Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων της Καλαμάτας μιλούν στο “Θάρρος”
Μπορεί ο αριθμός 6 στο μέχρι πρόσφατα «αγαπημένο» μας 13033 να έγινε δημοφιλής, καθώς η «σωματική άσκηση» ήταν η πιο περιζήτητη δικαιολογία για να μετακινηθούμε εκτός σπιτιού την περίοδο της καραντίνας, ωστόσο ο βασικός χώρος εκγύμνασης, τα γυμναστήρια, παραμένει κλειστός, με άγνωστο πότε θα αρθεί το προσωρινό λουκέτο λόγω κορωνοϊού.
Όπως λένε και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων στην Καλαμάτα, μπορεί ο κλάδος τους να μην καταλαμβάνει μεγάλο ποσοστό της επιχειρηματικής πίτας στην Ελλάδα, όμως πανελλαδικά απασχολούνται 42.000 εργαζόμενοι.
Η περίοδος που διανύουμε ήταν η καλύτερη για τα γυμναστήρια, καθώς γέμιζαν λόγω του επερχόμενου καλοκαιριού. Και πιθανότατα πλέον θα κληθούν να ανοίξουν σε μια περίοδο, στην καρδιά του καλοκαιριού, που πάντα η κίνηση μειωνόταν.
Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία τα γυμναστήρια θα ανοίξουν ξανά. Ούτε και ποια υγειονομικά μέτρα θα πρέπει να λάβουν, όταν ανοίξουν.
Οι δυσκολίες θα είναι πολλές, ακόμα κι όταν ανοίξουν τα γυμναστήρια, όπως προβλέπει ο κ. Κωνσταντίνος Κουτράκης του «Fitness Land», ενώ η Χριστίνα Πανταζοπούλου, ιδιοκτήτρια του «I Body», πιστεύει ότι κάποιες θέσεις ή αποφάσεις έχουν μεταθέσει τα γυμναστήρια από την κατηγορία «πάροχο υγείας» σε «εστία μόλυνσης». Ωστόσο, έχει αξιοποιήσει στο μέγιστο την τεχνολογία και με πελάτες της συνεχίζει κάποια προγράμματα γυμναστικής, μέσω live streaming, ενώ πλέον ετοιμάζει ψηφιακή πλατφόρμα με υπηρεσία on demand.
Το digital, λοιπόν, μπαίνει και στην προσωπική μας εκγύμναση.
«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη»
Όπως είπε η κα Πανταζοπούλου, η γυμναστική είναι κι αυτή μια παροχή υγείας: «Και από πάροχο υγείας μάς κατατάσσουν τώρα στην τελευταία θέση, την πιο επικίνδυνη, ως εστία μόλυνσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί, αφού ανοίγουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, να μη γίνει το ίδιο και με τα γυμναστήρια. Μπορεί κάποιος να πάει να περπατήσει ή να αθληθεί μόνος του, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν προβλήματα, όπως μυοσκελετικά, και είναι επιτακτική ανάγκη γι’ αυτούς η γυμναστική. Υπάρχουν πελάτες μας που υποφέρουν από προβλήματα και χρειάζονται εξειδικευμένη επαγγελματική άσκηση».
Αναφερόμενη στα προβλήματα, σημείωσε ότι τα γυμναστήρια, επειδή είναι μεγάλοι χώροι, άνω από 100 τ.μ., έχουν και το ανάλογο ενοίκιο. Μπορεί η μείωση κατά 40% να δίνει μιαν ανακούφιση, αλλά δε μειώνει το πρόβλημα. «Έτσι όπως έχουν παρουσιασθεί τα πράγματα, ακόμα κι όταν ανοίξουν τα γυμναστήρια, δύσκολα θα τα εμπιστευτεί κάποιος για να πάει. Εμείς εφαρμόζαμε κανόνες και από πριν. Τα όργανα απολυμαίνονταν, ο καθένας είχε την πετσέτα του κ.ά. Επίσης, πάντα λειτουργούσαμε με ολιγομελή τμήματα, και με ραντεβού. Ένας τέτοιος χώρος, λοιπόν, που λειτουργεί με αυτούς τους κανόνες, γιατί να μην μπορεί να ανοίξει και να λειτουργήσει; Όπως θα κολλήσει κάποιος στο γυμναστήριο, θα κολλήσει και σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο. Τα σούπερ μάρκετ είναι, βέβαια, στην κατηγορία των πρώτης ανάγκης, αλλά είναι ένας κλειστός χώρος και δε νομίζω ότι τηρήθηκαν κάποιοι ιδιαίτεροι κανόνες υγιεινής. Άλλωστε, όταν νιώθουμε έστω και λίγο άρρωστοι, το τελευταίο που θέλουμε είναι να κάνουμε γυμναστική. Αν πάλι μιλάμε για κάποιον που είναι ασυμπτωματικός, θα κολλήσει συνανθρώπους του σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο», τόνισε η κα Πανταζοπούλου.
