμμα που θα βρεθεί στην επικαιρότητα το τρέχον έτος, και κυρίως από τον Απρίλιο και μετά, είναι και το «Φροντίδα κατ’ Οίκον», η διάδοχος κατάσταση του «Βοήθεια στο Σπίτι» (εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του με 60 εκατ. ευρώ και η παράτασή του με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή μέχρι 31/03/2013).
Οι δήμαρχοι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους ως προς τους όρους και τα κριτήρια του νέου προγράμματος: ενώ το πρώτο, το «Βοήθεια στο Σπίτι», καλύπτει όλους τους ηλικιωμένους και