Σύσκεψη ζητά ο Θοδ. Μπρεδήμας,αυξάνεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων στο δημοτικό παντοπωλείο


Τη διενέργεια σύσκεψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου (δημοτικό παντοπωλείο, μετάβαση των εξυπηρετούμενων σε αυτό, αλλά και στο δημοτικό συσσίτιο), με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, αλλά και των δημοτικών παρατάξεων, προτείνει στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδ. Μπρεδήμας.   
Σε δηλώσεις του ο κ. Μπρεδήμας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως από το δημοτικό παντοπωλείο εξυπηρετούνται σήμερα περί τις 365 οικογένειες, αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί και να ξεπεράσει τις 400, ενώ πέρσι ήταν 280-300. Υπάρχει, όπως είπε, αύξηση 25% στον αριθμό εκείνων που έχουν ανάγκη και προσέρχονται στο δημοτικό παντοπωλείο.

Έθιξε επίσης και το θέμα της μετακίνησης των εξυπηρετούμενων, προτείνοντας τη δρομολόγηση λεωφορείου, κάθε Πέμπτη.    

Στις 400 αναμένεται να φθάσει
ο αριθμός των οικογενειών  
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες είναι τεράστια, ενώ ο αριθμός των οικογενειών που προσφεύγουν στο Δημοτικό Παντοπωλείο της Καλαμάτας αυξάνεται καθημερινά και αυτοί διαμαρτύρονται διότι η εξυπηρέτησή τους, μόνο μια φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη, δεν ικανοποιεί τις ανάγκες τους.
Μετά τη διατύπωση των παραπόνων τους, επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Παντοπωλείο και συναντηθήκαμε με τους υπεύθυνους εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και αγωνίζονται καθημερινά για την επάρκεια των διατιθέμενων ειδών. Ο αριθμός τους δεν επαρκεί. Είναι τριάντα περίπου άτομα, αλλά τις υπηρεσίες τους προσφέρουν είκοσι τρεις εθελοντές.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη αύξηση των προσερχόμενων οικογενειών, καθιστά το έργο της εξυπηρέτησής τους δυσχερέστερο.
Όπως μας δηλώθηκε, οι οικογένειες που εξυπηρετούνται, ανέρχονται σε 365, ενώ εκκρεμούν και άλλες αιτήσεις ενδιαφερομένων, με αποτέλεσμα, στα τέλη της χρονιάς να έχουν ξεπεράσει τις 400.
Τον περασμένο χρόνο εξυπηρετούνταν 280-300 οικογένειες. Έχουμε δηλαδή  μια αύξηση των προσερχόμενων κατά 25%, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί εν όψει των κρίσιμων οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους.
Η ετήσια συμμετοχή του Δήμου ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, ενώ, πέρσι δόθηκαν μόλις 35.000 ευρώ και ασφαλώς θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό αυτό σε τουλάχιστον 70-80.000 ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
Εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε, είναι οι συγκινητικές προσφορές τροφίμων και ρουχισμού από πολυάριθμους συμπολίτες μας, οι οποίοι προσφέρουν μέχρι και βιβλία για τα παιδιά των εχόντων ανάγκη συμπολιτών.
Σημεντικές, όπως πληροφορούμαστε, είναι και οι προσφορές τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω της Μητρόπολης Μεσσηνίας), από πολυκαταστήματα και επιχειρηματίες».

Δρομολόγηση λεωφορείου
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι προσερχόμενοι, είναι ότι δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς και ανήμποροι, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να μεταβούν εκεί ή χρησιμοποιούν άλλα μέσα, επί πληρωμή. Φανταστείτε ένα άτομο με ειδικές ανάγκες  που μένει στην Καλλιπατείρας, στην παραλία ή τη συνοικία της Αγίας Τριάδας.
Ως εκ τούτου η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να μεριμνήσει για την καθιέρωση ενός τουλάχιστον εβδομαδιαίου δρομολογίου (κάθε Πέμπτη) από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι, είπε χαρακτηριστικά.

Καθημερινή σίτιση
Καταλήγοντας, ανέφερε, ένα ακόμη θέμα, για το οποίο διαμαρτύρονται πολλοί συμπολίτες, αυτό της καθημερινής σίτισης αναξιοπαθούντων, που γίνεται κυρίως από την προσφορά της 120 ΠΕΑ. Δεν έχει οργανωθεί όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να διατίθενται μόνο 30-35 μερίδες ημερησίως, τη στιγμή που στη γειτονική Μεσσήνη η προσφορά των εθελοντών εξασφαλίζει τριπλάσιο ή τετραπλάσιο αριθμό για τους εμπερίστατους συνανθρώπους.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου