Στα όρια Μεσσήνης – Καλαμάτας ο σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών

Στα όρια Μεσσήνης – Καλαμάτας ο  σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών

Ο κοινός ΣΜΑ Δήμων Μεσσήνης, Δ. Μάνης και Καλαμάτας

Υπάρχει κοινή συμφωνία για το Σταθμό Μεταφόρτωσης και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις ακόμα και μέσα στην εβδομάδα

Θέματα του Δήμου Μεσσήνης απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προχθές, στην Τρίπολη, με τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο και άλλα στελέχη του εν λόγω δήμου.
Ιδιαίτερα συζητήθηκε το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της κατασκευής γέφυρας στο παραλιακό μέτωπο, η οποία θα συνδέει την δυτική παραλία του Δήμου Καλαμάτας με την παραθαλάσσια περιοχή της Μπούκας στον Δήμο Μεσσήνης.
Εξ άλλου, έγινε συζήτηση και σχετικά με την κατασκευή του κοινού σταθμού μεταφόρτωσης απόρριμματων (ΣΜΑ) των Δήμων Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης, με τον περιφερειάρχη να σημειώνει ότι θα εγκρίνει οπωσδήποτε τη συμφωνία των δύο δημάρχων -Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου και Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου- ως προς τη χωροθέτηση της συγκεκριμένης δράσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Θ” ο χώρος έχει ήδη επιλεγεί και αναμένονται σχετικές  ανακοινώσεις ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.
Η τελευταία εξέλιξη δείχνει ότι μπαίνει τέλος σε μια ιστορία που ταλάνιζε την περιοχή για δεκαετίες, έστω κι αν επιλέγεται η χειρότερη οικονομική λύση, αυτή της λειτουργίας ΣΔΙΤ με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
Το τελευταίο εμπόδιο στη δημιουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων που θα εξυπηρετήσουν πέντε νομούς της Πελοποννήσου ήρθη στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Σε αυτή εγκρίθηκε η απαλλοτρίωση των απαραίτητων εκτάσεων για την κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στην Αρκαδία και στη Λακωνία και ενός σταθμού μεταφόρτωσης στην Αργολίδα.
Τις εκτάσεις είχε ήδη αγοράσει προ ετών η ΤΕΡΝΑ, όπως την υποχρέωναν οι όροι του διαγωνισμού, ωστόσο λίγο μετά την αγορά πολίτες κινήθηκαν νομικά εναντίον της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι ήταν εκείνοι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα το έργο να «μπλοκαριστεί».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνει σε τρεις εγκαταστάσεις: στην Αρκαδία, που θα εξυπηρετεί Κορινθία, Αργολίδα και δύο δήμους της Αρκαδίας (Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας), με μέγιστη δυναμικότητα 105.000 τόνους απορριμμάτων το έτος, στη Μεσσηνία, που θα εξυπηρετεί και τους δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας Αρκαδίας, με μέγιστη δυναμικότητα 65.000 τόνους ετησίως, και στη Λακωνία, με μέγιστη δυναμικότητα 30.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως.