Τα παιδιά και οι έφηβοι πάντοτε είχαν το δικό τους τρόπο να αντιλαμβάνονται και να ερμηνεύουν τα όσα συμβαίνουν. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι διαφορετικά την εποχή του κορωνοϊού. Κάνοντας τηλε-κουβεντούλα με πέντε παιδιά διαφορετικών ηλικιών και αγωνιών, θελήσαμε να μάθουμε τις σκέψεις τους, αλλά και το πώς περνούν αυτές τις ασυνήθιστες μέρες.
Ξεκινήσαμε με την Ηλέκτρα, που είναι μόλις 6 χρόνων, συνεχίσαμε με τον Θανάση που είναι 13 και ακολούθησε ο Χρήστος, που τελειώνει τη Β΄ Γυμνασίου. Ο Γιώργος και η Τίνα, δύο 18χρονοι, μοιράσθηκαν μαζί μας τη δική τους αγωνία, μιας και βρίσκονται «στην αυλή» των Πανελληνίων Εξετάσεων και περιμένουν «να ανοίξουν οι πόρτες τους», χωρίς ακόμα να ξέρουν πότε τελικά θα γίνει αυτό.
Η Ηλέκτρα
Η Ηλέκτρα, μόλις 6 χρόνων, πηγαίνει στην Α΄ Δημοτικού και οι γονείς της δεν την αφήνουν να βλέπει πολλή ώρα τηλεόραση. Ωστόσο, όταν τη ρωτάμε, μας λέει ότι ξέρει πολλά για αυτόν τον κορωνοϊό και, μάλιστα, τον έχει ζωγραφίσει. Η ζωγραφιά έχει στο κέντρο μια άσχημη στρογγυλή φατσούλα, αλλά γύρω γύρω στο χαρτί υπάρχουν ακτίνες, κίτρινες, λαμπερές, σαν του ήλιου. «Τον κορωνοϊό μπορεί να μας τον έστειλε κάποιος παλιάνθρωπος ή ο Θεούλης για να μας δώσει ένα μάθημα επειδή κάναμε κάτι κακό. Τώρα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, γιατί ο κορωνοϊός είναι ένας επικίνδυνος ιός. Εμένα μου φαίνεται άσχημος», συνεχίζει να λέει.
Σχολείο δεν πάει και «λίγο» της αρέσει αυτό, απ’ ό,τι μας είπε, αφού δε στερείται την καλύτερη φίλη της, με την οποία μιλάει στο τηλέφωνο.
Οι μέρες της τώρα περνούν με πολύ παιχνίδι και ζωγραφική, ενώ αυτό που έχει ευχαριστηθεί είναι «που παίζουμε με τη μαμά και τον μπαμπά».
Όταν τη ρωτάμε αν θα έδινε συμβουλή στις φίλες της και στα άλλα παιδάκια να ακούν τους γονείς τους και να μην πηγαίνουν βόλτα, η απάντησή της είναι άμεση. «Αυτό θα πρέπει να το ξέρουν και μόνοι τους και να μη βγαίνουν», είπε με έμφαση η Ηλέκτρα.
Ο Θανάσης
Ο Θανάσης φέτος τελειώνει την Α΄ Γυμνασίου και είναι λίγο πριν από τα 13. Περνάει τη μέρα του με αρκετές ώρες σύγχρονης εκπαίδευσης από το σχολείο του. «Είναι λίγο δύσκολο όλο αυτό, αλλά ελπίζω το καλύτερο για όλους μας. Ο κάθε άνθρωπος θέλει την ελευθερία του και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. Ακολουθώ τις οδηγίες των γονιών μου. Έξω δε βγαίνουμε. Μόνο για τα απαραίτητα», τονίζει και μας διευκρινίζει ότι για λόγους πρόληψης περνάει τις μέρες αυτές με τον πατέρα του, καθώς η μητέρα του εργάζεται στο χώρο της υγείας.
