Πυρηνελαιουργεία: Δύο αυτοψίες της Επιτροπής Ελέγχου σημειώνουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή της Οιχαλίας

Πυρηνελαιουργεία: Δύο αυτοψίες της Επιτροπής Ελέγχου σημειώνουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή της Οιχαλίας

Π. Νίκας: “Προέχει η προστασία της Δημόσιας Υγείας” 

Η Επιτροπή Ελέγχου κρούει  καμπανάκι για προστασία πολιτών

Το θέμα των πυρηνελαιουργείων σε Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία απασχόλησε τη συνάντηση που είχε προχθές στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον Στέλιο Σπανό, προϊστάμενο του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

“Συμφωνήσαμε ότι το προέχον είναι η προστασία της δημόσιας υγείας” δήλωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως είναι “απολύτως βέβαιο ότι θα ζητηθεί νέα ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για τα πυρηνελαιουργεία.

Ο περιφερειάρχης -αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει η κατά 30% μειωμένη λειτουργία ορισμένων πυρηνελαιουργείων- ξεκαθάρισε ότι “η Περιφέρεια, που έχει την ευθύνη λειτουργίας των εν λόγω μονάδων και στους τρεις νομούς που αυτές λειτουργούν -δηλαδή την Αργολίδα, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία- και εκδίδει τη σχετική άδεια, επιβάλλει τους όρους και θα επιβάλει κι άλλους, με μοναδικό κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Στο χρονικό διάστημα των προηγούμενων 4 μηνών έγιναν σχετικές έρευνες, συγκεντρώθηκαν στοιχεία, καθώς δεν ήταν δυνατόν να υπάρξουν μέτρα χωρίς προηγούμενη καταγραφή και τεκμηρίωση της κατάστασης” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Στο μεταξύ, δημοσιοποιήθηκαν και τα πρακτικά των δύο συνεδριάσεων της Επιτροπής Ελέγχου Ελαιουργείων – Πυρηνελαιουργείων στην Π.Ε. Μεσσηνία, στις 22 και στις 28 του περασμένου Ιανουαρίου, έπειτα από αυτοψίες που διενεργήθηκαν.

Σύμφωνα με αυτές, καταγράφηκαν μια σειρά από επιβαρυντικές παρενέργειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων στο Δήμο Οιχαλίας όπου δραστηριοποιούνται οι μονάδες.

Ειδικότερα, κατά τα στοιχεία των ελεγκτών, επιβαρυμένη ατμόσφαιρα με έντονη οσμή διαπιστώθηκε κατά τις δύο αυτοψίες που έγιναν στην περιοχή των πυρηνελαιουργείων, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ οι γιατροί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά ανησυχούν, καθώς την περίοδο λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων αυξάνεται και η προσέλευση των ασθενών.

Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώνεται από τους ελεγκτές, υπάρχει ακόμα και κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος στους δρόμους λόγω της αυξημένης χαμηλής νέφωσης, ειδικά το πρωί, που προκαλεί η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.

Στις δύο εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν προτείνονται και μια σειρά από μέτρα για την αποφυγή ή τη μείωση της κατάστασης. Αυτά είναι: να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από το ΚΕΠΕ και η περιοχή να ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης με σταθμούς, για να ελέγχεται η ποιότητα του αέρα, να εγκατασταθούν υποχρεωτικά σε όλες τις μονάδες συστήματα καταγραφής των αερίων ρύπων και να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες στους γειτνιάζοντες οικισμούς από τις αέριες εκπομπές.

Α.Π.