Το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργεί η επιδημία για την Ελλάδα είναι φυσικά απόρροια της υγειονομικής κρίσης, αλλά θα αποδειχθεί εξίσου σοβαρό, καθώς η ύφεση που εμφανίζεται είναι βαθύτατη.
Οι συλλογικοί θεσμοί της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της γιγαντιαίας ύφεσης που ήδη ξεκίνησε. Δε θα υπάρξουν ευρωομόλογα, γιατί οι ηγεμονικές χώρες του βορρά μπορούν μόνες τους να χρηματοδοτήσουν τις δημοσιονομικές τους παρεμβάσεις και δε σκοπεύουν καθόλου να μοιραστούν τον κίνδυνο των «προβληματικών» του νότου.
Δεν πρόκειται, επίσης, να υπάρξει ευνοϊκός δανεισμός για όσους έχουν πληγεί βαριά, εκτός αν ξεσπάσει μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Το κάθε κράτος-μέλος θα αντιμετωπίσει την κρίση μόνο του. Οι κουβέντες για ευρωομόλογα, «αλληλεγγύη», κ.λπ., απλώς θολώνουν τα νερά.
Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα από τη σύσκεψη και τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. “Θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από παντού για να κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού. Επομένως, όπως πληρώνουν οι πολίτες, θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν και οι θεσμοί, αποδεχόμενοι λιγότερους πόρους” σχολίασε.
“Εξέφρασα την άποψη ότι δεν πρέπει να έχουμε συνδικαλιστική συμπεριφορά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, καθώς -όπως τόνισε- “αντιμετωπίζουμε όχι μόνο ως χώρα, αλλά ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ανθρωπότητα, πολύ μεγάλα προβλήματα, οικονομικά, που προκύπτουν από την πανδημία”.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι “το 2020 και το 2021 θα δοκιμαστεί δεινά στην Ελλάδα ο τουρισμός και, ως εκ τούτου, υπάρχει ενδεχόμενο ύφεσης κοντά στο 10%, κάτι που θα αποτελέσει φοβερή συνέπεια για την οικονομική κατάσταση όλων μας”, για να σημειώσει με έμφαση: “Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από παντού για να κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού. Επομένως, όπως πληρώνουν οι πολίτες, θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν και οι θεσμοί, αποδεχόμενοι λιγότερους πόρους. Και εν τέλει, θα πρέπει να επιδιώκουμε συνεννόηση και συμβιβασμό με την κυβέρνηση, η οποία δεν είναι αντίπαλός μας”, κατέληξε ο περιφερειάρχης.
Στην ίδια συνεδρίαση, εξάλλου, δεν υιοθετήθηκε πρόταση που διατυπώθηκε και αφορούσε στην αποστολή αεροπλάνου στην Κίνα, προκειμένου να φέρει υγειονομικό υλικό στην Ελλάδα. “Αντιτάχθηκα σε αυτό, δηλώνοντας ότι είδη όπως αντισηπτικά τζελ και μάσκες μπορούν να κατασκευαστούν και σε τοπικό επίπεδο και ανέφερα σχετικά παραδείγματα. Μπορούν οι δομές υγείας να δίνουν τις προδιαγραφές και να προχωρήσει σε τοπικό επίπεδο η κατασκευή των ειδών αυτών” τόνισε ο περιφερειάρχης.
Παρατήρησε δε, ότι “συγκεντρώνονται είδη από επιχειρηματίες για τα νοσοκομεία – κέντρα αναφοράς, τα οποία πρέπει να υποστηριχθούν από τις Περιφέρειες. Αλλά πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με την κυβέρνηση, με το υπουργείο Υγείας, που συγκεντρώνει το σχετικό υλικό”.
Α.Π.