Αθώοι Π. Νίκας και κτηνοτρόφοι για τα ανεπιτήρητα μοσχάρια στον Ταΰγετο

Αθώοι Π. Νίκας και κτηνοτρόφοι για τα ανεπιτήρητα μοσχάρια στον Ταΰγετο

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, και τρεις κτηνοτρόφοι, όσον αφορά στα ανεπιτήρητα βοοειδή που κυκλοφορούν στον Ταΰγετο και έχουν γίνει καταγγελίες και μηνύσεις.
Οι τρεις ιδιοκτήτες απέδειξαν πως τα ζώα που κατέχουν είναι δηλωμένα και σταυλισμένα και έτσι αθωώθηκαν για τη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας στους δρόμους, αν και είχαν ιδιαίτερη υποχρέωση. Την ίδια κατηγορία αντιμετώπιζε και ο κ. Νίκας, ως δήμαρχος Καλαμάτας το επίμαχο χρονικό διάστημα 2015-2016, όπως και την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Και για τις δύο κατηγορίες αθωώθηκε.
Χαρακτηριστικό, πάντως είναι ότι τον Απρίλιο αθώοι για παράβαση καθήκοντος, αλλά ένοχοι ότι με πρόθεση παρέλειψαν να αποτρέψουν τη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας στους δρόμους, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας οι Θανάσης Βασιλόπουλος (νυν δήμαρχος) και Γιάννης Αδαμόπουλος, για τα ανεπιτήρητα βοοειδή στον Ταΰγετο τη διετία 2013-2015. Ο μεν πρώτος τότε με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνου και ο δεύτερος, ως εντεταλμένος σύμβουλος για τα αγροτικά θέματα και την αγροτική πολιτική του Δήμου Καλαμάτας. Μάλιστα, πρωτόδικα τους έχει επιβληθεί φυλάκιση 8 μηνών, με τριετή αναστολή και έχουν καταθέσει έφεση.
 
Η Έδρα ρωτούσε, αλλά απάντηση δεν έπαιρνε…
Σύμφωνα με το χθεσινό κατηγορητήριο, οι τρεις κτηνοτρόφοι, δύο άντρες και μια γυναίκα, κατηγορούνταν ότι με πρόθεση τη διετία 2015-2016 διατάραξαν την ασφάλεια της συγκοινωνίας στο επαρχιακό δίκτυο, δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους της περιοχής Νέδουσας – Αλαγονίας- Αρτεμισίας – Λαδά – Καρβελίου και Πηγών, αλλά και στο τμήμα του εθνικού δρόμου που διέρχεται την περιοχή. Με τη δίωξη τους αποδιδόταν η ιδιότητα των ιδιοκτητών και υπευθύνων για την επιτήρηση βοοειδών ελευθέρας βοσκής, μεγάλου σωματικού βάρους, τα οποία είχαν αφήσει να περιφέρονται χωρίς ενώτια, ελεύθερα και ανεπιτήρητα, σε ημιάγρια κατάσταση, σε πολυπληθείς αγέλες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ασφάλεια και να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια ανθρώπων.
Ο δε Παν. Νίκας κατηγορούνταν ότι είχε την αρμοδιότητα διαχείρισης, περισυλλογής, μεταφοράς, φύλαξης, εκποίησης ή σφαγής των ανεπιτήρητων ζώων και δεν το έπραξε, με σκοπό να προσπορίσει στους ιδιοκτήτες και υπεύθυνους των ζώων παράνομο όφελος.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, πρόεδροι κοινοτήτων της περιοχής και κάτοικοι παραδέχθηκαν ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα ζώα που κυκλοφορούν στο βουνό και στα χωριά τους. Μάλιστα, έκαναν λόγο για εκατοντάδες ελεύθερα μοσχάρια, με τα περισσότερα να μην έχουν ενώτια.
Μάλιστα, από κάποιους αναφέρθηκε ότι έχουν δεχτεί απειλές για τις καταγγελίες που έκαναν για το θέμα αυτό. Όλοι, δε, είπαν ότι από το Δήμο Καλαμάτας έγιναν προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, αλλά δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, αν και ρωτήθηκαν επανειλημμένα από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, σε ποιους ή ποιον ανήκουν αυτά τα ζώα, σχεδόν κανένας δε θέλησε να απαντήσει.
 
Απολογίες
Κατά την απολογία του ο τότε δήμαρχος και νυν περιφερειάρχης, είπε ότι οι αιτίες για το φαινόμενο αυτό εκείνη την περίοδο είναι δύο: η οικονομική κρίση και η δυσκολία συνεργασίας των Αρχών με τους κατοίκους, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλοι ξέρουν σε ποιους ανήκουν τα ζώα, αλλά δεν το λένε». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «στο χωριό δεν είναι εύκολο να κατηγορήσεις το διπλανό».
Ανέφερε επίσης ότι μετά τις καταγγελίες διαπίστωσε ότι για το θέμα εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, ενώ του έγινε καταγγελία ότι στο βουνό σφάζονται μοσχάρια και δίδονται σε κρεοπωλεία. Έτσι, όπως είπε, απευθύνθηκε στον τότε εισαγγελέα κ. Σταύρου και ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Τέλος, σημείωσε ότι όποια ενέργεια προσπαθούσε να κάνει ο Δήμος (δημιουργία κτηνοτροφικής μονάδας κ.ά.) έπεφτε στο κενό.
Η δικηγόρος του Δήμου Καλαμάτας, Νάσα Δημοπούλου, εξήγησε ότι όλες οι προσπάθειες του Δήμου ήταν άκαρπες για την επίλυση του προβλήματος, αφού ο νόμος δεν επιτρέπει σε αναδασωτέα έκταση να γίνει κτηνοτροφική εγκατάσταση, ενώ κανένας ιδιώτης δεν αναλάμβανε το έργο περισυλλογής και σήμανσης των ζώων.
Από πλευράς ιδιοκτητών κατηγορουμένων, ο δικηγόρος Στάθης Σταματόπουλος απέδειξε τη νομιμότητα κατοχής του αριθμού ζώων που διαθέτουν οι συγκεκριμένοι και ότι είναι σταυλισμένα, μη έχοντας καμία σχέση με τα ανεπιτήρητα.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη