Μεγάλες καταστροφές καταγράφονται σε Μάνη , αλλά και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές !
Προσοχή στις κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν τη δακοπροσβολή της ελιάς συνιστούσε στα τέλη Οκτωβρίου η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας μετά την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών, προειδοποίηση όμως που δεν ελήφθη υπόψη, με αποτέλεσμα ευρεία καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας, κυρίως σε παραλιακές περιοχές του νομού.
Πώς φθάσαμε εδώ
«Με αφορμή την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας στους ελαιώνες της Μεσσηνίας, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής συνιστά στους παραγωγούς να είναι σε εγρήγορση».
Αυτά έλεγε η ανακοίνωση που εξεδόθη στο τέλος Οκτωβρίου. Επίσης, ανέφερε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας παύει να είναι υπεύθυνη για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από το δάκο και οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν πλέον την ευθύνη.
Στην ανακοίνωση τονιζόταν, ακόμη, πως οι καταγεγραμμένοι δακοπληθυσμοί είναι αυξημένοι, οι δε επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες ευνοϊκές για ύπαρξη δακοπροσβολών.
«Για αυτό συνιστάται στους καλλιεργητές που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και εφόσον διαπιστώσουν προσβολή άνω του 4 -5%, να προχωρήσουν σε ψεκασμό με δικά τους μέσα, προσέχοντας να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο» συμπληρωνόταν.
Τέλος, υπενθύμιζε πως για την παραγωγή ελαιολάδου που θα χαρακτηρισθεί ως ΠΟΠ Καλαμάτας απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως και επιτρέπονται μόνο δολωματικοί ψεκασμοί.
Παρά τις προσπάθειες, όμως, των συνεργείων δακοκτονίας, δεδομένης και της σημαντικής μείωσης του προσωπικού, η προειδοποίηση δεν έπεισε κανέναν παραγωγό. Κι έτσι, ο δάκος, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών, «έφαγε» την ελαιοπαραγωγή, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μάνης, όπως και στα υπόλοιπα ελαιοπαραγωγικά μέρη του νομού, ιδιαίτερα τα παραθαλάσσια.
Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια γεωπόνου της Διεύθυνσης Μεσσηνίας που πήγε τις προηγούμενες ημέρες για έλεγχο στην περιοχή της Μάνης. Όπως μας έλεγε, «βρίσκομαι σ’ αυτή τη δουλειά 25 χρόνια, αλλά την εικόνα που αντίκρισα φέτος δεν την έχω ξαναδεί.
Ιδιαίτερα μετά το Προσήλιο ο δάκος έχει καταστρέψει την παραγωγή, με αποτέλεσμα η ποιότητα του λαδιού να είναι χειρότερη από ποτέ. Το κακό, όμως, που έγινε πρέπει να γίνει μάθημα προς όλους για την επόμενη χρονιά και ιδιαίτερα για το υπουργείο».
Το ερώτημα, βέβαια, που πρέπει να απαντηθεί, είναι ποιοι παράγοντες συνηγόρησαν ώστε να παρουσιαστεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που πήραμε, το πρόβλημα ξεκινά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που για τη φετινή περίοδο μοίρασε πιστώσεις το μήνα Ιούλιο, τη στιγμή που ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι έτοιμος από το τέλος Μαΐου. Δεν μπορεί η δακοκτονία να αρχίζει όποτε θέλει ο καθένας. Γι’ αυτή την καθυστέρηση δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, αφού οι πιστώσεις είναι εξασφαλισμένες από τις παρακρατήσεις που κάνουν στους αγρότες.
Στη συνέχεια, οι διαγωνισμοί που κάνει η κάθε Περιφέρεια είναι χρονοβόροι, αφού μέχρι να τελεσιδικήσουν (διεθνείς με ενστάσεις) και να πάρουν το «πράσινο φως» οι ανάδοχοι χάνεται επιπλέον πολύτιμος χρόνος.
Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ότι η φετινή παραγωγή για ένα μεγάλο μέρος της Μάνης, αλλά και στην υπόλοιπη Μεσσηνία, επλήγη σε πρωτοφανή βαθμό από το δάκο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ποιότητα μέρους του μεσσηνιακού ελαιολάδου.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη