«Πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα αναπτυξιακό και υλοποιήσιμο» τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στα έργα και τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται να γίνουν το 2020 στο σύνολο του Δήμου. Πρόσθεσε, δε, ότι το ύψος του (σ.σ. περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ), σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται από τη ΔΕΥΑΚ, θα ισχυροποιήσουν το Δήμο Καλαμάτας, ενώ κάλεσε τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις σε συνεννόηση για το επιχειρησιακό σχέδιο των επόμενων χρόνων.
Αντίλογος φυσικά και υπήρξε από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Οι περισσότερες συμφώνησαν ότι οι προτεινόμενες δράσεις είναι αποσπασματικές και ελλιπείς, χωρίς να εντάσσουν τα δομικά προβλήματα της πόλης σε έναν ορθολογικό σχεδιασμό και σε μια ολιστική προσέγγιση.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, ανέφερε ότι η χαμηλή απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων δεν αφήνει χώρο για… αισιοδοξία το 2020, ενώ τόνισε την ανυπαρξία οράματος από τη Δημοτική Αρχή, η οποία αποτυπώνεται σε ανύπαρκτα κονδύλια για μελέτες.
Επίσης, σημείωσε την ένδεια ενεργειών για το μέλλον του παραλιακού μετώπου, πράξεων αναλογισμού από το σχέδιο πόλης του 1905.
Με τη σειρά του ο Βασίλης Τζαμουράνης τόνισε ότι, ακούγοντας την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, θα πίστευε κάποιος ότι οδηγούμεθα στη δημιουργία ενός “ειδυλλιακού” Δήμου. Αντίθετα, υποστήριξε ότι οι αριθμοί που ακούστηκαν δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα με τα περισσότερα έργα να έρχονται από την προηγούμενη χρονιά, ενώ σχολίασε ότι απουσιάζουν παρεμβάσεις στις γειτονιές της Καλαμάτας και στις Κοινότητες του Δήμου. Επίσης, καυτηρίασε την παντελή έλλειψη νέων μελετών.
Η Ελένη Γκλεγκλέ, εκπροσωπώντας την παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου, εξέφρασε την ευχή να υλοποιηθούν όσα υπόσχεται η Δημοτική Αρχή, ενώ η Ελένη Αλειφέρη αναφέρθηκε στην ανάγκη διαχείρισης της πραγματικότητας και στο ρεαλισμό που θα πρέπει να έχει ένα τεχνικό πρόγραμμα, στοιχεία που αποτυπώνονται στα έργα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή.
Ο Μανώλης Μάκαρης μίλησε για συνέχεια της φιλοσοφίας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, για ανυπαρξία μελετών, αλλά και για ανάγκη έναρξης ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το παραλιακό μέτωπο.
Η Τόνια Κουζή ζήτησε ένα σχέδιο που θα διατύπωνε ένα δυναμικό πρόγραμμα για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, δρομολογώντας στο πλαίσιό του πράσινες διαδρομές που είναι απαραίτητες για να ανασάνουν οι γειτονιές.
Για τον Τάσο Νιάρχο και τη “Λαϊκή Συσπείρωση” το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων την αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιείται και σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Δεν εκφράζει καμιά διάθεση διεκδίκησης από την κεντρική κυβέρνηση. Αποδέχεται, δηλαδή, την τεράστια περικοπή των πόρων που έγινε από τις κυβερνήσεις προς τους Δήμους.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει ούτε ένα έργο αντισεισμικής θωράκισης (π.χ. στα σχολεία), σε μια πόλη που θα πίστευε κάποιος πως δεν έζησε την εμπειρία καταστροφικών σεισμών. Αρνητικός ήταν και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη