Επικριτικές ανακοινώσεις από δημοτικές παρατάξεις και κόμματα
Η αναγκαστική… ξηρασία που έπληξε την Καλαμάτα για δύο περίπου μέρες δημιούργησε σειρά αντιδράσεων από την πλευρά των κατοίκων, αλλά και δημοτικών παρατάξεων και κομμάτων.
Όσες είδαν το φως της δημοσιότητας είναι επικριτικές για τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής, ενώ η δημοτική παράταξη “Καλαμάτα Μπροστά”, με επικεφαλής τον Βασίλη Κοσμόπουλο, ζητά και παραιτήσεις των υπευθύνων για την ταλαιπωρία.
Βέβαια, τα όσα συνέβησαν από το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας έχουν εξήγηση. Το πρόβλημα με την κατάσταση του αγωγού Φ600 ήταν γνωστό, αλλά καμία Δημοτική Αρχή δεν… τόλμησε να προχωρήσει σε οριστική επίλυση. Είτε επειδή το έργο ήταν “ακριβό”, όπως ισχυριζόταν, είτε γιατί τα έργα υποδομής, όσο αναγκαία κι αν είναι για ένα Δήμο, έχουν ένα… ελάττωμα. Δε φαίνονται κι έτσι δε δίνουν ψήφους.
Τα τελευταία χρόνια… έλαμψαν τα καρναβάλια, οι “χρωματιστές νύχτες” και τα έργα εξωραϊσμού και απουσίασε η ουσία. Έργα που βοηθούν στην πραγματική ανάπτυξη ενός Δήμου.
Φευ! Τι σημασία έχει μια ανάπλαση πλατείας μπροστά σε ένα έργο που θα αντιμετωπίσει βασικά προβλήματα, όπως είναι η επάρκεια νερού; Και πάντως, καλό θα είναι για τη Δημοτική Αρχή, όταν προβαίνει σε επίσημες ανακοινώσεις, να αποδίδει τα του… Καίσαρος τω Καίσαρι. Όπως και να προσπαθήσει να μη συνεχίσει να κουβαλά… αμαρτίες από το κοντινό παρελθόν.
Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής
«Αντιμετωπίστηκαν σοβαρά προβλήματα στον κεντρικό αγωγό Φ600 που τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου από τις πηγές του Πηδήματος. Πάρα την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων παρεμβάσεων εντός του χρονικού πλαισίου που είχε δοθεί από τον εργολάβο που ο Συνδυασμός Ύδρευσης χρησιμοποίησε για το έργο, μία απρόοπτη βλάβη στον αγωγό στην περιοχή του Αντικαλάμου άφησε μεγάλο τμήμα του Δήμου τη Δευτέρα χωρίς νερό.
Τελικώς, υπήρξε αποκατάσταση της βλάβης σε ένα δίκτυο που ωστόσο λόγω παλαιότητας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η πληρότητα ύδατος στις δεξαμενές της πόλης επανήλθε και σταδιακά υπήρξε αποκατάσταση της υδροδότησης.
Ξεκαθαρίζεται ότι η παρέμβαση ήταν αναγκαία, λόγω φθοράς σε σημεία του αγωγού, εν όψει της θερινής περιόδου, αλλά και των υψηλών αναγκών σε διάθεση ύδατος το επόμενο διάστημα.
Τονίζεται ότι η κατάσταση του δικτύου επιβάλλει και την ταχεία ολοκλήρωση του έργου αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού Φ600 με το νέο Φ800, έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”» (σ.σ. κουβέντα για την αρχική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”).
“Καλαμάτα μπροστά” για τη διακοπή υδροδότησης
«Τη στιγμή κατά την οποία οι πολίτες αισθάνονται την πίεση των γεγονότων που απορρέουν εξαιτίας της πολύμορφης απειλής του κορωνοϊού, έγιναν μάρτυρες μιας πρωτοφανούς ταλαιπωρίας που προκλήθηκε από την πολύωρη διακοπή της υδροδότησης στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου.
Η παραπάνω ταλαιπωρία δεν αποτελεί αποτέλεσμα “ατυχών συμπτώσεων”, όπως εντέχνως επιχειρεί να την παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραλείψεων και αστοχιών, σημερινών αλλά και παλαιότερων, οι οποίες τη βαρύνουν αποκλειστικά.
