Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κορυφαία διοργάνωση
Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας (Ν.Ο.Κ.) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Σκαφών Laser (EurILCA), διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας για σκάφη τύπου Laser κατηγορίας Standard για άντρες και κατηγορίας Radial για γυναίκες. Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα από 16 έως 23 Μαΐου του 2020 και θα είναι ένα ανοιχτό σε συμμετέχοντες από Ευρώπη και σε περιορισμένο αριθμό από χώρες εκτός Ευρώπης.
Όπως τονίζουν οι διοργανωτές:
Ήδη έχουμε λάβει συμμετοχές από 13 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Κροατία, Φιλανδία, Αγγλία, Ισραήλ, Σουηδία και μία συμμετοχή από Καναδά), πέντε μήνες πριν τη διοργάνωση, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική του αγώνα!
Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας προσδοκά σε ένα πρωτάθλημα με σεβασμό στο περιβάλλον, με παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους αθλητές, τους κριτές και το κοινό. Δεδομένου πως η Καλαμάτα, σε μια περίοδο χαμηλής τουριστικής επισκεψιμότητας κατά το μήνα Μάιο, θα υποδεχθεί πάνω από 300 αθλητές, για την προ Ολυμπιακή τους προετοιμασία και την παρουσία περισσότερων των 1500 επισκεπτών (συνοδών, κριτών και φανατικών φίλων του αθλήματος), το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας είναι μία ευκαιρία να αναδείξει την πόλη μας διεθνώς καθώς αφορά σε αθλητές και επισκέπτες υψηλής αξίας.
Το όραμα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας είναι η διοργάνωση να αφήσει ηχηρό μήνυμα στην πόλη της Καλαμάτας, καθώς λάτρεις του θαλάσσιου αθλήματος, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, ηλικίας, κοινωνικής τάξης και οικονομικής κατάστασης, «θα βρουν το δικό τους κύμα» στον θαλάσσιο κόλπο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία προϋποθέσεων, για βιώσιμη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη.
Αξιοποιώντας αυτή την καταλυτική δυναμική της διοργάνωσης στοχεύουμε σε συγκεκριμένα οφέλη για την Καλαμάτα, όπως:
– την ενίσχυση της θέσης της ως διεθνούς και εγχώριου τουριστικού προορισμού, μέσω του ενναλακτικού τουρισμού και πιο συγκεκριμένα του θαλάσσιου τουρισμού
– την τόνωση της τοπικής οικονομίας σε περιόδους μη τουριστικές
– την ενίσχυση του θεσμού της ιστιοπλοΐας, μέσω της προπονητικής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
– την ενδυνάμωση των δεσμών των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας μέσα από τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, τα πολιτιστικά δρώμενα, τη διασκέδαση και την κοινωνική συνεισφορά που θα αποτυπωθεί στις παράλληλες δράσεις.
Οι αθλητές που επιθυμούν να πάρουν μέρος πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση που θα βρουν στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σκαφών Laser (EurILCA) εδώ https://eurilca.eu/event/application_form.php?id=172 και να κατοχυρώσουν τη συμμετοχή τους.
Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεκίνησαν τη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 και ολοκληρώνονται την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020.
Η κατάταξη των αιτήσεων από τους Εθνικούς Συλλόγους Laser, θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 16 Μαρτίου έως την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020
Βρες κι εσύ το «δικό σου κύμα» κι έλα μαζί μας σε μια γιορτή του θαλάσσιου αθλητισμού, γίνε πρεσβευτής της Καλαμάτας και ταξίδεψε την πόλη μας σε όλο τον κόσμο!
Εθελοντές και οικονομική στήριξη από φορείς και χορηγούς στην διοργάνωση όλης της πόλης
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι στα αναμορφωμένα γραφεία του ΝΟΚ, ο πρόεδρος Δημήτρης Κακαλίκας και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αδαμόπουλος, τόνισαν την ανάγκη να στηριχθεί απ’ όλους η κορυφαία ιστιοπλοϊκή διοργάνωση του Μαΐου.
