Με συστάσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης στην Καλαμάτα οι έλεγχοι της Αστυνομίας σε καταστήματα delivery και take away, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται όσα προβλέπονται με τις απαγορεύσεις λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων.
Όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, έτσι και στην Καλαμάτα κάποια καταστήματα τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα ξεκινήσουν delivery και take away ποτών. Ωστόσο, μετά τις προχθεσινές αναφορές του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ξεκίνησαν άμεσα οι έλεγχοι από την Αστυνομία, ενώ κάποια καταστήματα δεν επιχείρησαν καν να ανοίξουν. Άλλωστε, το πρόστιμο για το κατάστημα ξεκινά από 5.000 ευρώ και για τον κόσμο από 150 ευρώ.
Συστάσεις στην Καλαμάτα
Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι delivery όπως και take away ποτού σε πλαστικό δε νοείται και έτσι «έκοψε τη φόρα» σε καταστηματάρχες που ήταν λίγο πριν ανοίξουν τα ρολά ή ήδη είχαν ανοίξει. Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις αυτές αστυνομικοί της ΔΙΑΣ επισκέφθηκαν καταστήματα στο κέντρο της Καλαμάτας.
Λίγο πριν από τις 10.00 άρχισαν από την πλατεία 23ης Μαρτίου και συνέχισαν στον πεζόδρομο της Αριστομένους, την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και άλλα σημεία της πόλης με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Παράβαση σε καταστηματάρχη δε βεβαιώθηκε, αλλά τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις βρήκαν αρκετό κόσμο μαζεμένο στο δημόσιο χώρο κοντά σε καταστήματα. Οι αστυνομικοί προέβησαν σε αυστηρές συστάσεις στον κόσμο και ζήτησαν να απομακρυνθούν, υπενθυμίζοντάς τους τις απαγορεύσεις και τα πρόστιμα.
Στην Αρκαδία
Σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Αρκαδία, συνελήφθη ένα άτομο την Τρίτη για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Κατά τον έλεγχο της Αστυνομίας διαπιστώθηκε να λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια) παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης – συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη μη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού. Αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά», καταλήγοντας ότι στο συγκεκριμένο ιό «αρέσουν» οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες.
Της Βίκυς Βετουλάκη