Από ΣΥΜΕΠΟΠ και Ένωση Μεσσηνίας
Για το Μάιο είχε πάρει αναβολή (επρόκειτο να συζητηθεί στις 3 Μαρτίου 2020) η εκδίκαση στο ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή των Μεσσήνιων (ΣΥΜΕΠΟΠ), του θέματος του καθεστώτος στην Ελιά Καλαμάτας, δηλαδή της απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και του τότε υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη.
Η απόφαση που υπεγράφη τότε, κυρίως έπειτα από πίεση φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και άλλων νομών, αλλά και μεταποιητών εκτός Μεσσηνίας, με το επιχείρημα ότι επικρατεί σύγχυση στις εμπορικές ονομασίες και… χάνονται ράφια στο εξωτερικό, προέβλεπε την ένταξη της ονομασίας «Kalamata Olives» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς στον Εθνικό Κατάλογο.
Σε νομούς εκτός Μεσσηνίας, καλλιεργήθηκαν τότε προσδοκίες στις τάξεις των παραγωγών ότι το προϊόν τους αυτόματα έγινε… ΠΟΠ με την απόφαση Αποστόλου, κάτι που δεν ισχύει, ενώ όλοι οι παραγωγοί περίμεναν τότε να αυξηθεί περαιτέρω η τιμή του προϊόντος τους.
Κάτι τέτοιο στην πράξη δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως, λίγους μήνες μετά την απόφαση Αποστόλου, η πρώτη σεζόν στην Καλαμών (2019) χαρακτηρίστηκε από μια σταδιακή κατάρρευση των τιμών παραγωγού, με την ελιά σήμερα να έχει φτάσει στα… αζήτητα.
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον Γιάννη Πάζιο, διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, ο οποίος μας είπε ότι περιμένει και τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό και τα δικαστήρια, καθώς η υπόθεση πρόκειται να συζητηθεί στο ΣτΕ στις 26 Μαΐου.
Όπως μας ανέφερε ο ίδιος, «η λύση που επελέγη τότε, προφανώς και εκ του αποτελέσματος, δεν ευνόησε τους παραγωγούς Καλαμών, όχι μόνον τους Μεσσήνιους, αλλά τους παραγωγούς από τους άλλους νομούς.
Πάντως, ως προς την ουσία της υπόθεσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη στην απόφαση του 2018 και υπάρχει και κίνδυνος προστίμων για τη χώρα μας, εφόσον εξακολουθήσει να ισχύει ως έχει η απόφαση του 2018.
Εμείς και ο ΣΥΜΕΠΟΠ, που έχει κάνει την προσφυγή, έχουμε όλα τα νομικά επιχειρήματα και πιστεύουμε να την καταρρίψουμε. Η απόφαση έχει παίξει σημαντικό ρόλο, ώστε οι τιμές παραγωγού να φτάσουν σήμερα εδώ που βρίσκονται, ενώ ελιές τύπου Καλαμών από τρίτες χώρες την εκμεταλλεύονται. Πιστεύω ότι με το πρότερο του 2018 καθεστώς, είτε κάποιο άλλο (π.χ. ΠΓΕ), οι παραγωγοί θα είχαν σήμερα καλύτερες τιμές απορρόφησης του προϊόντος τους».