1) Το βασικό πρόβλημα είναι η υφιστάμενη κατάσταση του δικτύου, για την οποία η Δημοτική Αρχή ευθύνεται ως συμμετέχουσα στη διοίκηση του Συνδέσμου Ύδρευσης και του Δήμου τα τελευταία 13 χρόνια. Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις και το γεγονός ότι η αντικατάσταση του αγωγού ήταν σε προτεραιότητα στο προεκλογικό πρόγραμμά της το 2014 (μαζί με την αξιοποίηση των πηγών του Αγ. Φλώρου), μόλις το 2019 κατέστη εφικτό να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
2) Παρά την επίγνωση των προβλημάτων του δικτύου αποφασίσθηκε παρέμβαση αποκατάστασης βλαβών σε αυτό σε λανθασμένη ημέρα (Κυριακή αντί για Σάββατο), χωρίς προσεκτική ενημέρωση των πολιτών, όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών και τη σταδιακή αποκατάσταση της υδροδότησης, καθώς το ενδεχόμενο αστοχίας ήταν πιθανό λόγω της παλαιότητας του αγωγού.
3) Με το πέρας της ολοκλήρωσης των εργασιών και πριν από την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης έσπευσε να εκδώσει μεταμεσονύχτιο, αυτάρεσκο κείμενο αυτοθαυμασμού και ευχαριστιών ευγνωμοσύνης, κυρίως προς τον κύριο δήμαρχο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι δημότες να θεωρήσουν ότι έληξε το πρόβλημα, να βρεθούν το πρωί προ δυσάρεστης έκπληξης και καθώς ήταν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πρόσθετη διακοπή της υδροδότησης, να υποστούν νέα οικονομική επιβάρυνση αγοράζοντας εμφιαλωμένο νερό.
Ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή:
α) Να αναλάβει τις ευθύνες της, οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία των πολιτών ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας να παραιτηθούν και να γίνει μείωση στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ κατά 10%, ώστε να καλυφθεί το κόστος αγοράς εμφιαλωμένου νερού.
Β) Να προβεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντικατάσταση του υπάρχοντος αγωγού με το νέο Φ800, δεδομένου ότι υπάρχει προσωρινός ανάδοχος και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που αντικατέστησε αυτό του “Φιλόδημου”
Γ) Να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανής λειψυδρίας με την εκμετάλλευση των πηγών του Αγίου Φλώρου για εμπλουτισμό του νερού των πηγών του Πηδήματος».
Επιτροπή Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας
«Οι ατυχείς χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που άφησαν την πόλη για πάνω από 30 ώρες χωρίς νερό, αλλά και η τραγική κατάσταση που βρίσκεται ο αγωγός μεταφοράς νερού Φ600 από τις πηγές Πηδήματος στην πόλη, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της επίσπευσης της εκτέλεσης, με γοργούς ρυθμούς, του νέου αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από το Πήδημα και της δεσμευτικής ολοκλήρωσής του, μέσα στον προβλεπόμενο από το διαγωνισμό χρόνο, έργο ενταγμένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” και δημοπρατημένο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 11.127.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος οφείλουν, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να κινητοποιηθούν άμεσα για την υλοποίηση του παραπάνω έργου.
Η κατάργηση του προγράμματος “ΦιλόΔημος”, η μετονομασία του και η επιχειρούμενη καπηλεία των έργων, από τον κ. Θεοδωρικάκο, λόγω ανυπαρξίας πολιτικής στρατηγικής, δεν μπορεί να μετατρέπονται σε αναχώματα για τη σωστή πορεία τους. Θα είναι υπόλογοι και θα φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη αν η πόλη της Καλαμάτας ζήσει το καλοκαίρι ανάλογες τέτοιες καταστάσεις. Ας σηκώσουν τα μανίκια να δουλέψουν!».
Τάσος Νιάρχος, “Λαϊκή Συσπείρωση”
«Έπειτα από 24 και πλέον ώρες που ήρθε επιτέλους το νερό, θα θέλαμε να σχολιάσουμε το εξής: διαβάσαμε τη θριαμβευτική ανακοίνωση του υπόδικου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, προέδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας, για το πόσο καλά δουλεύει ο Δήμος της Καλαμάτας, καθώς και τις ευχαριστίες του στον εργολάβο, τον εαυτό του και τον κ. δήμαρχο. Δε γνωρίζουμε αν ο εργολάβος δούλεψε αφιλοκερδώς και δεν πληρώθηκε. Για τον εαυτό του και τις ευχαριστίες προς τον κ. δήμαρχο, τις κατανοούμε πλήρως.
Έχει δύο λόγους για να ευχαριστεί το δήμαρχο, πρώτον, γιατί λειτούργησε ως η κολυμπήθρα του Σιλωάμ και, δεύτερον, γιατί τον έκανε έμμισθο πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας. Μένουμε στο σπίτι δε σημαίνει ότι χαζέψαμε κιόλας.
Αν και με αυτά… δεν άντεξε το δίκτυο ύδρευσης, πώς να αντέξουν τα μυαλά μας».