Σε ό,τι αφορά τη νέα πλέον εποχή, η κα Πανταζοπούλου είπε πλέον ότι όλα τα group θα είναι μικρά και τα μέτρα θα είναι αυστηρότερα. Ο δε μεγάλος και διαμπερής χώρος που διαθέτει βοηθάει ώστε να μη χρησιμοποιείται καθόλου κλιματισμός, αλλά φυσικός αερισμός.
«Σε ό,τι αφορά τα άτομα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τα γυμναστήρια υπήρχε και πριν νόμος ότι ανά 5 τ.μ. μπορεί να γυμνάζεται ένα άτομο. Είναι, μάλιστα, προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός γυμναστηρίου. Παρόλα αυτά είμαι αισιόδοξη, γιατί από πριν είχα επιλέξει εξειδικευμένο τρόπο παροχής με μικρά γκρουπ και ατομικά μαθήματα. Φυσικά, δεν παύω να ανησυχώ για τον κλάδο μας» επισήμανε.
Digital γυμναστική
Από την άλλη πλευρά, προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις των νέων δεδομένων, η κα Πανταζοπούλου έχει εισαγάγει τη digital γυμναστική: «Έχουμε περάσει στην εποχή του digital. Εφαρμόζουμε το νέο πρόγραμμα ibody home edition. Χρησιμοποιούμε και αξιοποιούμε όλα τα μέσα δικτύωσης αυτήν περίοδο. Ανθρώπους που έχουμε 8 και 9 χρόνια κοντά μας, δεν μπορούσαμε να τους εγκαταλείψουμε και κάνουμε on line μαθήματα. Με live streaming δουλεύουμε ακόμα και με άτομα εκτός Καλαμάτας. Τώρα ετοιμάζουμε και υπηρεσία on demand, όπου ο ασκούμενος θα μπορεί να επιλέγει βιντεοσκοπημένα μαθήματα και να τα πραγματοποιεί όταν θέλει. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για συγκεκριμένες ασκήσεις όπου δεν μπορεί να τραυματιστεί και χωρίς να έχει εξοπλισμό.
Μέσα από το site που διατηρούμε, όλο αυτό τον καιρό ενημερώνουμε τον κόσμο με συμβουλές, ακόμα και για τη διατροφή που πρέπει να έχει κάποιος σε μια τέτοια περίοδο. Σίγουρα το ηλεκτρονικό δεν αντικαθιστά τη φυσική παρουσία, αλλά το να μη γυμνάζεται καθόλου κάποιος που το έχει ανάγκη και για ιατρικούς λόγους, είναι χειρότερο.
«Μεγάλες οι δυσκολίες»
Ο κ. Κωνσταντίνος Κουτράκης σημείωσε πως ακόμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τα γυμναστήρια, ούτε τι θα γίνει ούτε πότε θα ανοίξουν. «Πιστεύω, αν όλα πάνε καλά, τέλος Ιουνίου θα μας αφήσουν να ανοίξουμε. Τι θα ισχύσει, όμως, δεν ξέρουμε ακόμα. Σίγουρα τα μέτρα θα είναι αυστηρά και από τα βασικά, θα είναι ο περιορισμός των ατόμων ταυτόχρονα στο ίδιο χώρο. Θα πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις συχνές σε μηχανήματα και όργανα. Σίγουρα θα ανοίξουμε τελευταίοι και ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό. Οι δυσκολίες θα είναι πολλές. Αυτό το δίμηνο – τρίμηνο είναι το πιο δυνατό για τα γυμναστήρια και χάθηκε. Δυσκολίες, βέβαια, αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι κλάδοι», τόνισε ο κ. Κουτράκης.
Όπως υπογράμμισε, με μάσκα και γάντια δεν μπορείς να κάνεις γυμναστική, ενώ οι χώροι υγιεινής σε ένα γυμναστήριο είναι πολλοί, καθώς διαθέτει αποδυτήρια, ντουλαπάκια, τουαλέτες, ντουζιέρες. «Στα γυμναστήρια υπάρχουν δυσκολίες. Λένε ότι ίσως ο καθένας να έχει μαζί του τα δικά του υλικά για να προστατεύεται. Για τα ομαδικά θα υπάρχουν τρομερές δυσκολίες και, φυσικά, θα υπάρχει περιορισμός ανάλογα με τα τετραγωνικά. Τίθεται και θέμα κόστους. Όταν θα μπορούν να μπουν μόνο 2-3 άτομα την κάθε φορά, πώς θα λειτουργήσει ένα γυμναστήριο; Η ζωή μας θα αλλάξει σίγουρα. Άλλα επαγγέλματα θα επηρεασθούν λιγότερο, αλλά περισσότερα», κατέληξε ο κ. Κουτράκης.
Της Βίκυς Βετουλάκη