Του Ηλία Γιαννόπουλου
Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης και έγινε η απονομή βεβαιώσεων σε Νέους Αγρότες που παρακολούθησαν πρόγραμμα κατάρτισης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «Δήμητρα» Φιλιατρών!
Αυτό, μάλιστα, ήταν και το πρώτο σεμινάριο που διεξήχθη στις σύγχρονες και ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του εν λόγω Κέντρου μετά από πολλά χρόνια, με θεματικό αντικείμενο τα Κηπευτικά. Στο πρόγραμμα, διάρκειας 150 ωρών, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου, συμμετείχαν 15 Νέοι Αγρότες από την ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τόνισε πως «τα Φιλιατρά δικαιούνται να έχουν Σχολή Κηπευτικών!».
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο γενικός διευθυντής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Παναγιώτης Παπαβασιλείου, ο οποίος και αναφέρθηκε στη δυναμική των παραγωγών της Τριφυλίας, στις ποιοτικές καλλιέργειες της περιοχής, όπως και στη στήριξη των δράσεων του Κέντρου «Δήμητρα» Κυπαρισσίας.
Σε δηλώσεις του σημείωσε σχετικά: «Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί μια υπόσχεση που είχε δώσει παλιότερα ο οργανισμός, ότι θα αξιοποιήσουμε και τις δύο εκπαιδευτικές δομές που υπάρχουν στην Τριφυλία, και το Κέντρο “Δήμητρα” Κυπαρισσίας και το Κέντρο “Δήμητρα” Φιλιατρών, το οποίο ανακαινίστηκε και σήμερα είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιούμε εδώ.
Η Τριφυλία είναι μια περιοχή που έχει μεγάλη ομάδα αγροτών και, μάλιστα, σε πολύ καλό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξουμε τις προσπάθειες των αγροτών, των αγροτικών συλλόγων και των ανθρώπων εδώ, της περιοχής, για να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο στην αγροτική παραγωγή.
Το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται δεν το θεωρούμε λήξη μιας προσπάθειας, αλλά την έναρξη της προσπάθειας για νέα προγράμματα και έμπρακτη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας της Τριφυλίας».
Ερωτηθείς, δε, για τη συμβολή της αγροτικής οικονομίας στην έξοδο από την οικονομική κρίση, απάντησε: «Αν θέλουμε, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα απ’ το αδιέξοδο, θα πρέπει να βασιστούμε, κυρίως, σε δύο τομείς. Ο ένας είναι ο τουρισμός, ο άλλος ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική παραγωγή. Ευτυχώς, σήμερα έχουμε καταλάβει όλοι, και κυρίως οι αγρότες, ότι χωρίς τη γνώση, χωρίς την καινοτομία, χωρίς τα επιτεύγματα της έρευνας, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον παλιό τρόπο και τις παλιές συνήθειες. Κι αυτό το κενό, αυτή την προσπάθεια, έρχεται να καλύψει ο ΕΛΓΟ…».
Με τη σειρά του ο υπεύθυνος του προγράμματος και διευθυντής του Κέντρου «Δήμητρα» Κυπαρισσίας, Γιώργος Τσουμάνης, αναφέρθηκε στην επιτυχή έκβαση του θεματικού σεμιναρίου, τονίζοντας πως η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών είναι διαρκής στόχος του Κέντρου. Σχολίασε σχετικά: «Υλοποιούμε στο Κέντρο “Δήμητρα” Φιλιατρών την τελετή αποφοίτησης του εκπαιδευτικού προγράμματος που αφορούσε στους Νέους Αγρότες με θεματικό αντικείμενο τα Κηπευτικά. Το σεμινάριο ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου, διήρκεσε 25 εργάσιμες μέρες και εκπαίδευσε 15 αγρότες της περιοχής Φιλιατρών – Γαργαλιάνων στο θεματικό αντικείμενο των κηπευτικών. Η βεβαίωση που τους δίνουμε είναι, ουσιαστικά, το διαβατήριό τους για να αποκτήσουν τη δεύτερη δόση που τους οφείλει το υπουργείο και, φυσικά, με τη συμμετοχή στο σεμινάριο βελτίωσαν τις γνώσεις τους πάνω στα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύτηκαν. Οι καθηγητές τούς εκπαίδευσαν σε όλη την γκάμα των γνωστικών αντικειμένων των κηπευτικών, από φυτοπροστασία, θρέψη, λίπανση, έδαφος, άρδευση, οπότε θεωρούμε ότι έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους».
Από την πλευρά του, σε σύντομο χαιρετισμό του ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αφού εξήρε την προσφορά και το έργο του Κέντρου «Δήμητρα» Κυπαρισσίας, εξέφρασε τη χαρά του για την πραγματοποίηση, μετά από χρόνια, σεμιναρίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «Δήμητρα» Φιλιατρών. Όπως τόνισε, τα Φιλιατρά είναι αυτή τη στιγμή το τρίτο κέντρο παραγωγής κηπευτικών και με τη δυναμική που παρουσιάζει, χάρη στους νέους και προοδευτικούς αγρότες, σύντομα θα καταστεί δεύτερο σε όλη τη χώρα. Επεσήμανε ακόμη την αξία της εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και την εργατικότητα των παραγωγών και την αγάπη τους για την τριφυλιακή γη και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
Απευθυνόμενος και στο γενικό διευθυντή Κατάρτισης και Εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ, σημείωσε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στην περιοχή και τόνισε: «Τα Φιλιατρά δικαιούνται μια Σχολή Κηπευτικών! Άλλωστε, είναι όλων των παραγόντων της περιοχής αίτημα! Ο ΕΛΓΟ μπορεί να αναβαθμίσει (σ.σ. την Εκπαίδευση και Κατάρτιση) και μία Σχολή να την κάνουμε εδώ!».
Στη συνέχεια έγινε απονομή των βεβαιώσεων και ακολούθησε δεξίωση με μπουφέ και γευστικά εδέσματα από τη «Δεξαμενή» Φιλιατρών! Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο προϊστάμενος της Γεωργικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας Κώστας Γώγος, η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Τριφυλίας Σπυριδούλα Μπέσα και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος.