Το δρόμο για τις φυλακές, πήραν από χθες το μεσημέρι ένας 61χρονος εφοριακός και ένας επιχειρηματίας από την περιοχή της Πυλίας, για υπόθεση απιστίας σε βάρος της ΔΟΥ Πύλου το 2006.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, τους καταδίκασε χθες σε ποινή καθείρξεως 20 χρόνια τον καθένα, αναγνωρίζοντας ως ελαφρυντικά στον εφοριακό ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά του την πράξη και στον επιχειρηματία ότι επέδειξε ειλικρινή μετάνοια.
Κατά τη χθεσινή διαδικασία στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε μόνο ο εφοριακός, ενώ για τον επιχειρηματία παραστάθηκε δικηγόρος.
Επιθεωρήτρια
Πρώτη κατέθεσε επιθεωρήτρια που πραγματοποίησε έλεγχο στη ΔΟΥ Πύλου, όταν ο κατηγορούμενος εφοριακός και τότε ταμίας στην Εφορία αρνιόταν να αλλάξει πόστο και να παραδώσει. Αποκαλύφθηκε, όπως είπε, ότι υπήρχε έλλειμμα 722.000 ευρώ, το οποίο προερχόταν από 57 επιταγές, τις οποίες κρατούσε στο συρτάρι του ο εφοριακός.
Εξήγησε, ότι οι 57 επιταγές (άλλες ακάλυπτες και άλλες όχι) ανήκαν οι περισσότερες στον κατηγορούμενο επιχειρηματία, με τον οποίο ο ταμίας είχε κουμπαριά, αλλά και σε άλλους φορολογούμενους. Η επιθεωρήτρια εξηγώντας τη διαδικασία είπε ότι ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει για οφειλές στο Δημόσιο και με προσωπική επιταγή. Ο ταμίας, λοιπόν, καλώς παραλάμβανε τέτοιες επιταγές. Στη συνέχεια όμως έπρεπε να τις πηγαίνει στον προϊστάμενο για οπισθογράφηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να εκδοθούν επιταγές υπέρ του Δημοσίου και να γίνει είσπραξη του ποσού από την Εφορία. Ο κατηγορούμενος, όμως, κρατούσε τις επιταγές και έτσι φαινόταν ότι ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει την οφειλή του, αλλά χωρίς ποτέ να έχει πληρώσει ευρώ, αφού οι επιταγές δεν είχαν εισπραχθεί.
Η επιθεωρήτρια απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της έδρας κ. Παναγόπουλου, είπε πως αυτό γινόταν από το 2001, ενώ από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το ίδιο είχε κάνει και το 1994, όπου τον κάλεσε η επιθεωρήτρια να επιστρέψει τα χρήματα και το έπραξε, ενώ το 2004 το είχε κάνει και πάλι, αλλά παραπλάνησε την επιθεωρήτρια και δεν το καταλόγισε. Δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις είπε ότι το 2004 εκμεταλλεύτηκε επιταγές του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που προορίζονταν για την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Χιλιοχωρίων, τις εμφάνισε ως επιταγές του Δημοσίου στη θέση αυτών που απέκρυπτε και έτσι δεν έγινε αντιληπτό από την επιθεωρήτρια. Μάλιστα είπε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αφελής ένας υπάλληλος που στήνει τέτοια ιστορία παραπλάνησης. Ακολούθως, κατέθεσε ότι ο προϊστάμενος της υπηρεσίας έπρεπε κάθε μεσημέρι να κλείνει διαχείριση, οπότε θα ανακάλυπτε το έλλειμμα, αλλά δεν το έκανε.
Κατέληξε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος εφοριακός έβαλε χρήματα στην τσέπη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι κανείς δεν κάνει μια τέτοια πράξη αν δεν έχει όφελος.
Προϊστάμενοι
Δεύτερος μάρτυρας κατέθεσε ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της ΔΟΥ Πύλου (περιλαμβάνεται στις εφορίες που καταργήθηκαν), ο οποίος είπε ότι ανέλαβε τη διοίκηση της υπηρεσίας από το Νοέμβριο του 2004. Για το έλλειμμα ανέφερε ότι τα 722.000 ευρώ, με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα έχει φτάσει το 1.575.000 ευρώ, ενώ το κεφάλαιο είναι 521.000 ευρώ. Χαρακτήρισε συνειδητή τη δράση του υπαλλήλου του, όμως δεν τον ενέταξε στους επίορκους «που απαιτούν να παίρνουν χρήματα», αλλά «σε αυτούς που είναι ευάλωτοι και δεν παίρνουν τίποτα ιδιαίτερο» Μάλιστα πρόσθεσε χαρακτηριστικά «ότι αν είχε όφελος θα ήταν από μηδενικό έως πενιχρό», χαρακτηρίζοντάς τον «ψιλικατζή».