«Στενοχωριέμαι για τους ανθρώπους που πέθαναν έτσι άδικα», μας λέει και η φωνή του «σκυθρωπιάζει», για να συνεχίσει: «Αυτό που με αγχώνει λίγο, είναι να βρουν γρήγορα το εμβόλιο και το φάρμακο, για να μη χαθούν άλλοι άνθρωποι. Και ο πατέρας μου είναι σε αυτές τις ευαίσθητες ομάδες και με αγχώνει μην πάθει κάτι».
Του αλλάζουμε συζήτηση και τον ρωτάμε για τα μαθήματα που κάνει τώρα με σύγχρονη διδασκαλία. Μας λέει ότι του αρέσει, καθώς πλέον έχει περισσότερο χρόνο. Επίσης δε χάνει χρόνο με μετακινήσεις από και προς το σχολείο. Του λείπει μόνο η ατμόσφαιρα της τάξης με τους φίλους του.
Ο χρόνος του περνάει με τα μαθήματα, κάποιες επαναλήψεις, σερφάρισμα στο ίντερνετ, παιχνίδι και κανά περπάτημα με τον μπαμπά του: «Είναι λίγο δύσκολο όλο αυτό, αλλά την παλεύουμε. Και με τους φίλους μου που μιλάμε, κυρίως τους προβληματίζει που δε βγαίνουν έξω. Έχουμε λείψει ο ένας στο άλλον, ενώ μας λείπουν και οι καθηγητές μας».
Τον ρωτάμε τι μήνυμα θέλει να στείλει στους φίλους και συνομηλίκους του: «Να μείνουν σπίτι και να μη βγαίνουν. Να προσέχουν, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής και θα περάσει όλο αυτό».
Ο Χρήστος
Ο Χρήστος είναι 14 ετών, φέτος τελειώνει τη Β’ Γυμνασίου και προσπαθεί να αντεπεξέλθει στη δύσκολη αυτή περίοδο χαλαρά και με ψυχραιμία. «Ο καθένας το αντιμετωπίζει όπως νομίζει. Είμαι σε ηλικία που μπορώ να καταλάβω αυτό που συμβαίνει. Είναι δύσκολοι οι καιροί και καταλαβαίνω ότι πρέπει να μείνουμε μέσα για το καλό το δικό μας και όλων. Δε με αγχώνει η κατάσταση αν δεν το πολυσκέφτομαι. Ένα κομμάτι του εγκεφάλου μου, που κρατάω πίσω, είναι σίγουρα φοβισμένο, αλλά πρέπει να φανούμε λογικοί» μας λέει.
Ο ίδιος έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες μαθήματα με βιντεοκλήση και μέσω e mail: «Είναι κάτι καινούργιο, που θέλει να προσαρμοσθούμε για να το μάθουμε και εμείς και οι καθηγητές. Αναγκαστικά όμως, γιατί πρέπει να προχωρήσουμε και να μη χάσουμε ύλη».
Έχει, δε, κρατήσει επικοινωνία με τους φίλους του, αλλά αυτό που τους πειράζει περισσότερο, είναι ότι δεν μπορούν να βρίσκονται. Τους έχει λείψει να βγουν όλοι μαζί μια βόλτα.
Την ημέρα του την περνάει με το διάβασμα, τον υπολογιστή ή ζωγραφίζει. «Βρίσκω πράγματα να κάνω με το χρόνο μου. Ποτέ δε μου άρεσε το πολύ έξω», συμπληρώνει.
Αυτό που τον αγχώνει περισσότερο είναι ότι κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, βγαίνουν έξω και δεν τηρούν τα μέτρα: «Με αγχώνει η ανευθυνότητα του κόσμου, όπως τους βλέπαμε να κυκλοφορούν σε ομάδες στις παραλίες».