Εκτός από την επιτυχία των διεθνών αυτών αγώνων, που φιλοξενούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα κατά την αυξημένης σημασίας προολυμπιακή περίοδο, δύο μόλις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, στόχος είναι να αναδειχθεί ο Μεσσηνιακός Κόλπος ως μόνιμο κέντρο ναυταθλητισμού, καθώς κατά κοινή ομολογία οι συνθήκες είναι ιδανικές για το άθλημα της ιστιοπλοΐας.
Ο κ. Κακαλίκας τόνισε αρχικά την ανάγκη να ενημερωθούν και να αγκαλιάσουν οι Καλαματιανοί τους αγώνες, προσφέροντας στο κρίσιμο κομμάτι των εθελοντών. «Οι εθελοντές» είναι η ζωή του αγώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΝΟΚ, εξηγώντας ότι θα χρειαστούν περίπου 50 άτομα που θα εκπαιδευτούν για απλά βοηθητικά καθήκοντα, όπως είναι π.χ. σε βοήθεια των αθλητών να μπουν ή να βγουν από τη θάλασσα.
Για την ευκαιρία βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσα από την ανάδειξη της Καλαμάτας ως τόπου φιλοξενίας αγώνων και προπονήσεων ιστιοπλοΐας έκανε λόγο ο Γιάννης Αδαμόπουλος, αναφέροντας ότι εκτός από τους περίπου 300 αθλητές, τον Μάιο στην Καλαμάτα θα έρθουν επίσης 400-500 συνοδοί.
«Εμείς οι άνθρωποι του ΝΟΚ προσπαθούμε να διοργανώσουμε έναν πολύ καλό αγώνα. Θα έρθουν αθλητές που έχουν κερδίσει παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και ολυμπιακά μετάλλια. Αυτοί οι υψηλού επιπέδου αθλητές θα γνωρίσουν τον υγρό στίβο της Καλαμάτας που κατά τους επαΐοντες, θεωρείται ιδανικός.
Οι αθλητές και οι συνοδοί θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε αυτή την όμορφη και φιλική πόλη. Αυτά τα δύο πράγματα μας δίνουν τη δυνατότητα να εξελίξουμε την Καλαμάτα σε ένα διεθνές προπονητικό κέντρο και να αναλάβουμε κι άλλες παρόμοιες μεγάλες διοργανώσεις, οι οποίες μάλιστα γίνονται συνήθως Μάιο –έναν μήνα που δεν έχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Άρα δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στην Καλαμάτα για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, μέσω της ιστιοπλοΐας. Για να τα πετύχουμε όμως όλα αυτά χρειαζόμαστε την αμέριστη βοήθεια όλης της Καλαμάτας, από το μικρό παιδί που θα το μυήσουμε στην ιστιοπλοΐα, τους ανθρώπους του Ναυτικού Ομιλου, τους κρατούντες την πόλη, την Περιφέρεια, το κράτος, για να μπορέσουν να αντιληφθούν το μέγεθος αυτής της διοργάνωσης. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Άρα όλοι πρέπει να σταθούμε δίπλα, όχι στον Ναυτικό Όμιλο, αλλά δίπλα στην πόλη. Ο ΝΟΚ είναι το τελευταίο κομμάτι, μπορεί να έχουμε αναλάβει τη διοργάνωση, αλλά για να πετύχει η διοργάνωση θέλουμε τη βοήθεια όλων» τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Αδαμόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας της Καλαμάτας είναι περίπου 113.000 ευρώ, εκ των οποίων έχουν εξασφαλιστεί 70 χιλιάδες ευρώ.
Οι υπεύθυνοι του ΝΟΚ βρίσκονται σε επαφή με τον Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ενίσχυση της διοργάνωσης. Επιπλέον βοήθεια περιμένουν από το Υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού, καθώς και από χορηγούς.
Τέλος, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, η διοργάνωση θα εμπλουτιστεί από παράλληλες δράσεις κοινωνικού, περιβαλλοντικού, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.