Επίσης, είπε για τον προηγούμενο προϊστάμενο της υπηρεσίας, πως είχε συναλλαγές με τον κατηγορούμενο και αποδείχθηκε ότι ο ταμίας τον κάλυπτε με χρήματα του ταμείου, χρησιμοποιώντας λευκή επιταγή. Τέλος, σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας ωφελήθηκε από τη δράση του εφοριακού.
Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι ο κατηγορούμενος τέθηκε 2 χρόνια σε αργία και ακολούθως τοποθετήθηκε στη ΔΟΥ Μεσσήνης και τώρα που έκλεισε αυτή, στη ΔΟΥ Καλαμάτας.
Τέλος, πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας έχει πληρώσει στην Εφορία 115.000 ευρώ.
Στη συνέχεια κατέθεσε ο προηγούμενος προϊστάμενος της Εφορίας Πύλου, ο οποίος ανέφερε ότι τα χρήματα που έπαιρνε από τον ταμία τα έπαιρνε ως προκαταβολή μισθού και τα επέστρεφε στη συνέχεια.
Υπάλληλος της ΔΟΥ Πύλου, υπογράμμισε ότι ο κατηγορούμενος ταμίας είχε μεγάλη εμπειρία και γνώριζε καλά τα καθήκοντά του, ενώ άλλος υπάλληλος κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος προσπάθησε να τον ξεγελάσει φτιάχνοντας πρωτόκολλο διαχείρισης, στο οποίο κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και δεν το υπέγραψε.
Απολογία
Κατά την απολογία του ο 61χρονος εφοριακός, αρκετές φορές ξέσπασε σε λυγμούς, λέγοντας ότι ντρέπεται που είναι κατηγορούμενος και ότι δεν φαντάστηκε ποτέ ότι θα έφταναν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Μάλιστα, είπε πως δεν θα είχε αντέξει να φτάσει μέχρι το Δικαστήριο αν δεν τον στήριζε η οικογένειά του.
Παραδέχθηκε το φταίξιμό του και ισχυρίσθηκε ότι ο φόβος του δεν τον άφηνε να λειτουργήσει κανονικά. Είπε πως όταν πήρε την πρώτη επιταγή, πίστεψε τον επιχειρηματία που του είπε πως σε λίγες ημέρες θα τακτοποιήσει την οφειλή. Υποστήριξε πως δεν ωφελήθηκε ο ίδιος και ζήτησε συγνώμη και από την υπηρεσία του.
«Την πάτησα» είπε «έκανα να βγω 6 μήνες από το σπίτι, από την ντροπή μου». Συμπλήρωσε δε ότι παρακολουθείται από ψυχίατρο και από το 2006 λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.
«Είμαστε μια μικρή κοινωνία στην Πύλο, με παρακαλούσε να κρατήσω την επιταγή. Νόμιζα ότι δεν θα μου κάνει ζημιά. Τώρα που το σκέφτομαι βλέπω τα λάθη μου. Αυτό το λάθος σημάδεψε τη ζωή μου», πρόσθεσε και σε παρατήρηση της Εισαγγελέως ότι δεν ήταν μια επιταγή, αλλά 57, απάντησε ότι μετά από κάποιο διάστημα είχε χάσει τον έλεγχο.
Η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή και των δύο. Για τον εφοριακό είπε ότι με τις ενέργειές του ωφελούσε τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι καρπώνονταν τα χρήματα. Παράλληλα, ότι είχε επαναλάβει τη δράση του αυτή το 1994 και το 2004, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ρήμα «παραπλάνησε» επαναλαμβάνεται συνεχώς στην έκθεση που έχει συνταχθεί εις βάρος του. Η Εισαγγελέας, είπε επίσης, ότι ο κατηγορούμενος προφανώς δεν ήταν και ο μόνος που γνώριζε τι γινόταν, αφήνοντας αιχμές για τη τοπική διοίκηση της υπηρεσίας.
Καταλήγοντας, καταλόγισε δόλο στον κατηγορούμενο εφοριακό, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην εμφανίζεται τίποτα στα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά ποιος λογικός άνθρωπος θα έκανε όλα αυτά χωρίς όφελος, προσθέτοντας: «Έχει βρει κανείς κάτι στα περιουσιακά στοιχεία κάποιων από όλους αυτούς, πολιτικούς ή μη, που έχουν κατηγορηθεί. Έχουν ή off shore ή καταθέσεις στο εξωτερικό».
Της Βίκυς Βετουλάκη