Τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτεχνικές σχολές της «Φάρις», ιδιαίτερα με τις αυξήσεις των διδάκτρων, τη μείωση των εγγραφών και τη μη έγκριση από το υπουργείο για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου, συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή, τόσο μέσω του δημάρχου Παν. Νίκα, όσο και του προέδρου της επιχείρησης Νικ. Μπασακίδη, αλλά και του αντιδημάρχου Αθ. Ηλιόπουλου προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κατάσταση, ρίχνοντας όλο το «ανάθεμα» στην οικονομική κρίση, αλλά και στην προβληματική επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού.
Παρ’ όλα αυτά τόνισαν ότι δεν επιβλήθηκαν αυξήσεις στα δίδακτρα, αλλά υπήρξε ένας εξορθολογισμός στο θέμα των απαλλαγών. Παραδέχτηκαν ωστόσο ότι υπάρχει θέμα με τη μείωση των εγγραφών σπουδαστών (37% στη σχολή χορού, 21% στα εικαστικά και 10% στο Ωδείο), αλλά το απέδωσαν όχι στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής, αλλά στην οικονομική κρίση.
Υποστήριξαν δε ότι για να συνεχίσει να υπάρχει πολιτισμός στην πόλη θα πρέπει ο Δήμος να μειώσει την οικονομική του συμμετοχή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Αλ. Μπουφέας αντέκρουσε τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής, σημειώνοντας ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως η σημερινή, η «Φάρις» επί της ουσίας αύξησε τα δίδακτρα στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, παρά την πρόταση, αυτά να διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα.
Επίσης, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν άλλοι δήμοι στη Μεσσηνία να προσφέρουν δωρεάν μαθήματα στους δημότες τους και στην Καλαμάτα να παρουσιάζονται μόνο προβλήματα.
Παράλληλα, έθιξε το θέμα των δυσλειτουργιών που έχουν δημιουργηθεί με τους καθηγητές, ενώ, δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή, ενώ, ο Σύλλογος έκανε δώρο στη «Φάρις» τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, δεν τη δέχτηκε επειδή δεν την έλεγχε!
Σκληρή κριτική στην πολιτιστική πολιτική της Δημοτικής Αρχής άσκησε η Αντιπολίτευση, που τάχθηκε κατά της πολιτικής των αυξήσεων στα δίδακτρα. Μάλιστα, ο επικεφαλής του «Δικτύου» Στ. Μπεχράκης πρότεινε να διοργανωθεί στην Καλαμάτα μια πανελλαδική συνάντηση όλων των δημοτικών οργανισμών που ασχολούνται με τον πολιτισμό, κι εκεί να ληφθούν αποφάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζήτησε, να συζητηθεί έγκαιρα ο προγραμματισμός της νέας χρονιάς και είπε ότι, μια λύση στο αδιέξοδο του ΔΗΠΕΘΕΚ, είναι να αποκτήσει περιφερειακό χαρακτήρα, ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος χρηματοδότησής του.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη