Καλή συνεχίζει να είναι η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου στη Μεσσηνία

Καλή συνεχίζει να είναι η  ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου στη Μεσσηνία

Μεμονωμένες περιοχές έχουν προσβληθεί από γλοιοσπόριο
 
 
Πολύ καλή ποιοτικά, ποσοτικά καλύτερη από άλλες χρονιές, αλλά με την τιμή ακόμα «στα πατώματα», είναι η φετινή ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία. Ευρισκόμενοι πλέον στα μισά σχεδόν της ελαιοκομικής περιόδου, στην περιοχή αρμοδιότητας της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας έχουν παρατηρηθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις προσβολές από γλοιοσπόριο.
Η φετινή ποσότητα ακόμα δεν μπορεί να προσδιορισθεί, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά καλή.
 
Καλή ποιότητα
Όπως σημείωσε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, Ιωάννης Κυριακόπουλος, μέχρι αυτή τη στιγμή η εικόνα για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου στη Μεσσηνία είναι αρκετά καλή. Φαινόμενα προσβολών γλοιοσπορίου έχουν καταγραφεί σε μεμονωμένες μόνο περιπτώσεις και, κυρίως, σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, όπου, όπως διευκρίνισε, το μικροκλίμα ευνοεί τέτοιες συνθήκες.
«Αυτές οι περιοχές είναι κυρίως οι παραποτάμιες ή παρόχθιες, “χούνες” όπως τις αποκαλούν οι παραγωγοί. Η γενική εικόνα, ωστόσο, για την ποιότητα του ελαιολάδου είναι ότι είναι πάρα πολύ καλή και όσον αφορά στα χημικά χαρακτηριστικά και όσον αφορά στα οργανοληπτικά», διευκρίνισε.
 
Ποσότητα
Σε ό,τι αφορά την ποσότητα, ο κ. Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Και τόνισε: «Στην ουσία σε πολλές περιοχές είμαστε στο πρώτο μισό της ελαιοκομικής περιόδου. Η χρονιά φέτος είναι όψιμη και σαφέστερη εικόνα θα έχουμε στην εξέλιξη της διαδικασίας της παραγωγής, και κυρίως αφού μπουν σε πλήρη παραγωγική διαδικασία και οι όψιμες περιοχές της ενδοχώρας. Να δούμε πώς θα πάνε οι ελαιοαποδόσεις. Αλλού έχουμε καλές κι αλλού, που οι περιοχές είναι πιο όψιμες, οι αποδόσεις ακόμα κυμαίνονται σε όχι αρκετά υψηλά επίπεδα. Είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα όσον αφορά στο μέγεθος της παραγωγής.
Περιμένουμε καλύτερη χρονιά από άποψη ποιότητας και ποσότητας. Δε θα έχουμε σίγουρα την αντίστοιχη ποσότητα του 2018, οπότε είχαμε στο πικ της παραγωγής μία ποσότητα στην περιοχή της Μεσσηνίας 65.000 τόνων και στην περιοχή της Μεσσηνίας 37.000 τόνων».
 
Της Βίκυς Βετουλάκη