«Πρέπει να δοθεί λύση αύριο κιόλας στο πρόβλημα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ» σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε προχθές και στην οποία μετείχαν – εκτός από τους περιφερειάρχες – ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας και o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης.
Ο κ. Νίκας έκανε λόγο για «δισεπίλυτο ζήτημα, σύνθετες καταστάσεις, δύσκολες αποφάσεις που όμως είναι απολύτως απαραίτητες για μια νέα αρχή». Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύθηκε να εξετάσει, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, και να επανέλθει.
Πάντως, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι το θέμα των οφειλών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, «αύριο κιόλας» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι υποδομές που δημιουργήθηκαν πριν από 60 χρόνια -με τεράστια σημασία και προσφορά στον πρωτογενή τομέα- έχουν στις ημέρες μας απαξιωθεί, «με βασικές αιτίες, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, αλλά και το λαϊκισμό».
Συνοψίζοντας την θέση του, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι όσον αφορά στα ήδη δημιουργημένα χρέη του παρελθόντος, χρειάζεται μια κεντρική ρύθμιση. Όπως υπογράμμισε, θα πρέπει – όσον αφορά το ΙΚΑ – να φύγουν οι προσαυξήσεις, καθώς έτσι μειώνεται περίπου στο μισό η οφειλή και στη συνέχεια να γίνουν οι καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ.
Όσον αφορά στη μελλοντική πορεία, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι απαιτείται οπωσδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία να αφορά κυρίως στη διοίκηση των εν λόγω οργανισμών. «Έτσι κι αλλιώς τα προβλήματα τα φορτώνονται οι Περιφέρειες. Να αναλάβουν λοιπόν την ευθύνη, τη διοίκηση, την εποπτεία. Να θεσμοθετηθεί δηλαδή να κάνουν ό,τι επί της ουσίας κάνουν και σήμερα», επισήμανε ο Π. Νίκας.
Τέλος, όσον αφορά στο θέμα της ενέργειας για την άρδευση, εισηγήθηκε να βρεθούν λύσεις μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.
Συνολική οφειλή περί τα 7 εκατ. ευρώ
Ο περιφερειάρχης περιέγραψε την άσχημη κατάσταση τόσο του ΓΟΕΒ Παμίσου στη Μεσσηνία όσο και των 13 ΤΟΕΒ στην Αργολίδα, η συνολική οφειλή των οποίων είναι περί τα 7.000.000 ευρώ. Όπως σημείωσε, ειδικότερα, ο ΓΟΕΒ Παμίσου, που αρδεύει περί τα 50.000 στρέμματα, είναι σήμερα απαξιωμένος σε μεγάλο βαθμό. Έχει δε συσσωρευμένες οφειλές πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ, στη ΔΕΗ 700.000 ευρώ, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς περί τα 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η αποπληρωμή σειράς δανείων.
Στην Αργολίδα, συνέχισε ο Π. Νίκας, από τα δίκτυα των 13 ΤΟΕΒ αρδεύονται 60.000 στρέμματα, ωστόσο οι συσσωρευμένες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ, ενώ περί τα 250.000 ευρώ οφείλονται σε ασφαλιστικούς οργανισμούς.