Θα διενεργούνται μοριακά τεστ από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Το τιμόνι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες ο Τριφύλιος Παναγιώτης Κατσίβελας και άρχισε ήδη να ηγείται μιας μεγάλης προσπάθειας, προκειμένου το Ε.Κε.Α από την επόμενη κιόλας εβδομάδα να έχει στρατηγικό ρόλο στον έλεγχο του κορωνοϊού.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Θάρρος», από την επόμενη εβδομάδα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας θα έχει τη δυνατότητα, με όλες του τις ανθρώπινες δυνάμεις και τον εξοπλισμό, να διενεργεί 7.500 χιλιάδες μοριακά τεστ εβδομαδιαία για τον κορωνοϊό. Σύμμαχός του σε αυτό το νέο αγώνα που ξεκινά είναι οι εμπειρίες που έχει αποκτήσει από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, την οποία υπηρέτησε, αλλά και ως τέως δήμαρχος Τριφυλίας.
Επαύριον του Covid 19
Ήδη, όπως σημείωσε ο κ. Κατσίβελας, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες τροποποίησης κάποιων υποδομών στους Θρακομακεδόνες, προκειμένου οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν να είναι για όλους πλήρως ασφαλείς για διαχείριση δειγμάτων του κορωνοϊού.
Όπως εξήγησε ο κ. Κατσίβελας στο «Θ», το εργαστήριο μοριακού ελέγχου, όπου θα γίνονται με ασφάλεια τα τεστ για Covid 19, αναμένεται να είναι έτοιμο και να ξεκινήσει τη λειτουργία του από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.
Μάλιστα, δεν εξασφαλίσθηκε μόνο η κατάλληλη υποδομή, αλλά και για τα υλικά που χρειάζονται τα αντιδραστήρια εξασφαλίσθηκαν τιμές κατά 75% πιο χαμηλές απ’ ό,τι κοστίζει σήμερα στο σύστημα η εξέταση ενός τέτοιου δείγματος.
Το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, θα δίνει γρήγορα αποτελέσματα και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στον ΕΟΔΥ.
«Τρέχουμε τους διαγωνισμούς με απίστευτους ρυθμούς και την ερχόμενη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μοριακά τεστ. Αυτή τη στιγμή έλεγχοι γίνονται από το Παστέρ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι δυνατότητές είναι περιορισμένες. Ως Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με υποδομή βιομηχανικού ελέγχου, θα έχουμε τη δυνατότητα εξέτασης 1.500 δειγμάτων ανά βάρδια. Ο εξοπλισμός είναι ό,τι πιο σύγχρονο, αφού εδώ γίνεται ο μοριακός έλεγχος όλου του αίματος που συγκεντρώνεται στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κατσίβελας.
Μάλιστα, σημείωσε ακόμη ότι εκτός από το πλεονέκτημα της γρήγορης ανίχνευσης του ιού σε ασθενείς, θα υπάρχει και η δυνατότητα καθοριστικής συμβολής σε μια μελλοντική απόφαση της κυβέρνησης για έλεγχο του πληθυσμού στον ιό.
«Το βέβαιον είναι ότι το ΕΚεΑ θα μπει στη μάχη που δίνει η κοινωνία μας και το υπουργείο Υγείας, μαζί με όλες τις δομές του εναντίον του Covid-19, διαθέτοντας την τεχνολογική υπεροπλία και το εξαιρετικό επιστημονικό του προσωπικό, ολόψυχα. Η κρίση αυτή που μας έφερε ο ιός, μας μαθαίνει την αξία του συλλογικού, που πολλές φορές μέχρι τώρα παραλείψαμε. Έννοια που είναι, άλλωστε, η ψυχική ενδοχώρα της συνείδησης του αιμοδότη», πρόσθεσε.
Αιμοδοσία
Επίσης πολύ μεγάλο κεφάλαιο είναι η αιμοδοσία, η οποία είχε σημειώσει σημαντική μείωση στην Ελλάδα όλη αυτή την περίοδο του κορωνοϊού. Πριν από λίγες ημέρες έγινε έκκληση να συνεχίσει ο κόσμος να δίνει αίμα και η ανταπόκριση ήταν άμεση.
Μάλιστα, χθες ο κ. Κατσίβελας σημείωσε ότι με το μεγάλο κίνημα που δημιουργήθηκε αυτές τις μέρες η αιμοδοσία έφτασε πάλι στα επίπεδα της προ κορωνοϊού εποχής. «Τώρα που έχουμε υγιή πληθυσμό και μπορεί να δώσει αίμα, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, γιατί σε ένα μήνα δεν ξέρουμε τι θα γίνεται», υπογράμμισε. Μάλιστα, ο ίδιος εμπνεύστηκε και τη νέα αφίσα που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από το Ε.Κε.Α. και τη σχεδίασε εργαζόμενος στο Κέντρο.
«Συνεχίζουμε με κοινωνική συνοχή και συμμορφωνόμαστε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση. Τα δείγματα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι θετικά. Η θυσία του κόσμου πιάνει τόπο. Ας μην επιτρέψουμε τώρα αυτή η θυσία να πάει χαμένη», είναι το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο ο κ. Κατσίβελας.
Της Βίκυς Βετουλάκη