«Φρένο» σε ενοικίαση διαμερίσματος μέσω Airbnb

«Φρένο» σε ενοικίαση διαμερίσματος μέσω Airbnb

Τα πάνω-κάτω φέρνει στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων μέσω Airbnb πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, η οποία απαγορεύει τη χρήση διαμερίσματος για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση σε πολυκατοικία του Ναυπλίου, ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν οι υπόλοιποι ένοικοι – ιδιοκτήτες. Μάλιστα, ορίσθηκε και ποινή μη συμμόρφωσης για τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος.
Μια τέτοια απόφαση ανοίγει το δρόμο και για άλλες παρόμοιες διεκδικήσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί έντονες προστριβές και διαμάχες με ενοίκους πολυκατοικιών και ιδιοκτήτες.
Το Μονομελές Πρωτοδικείου Ναυπλίου δέχτηκε με την απόφασή του την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων της πολυκατοικίας και απαγόρευσε στον ιδιοκτήτη να μισθώσει άλλη φορά το σπίτι του μέσω Airbnb. Μάλιστα, κάθε φορά που θα παραβαίνει την απόφαση θα απειλείται με προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.
 
Και εξοχική κατοικία
Η πρώτη δικαστική απόφαση για απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει ληφθεί το 2018 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την οποία απαγορεύτηκε η μίσθωση εξοχικής κατοικίας μέσω Airbnb. Εκείνη η απόφαση υποχρέωσε την ιδιοκτήτρια του ακινήτου να παύσει και να μην επαναλάβει την επαγγελματική χρήση της ιδιοκτησίας της ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας.
Παράλληλα, το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης υποχρέωσε την ιδιοκτήτρια να καταβάλει χρηματικό ποσό 4.400 ευρώ στο κοινό ταμείο του συγκροτήματος κατοικιών για τις παραβιάσεις του κανονισμού και των όρων της σύστασης.
Μεταξύ άλλων, οι ενάγοντες, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών, υποστήριξαν ότι σε καθημερινή βάση οι πελάτες της εναγομένης οργάνωναν εκδηλώσεις, μη σεβόμενοι τις ώρες κοινής ησυχίας, υπήρχε οχλαγωγία λόγω των συναθροίσεων σε χώρους της αποκλειστικής της χρήσης, αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους, με κατανάλωση αλκοόλ, φωτιές και αλόγιστη χρήση ψησταριάς.
Η εναγόμενη διαθέτει επιπλωμένη έπαυλη (βίλα) και έχει λάβει προς τούτο ειδικό σήμα για τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (ειδικό σήμα ΕΟΤ). Όμως, το συγκεκριμένο ακίνητο δεν έχει αυτοτελές οικόπεδο, αφού βρίσκεται σε συγκρότημα και κοινόχρηστο οικόπεδο, ούτε αυτοτελές κτίσμα, εφόσον το ακίνητό της είναι μεσοτοιχία με το ακίνητο τρίτων.
 
Και για διαμέρισμα πλέον
Σύμφωνα με το ιστορικό της πρόσφατης απόφασης στο Ναύπλιο, που δημοσίευσε ο «anagnostis», αρχικά είχε εκδοθεί προσωρινή διαταγή που απαγόρευε τη βραχυχρόνια και ευκαιριακή μίσθωση σε πολυκατοικία.
Στην απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που συζητήθηκαν το Σεπτέμβριο αναφέρεται ότι από φέτος τον Αύγουστο στο Ναύπλιο ο ιδιοκτήτης καταχώρησε το διαμέρισμά του σε τουριστικούς επαγγελματικούς οδηγούς κρατήσεων και σχετικές ιστοσελίδες και από τότε το εκμεταλλεύεται ως τουριστικό κατάλυμα.
Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με την αναρτημένη σε τουριστικούς οδηγούς καταχώρηση, στο ακίνητο δύναται να φιλοξενηθούν έως 10 επισκέπτες, στην πραγματικότητα όμως διαμένουν περισσότερα άτομα, τα οποία εναλλάσσονται κάθε δύο με τρεις ημέρες. Οι επισκέπτες, οι οποίοι συνήθως είναι πολυμελείς οικογένειες ή μεγάλες παρέες, οχλαγωγούν τόσο κατά την παραμονή τους στο διαμέρισμα όσο και στους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής, ακόμη και τις ώρες κοινής ησυχίας, αφήνουν τα απορρίμματά τους στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ πολλές φορές καταλαμβάνουν, με τα οχήματά τους, τις θέσεις στάθμευσης των λοιπών συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, παραβιάζοντας τις αποκλειστικές τους χρήσεις επί των θέσεων που αποτελούν παραρτήματα των ιδιοκτησιών τους και παρακωλύοντας τη δική τους στάθμευση. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες κάνουν πολύωρη χρήση συγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου, τον οποίο η ιδιοκτήτρια διαφημίζει ως παροχή του διαμερίσματός της, αποκλείοντας τους αιτούντες από την ελεύθερη χρήση. Επίσης, πιθανολογήθηκε ότι για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών στο μισθωμένο διαμέρισμα, η ιδιοκτήτρια παραχωρεί σε αυτούς τον κωδικό ασφαλείας των δύο κεντρικών εισόδων της πολυκατοικίας, με συνέπεια οι αιτούντες να έρχονται καθημερινά σε επαφή με άγνωστο αριθμό προσώπων που εναλλάσσονται κάθε δύο με τρεις ημέρες. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει, δικαιολογημένα, έντονη ανασφάλεια στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ανησυχούν για την ακεραιότητά τους, την ασφάλεια των ανηλίκων τέκνων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων».
Έτσι, το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει άλλη φορά να μισθωθεί το συγκεκριμένο διαμέρισμα για τουριστική χρήση.

Της Βίκυς Βετουλάκη