Υποδομές ύδρευσης στο Δήμο Καλαμάτας
Του Μιχάλη Αντωνόπουλου Δημοτικού συμβούλου με την Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών
Στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι αντοχές του απαξιωμένου συστήματος ύδρευσης μετά και την τελευταία πολύωρη αστοχία. Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη αντικατάστασης του υφισταμένου αγωγού. Παράλληλα, όμως, επιβάλλεται να εξετάσουμε και εναλλακτικές λύσεις και όχι το μονόδρομο της κατασκευής του νέου Φ800, που μάλλον διογκώθηκε μελετητικά από το Σύνδεσμο Ύδρευσης, με τις απαράδεκτες καθυστερήσεις. Σημειωτέον ότι ο Σύνδεσμος, που δε διαθέτει τεχνικές υπηρεσίες και εμπειρία σε αξιολόγηση προτάσεων και μελετών, ανέλαβε την ολοκλήρωση των μελετών με μεγάλη καθυστέρηση και πολλά προβλήματα, που κρύβουν κινδύνους για την ασφαλή ολοκλήρωση του πολύ σημαντικού υδραυλικού έργου για την ευρύτερη περιοχή.
Χρειάζεται σύσσωμο το Δ.Σ. του Δήμου να προτάξει το κατεπείγον του θέματος σε σχέση με πολλά άλλα επουσιώδη και δευτερεύοντα έργα για τους δημότες.
Εναλλακτικά, όμως, πρέπει να δούμε και άλλες πηγές υδροδότησης της πόλης μας. Αυτές δεν είναι άλλες από τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο Νέδοντας ποταμός, που μεταφέρει τα νερά του Ταϋγέτου στο «προσκέφαλο» της Καλαμάτας με φυσική ροή, άρα και με την αναγκαία υδραυλική πίεση για να έχει νερό ολόκληρος ο Δήμος, ανεξάρτητα και από τη συνεχή ηλεκτροδότηση που απαιτείται για τα νερά από τις πηγές του Πηδήματος, που φθίνουν και υποβαθμίζονται με το χρόνο.
Ας μην ξεχνάμε ότι ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί εύκολα να αστοχήσει, ακόμα και σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπως π.χ. σεισμοί κ.λπ. Άρα η πόλη θα έχει την απαραίτητη επάρκεια σε κάθε περίπτωση.
Ένας μικρός ταμιευτήρας πολλαπλών χρήσεων θα έλυνε το πρόβλημα της υδροδότησης με επάρκεια και ασφάλεια για πάντα. Ας μην ξεχνάμε ότι για τον Ταΰγετο στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν πολλές δυνατότητες χρηματοδότησης.
Τα δικαιολογημένα παράπονα σήμερα είναι απολύτως κατανοητά, αλλά καλύτερα να μετατραπούν σε προτάσεις και αγώνες για διεκδικήσεις για το Δήμο μας.
Ούτως ή άλλως, δεν ακούσαμε και κάποιες σοβαρές εναλλακτικές λύσεις από τους περισσότερους που γκρινιάζουμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
«Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες»
«Η αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικό νερό είναι μια από τις βασικές υποχρεώσεις του Δήμου Καλαμάτας προς τους πολίτες. Δυστυχώς, οι παρατεταμένες διακοπές υδροδότησης λόγω προγραμματισμένων επισκευών, αλλά και απρόβλεπτων βλαβών, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και κλόνισαν την εμπιστοσύνη του καλαματιανού λαού σε σχέση με την ικανότητα του Δήμου να του παρέχει αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα.
Όμως, το συγκεκριμένο θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Είναι, λοιπόν, ώρα ευθύνης για τη Δημοτική Αρχή και για όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Θα πρέπει να βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα τα ακόλουθα:
1. Άμεση κατασκευή του νέου αγωγού Φ800 που θα αντικαταστήσει τους πεπαλαιωμένους αγωγούς. Την αναγκαιότητα αυτού του έργου είχαμε θέσει μετ’ επιτάσεως κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο και είχαμε εμφαντικά επισημάνει στο αναπτυξιακό συνέδριο του 2018. Υπάρχει, μάλιστα, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου από το ΦιλόΔημος 1 ήδη από τις 30/5/2019.
2. Η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία προκαλούν μείωση των αποθεμάτων νερού, οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν νέες πηγές υδροδότησης.
3. Θα πρέπει να διευρυνθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της ΔΕΥΑΚ να αντιμετωπίζει επείγουσες βλάβες με πρόσληψη μόνιμου καταρτισμένου προσωπικού.
4. Θα πρέπει να ανοίξει εδώ και ώρα ένας εκτενής διάλογος για τη μακροπρόθεσμη εξασφάλιση ποιοτικού και οικονομικά προσιτού νερού».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη