Έρκος Οδόντων
Ενώ ο Covid-19 «απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα», όπως προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας ένα «Σχέδιο Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Δράσης» που επεκτείνεται έως το Δεκέμβριο και απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση δωρεών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πρόεδρος Τραμπ στοχεύει να επανεκκινήσει την αμερικανική οικονομία μέχρι το… Πάσχα. Ο δε ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ, και δη η Νέα Υόρκη, θα είναι μετά την Ιταλία και την Ισπανία το επόμενο επίκεντρο του κορωνοϊού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με μοντέλο «την ανοσία της αγέλης», άφησε τα πράγματα να ξεφύγουν, μη θέλοντας να θέσει σε ύφεση την οικονομία, και τώρα προσπαθεί μπροστά στη γενική κατακραυγή να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για χιλιάδες νεκρούς.
Στο μεταξύ, ειδικοί του χώρου της υγείας στην Τουρκία προβλέπουν ότι σύντομα η χώρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θυμίζει την κατάσταση που ζουν σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία… Ο Emrah Altındis, Τούρκος καθηγητής του Χάρβαρντ, κάνει λόγο για «κατάσταση εκτός ελέγχου», ενώ ένας άλλος Τούρκος καθηγητής, ο Onur Baser, του Πανεπιστήμιου του Μίτσιγκαν, εκτιμά ότι μπορεί να πληγούν ως 32 εκατομμύρια Τούρκοι, αριθμός που, αν επαληθευθεί, θα στοιχίσει τη ζωή σε 150.000 ως και 600.000 ανθρώπους. Φρικιαστικό σενάριο…
Την ίδια στιγμή ο αλαζών Τούρκος πρόεδρος προέβλεψε ότι σε 2-3 εβδομάδες η Τουρκία θα ξεπεράσει την κρίση…
Δυστυχώς, ο νεοφιλελευθερισμός Αμερικανών και Βρετανών, που τοποθετούν την οικονομία πάνω από τον άνθρωπο- ίσως και εσκεμμένα για ευνόητους λόγους – και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας οδηγούν τις παραπάνω χώρες σε επικίνδυνα μονοπάτια και ανεξέλεγκτες πιθανά καταστάσεις, μη υπολογίζοντας τον παράγοντα «άνθρωπος».
Κόντρα σε αυτές τις πρακτικές, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρωτόγνωρη αυτή κρίση με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως και η αντιπολίτευση, που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, όπως και στα ελληνονοτουρκικά. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό, αν κάτι πρέπει να διδαχθούμε, είναι πως σημασία πάνω απ’ όλα έχει ο άνθρωπος. Το είχε πει, άλλωστε, ο φιλόσοφος Πρωταγόρας: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», μέτρο για όλα τα πράγματα, δηλαδή, είναι ο άνθρωπος. Με τον όρο «μέτρο» εννοεί το κριτήριο, ενώ με τον όρο «χρήματα» τα πράγματα, ώστε τελικά να υποστηρίζει ότι το κριτήριο για όλα τα πράγματα είναι ο άνθρωπος.
Του Δημήτρη Γιατράκου