Στέλνει, τέλος, μήνυμα στους φίλους και τους συνομηλίκους του: «Να κρατήσουν γερά, γιατί αυτά είναι μέσα στη ζωή. Μπορούμε απλά να περιμένουμε να περάσει όλο αυτό. Μπορούμε να βοηθήσουμε με το να μένουμε σπίτι και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι».
Ο Γιώργος
Ο Γιώργος, 18 χρόνων, είναι στη Γ’ Λυκείου και αγωνιά για τις εξετάσεις που έρχονται. Κάνει μαθήματα με σύγχρονη διδασκαλία μέσω ίντερνετ, ενώ αν και μένει σε χωριό έξω από την Καλαμάτα, είπε ότι το σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά. Μόνο την πρώτη εβδομάδα είχε κάποια προβλήματα με τον ήχο και την εικόνα, αλλά σύντομα διορθώθηκαν.
«Για μένα είναι σίγουρα καλύτερα. Δεν ξυπνάω ξημερώματα, να τρέχω να προλάβω το λεωφορείο για να πάω Καλαμάτα, στο σχολείο. Έχω περισσότερο ωφέλιμο χρόνο τώρα και για διάβασμα και για ξεκούραση», τόνισε ο Γιώργος, με τον οποίο μιλήσαμε όταν τελείωσε το ψηφιακό μάθημα της μέρας.
«Με τον ιό αυτόν πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε άσκοπές μετακινήσεις. Περισσότερο να προσέχουμε τις μεγάλες ηλικίες και να μην έχουμε στενές επαφές μαζί τους. Μπορούμε να τους μιλάμε από το τηλέφωνο. Και εμένα μου φαίνεται δυσάρεστο που έχω κλεισθεί στο σπίτι, αλλά είναι για ασφάλεια και για το καλό μας», συμπληρώνει.
Είναι αισιόδοξος πως οι ζέστες του καλοκαιριού θα καταστρέψουν τον κορωνοϊό και όλα θα πάνε καλά.
«Η προσπάθειά μας είναι το μεγαλύτερο όπλο μας. Όσοι προσπαθούν, θα απολαύσουν και τα καλά», είναι το μήνυμά του σε συμμαθητές του που ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες.
Όσο για τη μάχη κατά του κορωνοϊου, ένα έχει να τους πει: «Να μην τα παρατάνε και να μην αγχώνονται. Τα μέτρα είναι για το καλό όλων μας και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».
Η Τίνα
Η Τίνα, 18 χρόνων, δίνει πανελλήνιες φέτος και στόχος της είναι η Νομική. Καθημερινά κάνει σύγχρονη διδασκαλία. «Όλο αυτό, που δε γίνονται μαθήματα στο σχολείο, είναι και καλό. Είμαστε τυχεροί, γιατί τώρα έχουμε περισσότερο χρόνο και ηρεμία, γιατί στο σχολείο το κλίμα για κάποιον που ετοιμάζεται για πανελλήνιες, δεν είναι πάντα καλό. Τώρα είμαι απερίσπαστη στο σπίτι και πιο αφοσιωμένη στο στόχο μου», τόνισε σχετικά.
Ειδήσεις δεν παρακολουθεί πολύ, διότι δε θέλει να τρομοκρατηθεί με όλα αυτά που συμβαίνουν. «Είμαστε όλοι στο σπίτι. Καταλαβαίνω τις αγωνίες των γονιών μου και για τη δουλειά τους, αλλά περνάμε ήρεμα. Βέβαια, έχω αρκετές φίλες που δεν τους αρέσει όλη αυτή η κατάσταση, και με τη μορφή της εκπαίδευσης και με το ότι δεν μπορούν να βγαίνουν. Υπάρχουν, όμως, και παιδιά που βλέπουν ότι μπορούν από αυτό να ωφεληθούν», συμπλήρωσε η Τίνα και συνέστησε σε όλους ψυχραιμία.
Της Βίκυς Βετουλάκη