Το νέο «πρόσωπο» του Νέστορος


 

Εργασίες προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου

 

 

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος, μια από τις σημαντικότερες θέσεις της Μυκηναϊκής Εποχής στην ελληνική επικράτεια, έκλεισε τις πύλες του για το κοινό στις 10 Δεκεμβρίου.
Και τούτο, διότι δυο έργα πνοής, με στόχο την ανάδειξη και την προστασία του μοναδικού αυτού χώρου, πραγματοποιούνται παράλληλα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013».
Ειδικότερα, το έργο «Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος», με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, υλοποιείται από τον Ιούνιο του 2011, από την ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Οι αναβαθμισμένες λειτουργικά υποδομές θα εξασφαλίσουν άνετη πρόσβαση και περιήγηση σε όλες τις ομάδες κοινού, ενώ το πληροφοριακό υλικό θα παρουσιάζεται με τρόπο σύγχρονο και εύληπτο.

 

 

Το δε έργο «Κατασκευή Νέου Στεγάστρου Προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος», συνολικού προϋπολογισμού 3.171.458,82 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2012, από την ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων. 
Ο πρωτοποριακός του σχεδιασμός με υπέργεια διαδρομή επισκεπτών, φιλοδοξεί να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία περιήγησης, προστατεύοντας με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο το μνημείο.

 

Μετά το πέρας των εργασιών, ο αναδεδειγμένος αρχαιολογικός χώρος θα παραδοθεί στο κοινό, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην τουριστική προβολή της Μεσσηνίας.