Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει μια σταθερή πορεία, την οποία δεν απειλεί τίποτα και κανένας
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Εδώ και μερικές μέρες κυκλοφορούν φήμες που κάνουν λόγο για μεταφορά του Τμήματος Φιλολογίας Πατρών στην Καλαμάτα.
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν είχαν ακουστεί τα ανάποδα σενάρια, ότι, δηλαδή, η Φιλολογία Καλαμάτας θα πήγαινε στην Πάτρα.
Όπως είναι λογικό, οι φήμες αυτές αναστάτωσαν τους φοιτητές της πόλης, όπως και εκείνους της Πάτρας.
Το «Θ» επικοινώνησε με τον υφυπουργό Παιδείας και πρώην πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, και πήρε απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και για το μέλλον των Σχολών της Καλαμάτας.
-Κυκλοφορεί η φήμη ότι θα μεταφερθεί η Φιλολογία του Πανεπιστημίου Πατρών στην Καλαμάτα και θα συγχωνευτεί με το εδώ Τμήμα…
Όπως είχα την ευκαιρία να δηλώσω και στην Πάτρα, η φήμη αυτή δεν είναι μόνο ανυπόστατη. Θεωρώ ότι ήταν εκ του πονηρού όταν άρχισε να διαδίδεται. Διότι αυτό συνέβη τρεις μέρες από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εκεί. Τη διέψευσα και, μάλιστα, εξήγησα ότι επειδή η χώρα μας είναι μικρή και γνωριζόμαστε όλοι, καταλαβαίνουμε και τις σκοπιμότητες πίσω από τέτοιου είδους φήμες, αλλά και το γεγονός ότι οι διακινητές τέτοιων φημών γελοιοποιούνται και μόνο από τις εξελίξεις των καταστάσεων.
Για μένα τα πράγματα είναι πολύ απλά και εξήγησα ποια είναι η διαδικασία του σχεδίου «Αθηνά». Κάτι τέτοιο δεν έχει προταθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών, κάτι τέτοιο δεν έχει προταθεί από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ουδεμία τέτοια προοπτική υπάρχει. Όπως και άλλες φήμες οι οποίες διαχέονται εντέχνως στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, επίσης δεν υφίστανται και μάλλον προέρχονται από κινήματα αρρωστημένης φαντασίας.
-Υπάρχει περίπτωση να κλείσουν οι Σχολές της Καλαμάτας;
Θα σας πω αυτό που σας έχω πει και άλλες φορές. Βλέπετε ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει μια σταθερή πορεία, την οποία δεν απειλεί τίποτα και κανένας.
Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι κάποιοι δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν, να ασχοληθούν παραδείγματος χάριν με τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, και ασκούνται σε τέτοιου είδους φημολογίες, οι οποίες είναι τελείως ανυπόστατες.
-Το ΤΕΙ διατρέχει τέτοιο κίνδυνο;
Καταλαβαίνετε ότι το σχέδιο «Αθηνά» βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιμένουμε τις προτάσεις των Πανεπιστημίων, ενώ έχουμε καλέσει πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ στις 10 Δεκεμβρίου στο υπουργείο, οπότε όλα αυτά θα κατατεθούν και θα αξιολογηθούν. Νομίζω πως όλα θα πάνε καλά.
–Καλύτερα πρύτανης ή υφυπουργός;
Είναι τελείως διαφορετικές οι ευθύνες, είναι τελείως διαφορετική η άσκηση της πολιτικής σε σχέση με του πρύτανη.
Η μόνη ιδιότητα που εγώ διεκδικώ και τη διεκδικώ συνεχώς, είναι αυτή του πανεπιστημιακού.
Είχα την ευκαιρία να δηλώσω πρόσφατα ότι και η ιδιότητα του πρύτανη ήταν μια ιδιαίτερη θητεία και την άσκησα όσο καλύτερα μπορούσα, αλλά και αυτή του υφυπουργού έχει την ίδια προοπτική. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματικότητα στο έργο. Να αφήσω κάτι το οποίο θα είναι θετικό για την Παιδεία.
-Η Παιδεία αντέχει στην κρίση;
Η Παιδεία αντέχει στην κρίση, με δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι συγκεκριμένο όραμα για το μέλλον. Χρειάζεται να επενδύσουμε στις δυνατές και ισχυρές παραγωγικές πηγές που έχει η χώρα μας, στα καλά μυαλά που βρίσκονται στο χώρο της Παιδείας, να μεταρρυθμίσουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας και να ξέρουμε ότι αν θα έρθει ανάπτυξη, αυτή θα στηριχθεί στην έρευνα και στην καινοτομία, όπως παράγουν τα Πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ.