Επεκτείνονται τα μέτρα πρόληψης και στην Καλαμάτα
Αυξάνονται και αλλάζουν καθημερινά και στη Μεσσηνία τα μέτρα πρόληψης κατά του Κορωνοϊού, ανάλογα με τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Υγείας. Εδώ και αρκετές ημέρες στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας (πρώην ΙΚΑ) η είσοδος πια δεν είναι ελεύθερη και όποιος πρέπει να εισέλθει περνάει από ειδική διαδικασία. Αυτό τουλάχιστον μέχρι χθες, καθώς όπως μας είπε και ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας, χειρουργός, Παναγιώτης Κατσαφάδος, καθημερινά τα δεδομένα αλλάζουν και όλοι προσαρμόζονται στις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Από χθες μέτρα πάρθηκαν και στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με μια είσοδο πλέον να είναι ανοικτή για είσοδο και έξοδο πολιτών. Η βόρεια είσοδος του Διοικητηρίου έκλεισε και ανοικτή θα είναι πλέον μόνο η νότια είσοδος με την παρότρυνση στους πολίτες να χρησιμοποιούν αντισηπτικό που έχει τοποθετηθεί στο ισόγειο, αλλά και σε κάθε όροφο.
Κέντρο Υγείας
Στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, στην οδό Πλάτωνος, στην είσοδο υπάρχει πλέον συνεχώς ένα άτομο, το οποίο φορά προστατευτική ρόμπα και μάσκα και έχει αναλάβει το ρόλο να βοηθάει και να ενημερώνει τον κόσμο. Η είσοδος πια σε όλους δεν επιτρέπεται και περνούν ένας- ένας όταν πρόκειται για κάποια συναλλαγή, ώστε να μην υπάρχουν πολλά άτομα μέσα στο χώρο. Επίσης, περνούν και όσοι έχουν ραντεβού εκείνη την ώρα με γιατρό.
Για να κλείσεις όμως ραντεβού, πλέον δεν εισέρχεσαι στο χώρο και όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κατσαφάδος, προκειμένου να μην απαιτείται η προσέλευση των ασφαλισμένων στο Κέντρο Υγείας, ζητήθηκε από τον ΟΤΕ και τοποθετήθηκαν άλλοι δύο τηλεφωνικοί αριθμοί. Έτσι, όποιος θέλει να κλείσει ραντεβού με κάποιο γιατρό στο Κέντρο Υγείας, πρέπει να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα 2721045539, 2721045625 και 2721045626. Μάλιστα, χαρτάκι με τα νούμερα αυτά παραλαμβάνει από τον άνθρωπο που είναι στην είσοδο κι όποιος προσέλθει στο κτήριο.
Επίσης, όποιος τελικά πρέπει να μπει στο κτήριο, πρέπει να κάνει χρήση αντισηπτικού που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο.
Επισκέψεις με φειδώ
Ο κ. Κατσαφάδος διευκρίνισε ότι ακόμα, και μέχρι νεωτέρας, γίνονται κανονικά οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων και μάλιστα γράφονται συνταγές 3μηνες και 6μηνες για να μην χρειάζονται οι ασφαλισμένοι να μετακινούνται συχνά.
Επίσης, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε πως αν δεν συντρέχει πραγματικός λόγος, ο κόσμος να μην προσέρχεται στο Κέντρο Υγείας, ενώ διευκρίνισε ότι τα επείγοντα περιστατικά εξετάζονται κανονικά και σε περίπτωση υποψίας περιστατικού με κορωνοϊό, ο ασθενής θα οδηγηθεί σε ειδικό ιατρείο, όπου θα εξετασθεί από τον ιατρό που βρίσκεται σε εφημερία, ο οποίος και θα αποφασίσει αν πρέπει να ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ που θα δώσει περαιτέρω οδηγίες.
Τέλος, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας σημείωσε ότι πρέπει να προστατευτεί και το προσωπικό της δομής, καθώς δεν υπάρχει περίσσευμα σε ιατρούς και νοσηλευτές και αν κάποιος νοσήσει θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Πάντως, ο κ. Κατσαδάφος τόνισε ότι προς τιμήν τους εργαζόμενοι με μικρά παιδιά παρά το κλείσιμο των σχολείων και τη δυνατότητα που έχουν, δεν έχουν σταματήσει από την εργασία τους.
Της Βίκυς Βετουλάκη