Αρνήθηκαν όλοι τις κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης
Με βαρύτατες κατηγορίες, όπως η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάθονται από χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας 13 άτομα από Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει κι άλλα δύο άτομα, τα οποία είναι φυγόδικα.
Η δίκη χθες ξεκίνησε με τις καταθέσεις των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας που ερεύνησαν την υπόθεση, ενώ αργά το μεσημέρι, και μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, διεκόπη για να συνεχισθεί αύριο με τις αγορεύσεις του εισαγγελέα, των δικηγόρων και την έκδοση της απόφασης.
Όλοι οι κατηγορούμενοι χθες στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες της διακίνησης ναρκωτικών, με τους περισσότερους να δηλώνουν χρόνιοι τοξικομανείς και όχι έμποροι ναρκωτικών και καλλιεργητές χασισοφυτειών.
Πέντε κατηγορούμενοι είναι προφυλακισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ότι η Αστυνομία χρειάσθηκε να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένες τεχνικές μεθόδους για την παρακολούθηση της δράσης των υπόπτων.
Το Δεκέμβριο του 2018
Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο παρακολούθησης, το Δεκέμβριο του 2018 το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας συνέλαβε 13 άτομα σε Μεσσηνία και Λακωνία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, είχαν διακινήσει ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, ενώ τους αποδίδουν την καλλιέργεια 3.219 δενδρυλλίων κάνναβης, που είχαν εντοπίσει το προηγούμενο διάστημα, και 2,1 κιλά χασίς.
Οι περισσότεροι κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών περί ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Ο ηγετικός ρόλος αποδίδεται σε έναν 51χρονο αγρότη από τους Γαργαλιάνους, τον οποίο οι αστυνομικοί συνδέουν με τη χασισοφυτεία των 1.142 δέντρων που βρέθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Για τη φυτεία αυτή έχουν καταδικασθεί σε ισόβια ένας 53χρονος από τη Μεθώνη και ένας 50χρονος από τους Γαργαλιάνους.
Η συγκεκριμένη είχε αφήσει έκπληκτους ακόμα και τους έμπειρους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών για τα υπερμεγέθη, πολυκλαδικά δέντρα κάνναβης, που έφταναν μέχρι και τα 4,5 μέτρα ύψος.
Από τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της υπόθεσης. Μαζί με τον 51χρονο αγρότη (κατηγορούμενο ως αρχηγό) κατηγορούνται πως εμπλέκονταν στην καλλιέργεια φυτειών ένας 63χρονος επιχειρηματίας από τους Γαργαλιάνους κι ένας 55χρονος άνεργος από το Κορυφάσιο. Σε αυτούς τους δύο μαζί με τον 51χρονο αποδίδεται η καλλιέργεια των 2.071 χασισόδεντρων στην παραλία του Βρωμονερίου, την οποία εντόπισαν οι αστυνομικοί τον Αύγουστο του 2018.
Επίσης, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση, μεταφορά και διακίνηση της κάνναβης, κατηγορούνται ένας 41χρονος αγρότης από τη Μεσσήνη, ένας 61χρονος αγρότης από του Κεφαληνού, ένας 42χρονος αγρότης από τη Μεσσήνη, ένας 43χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από τη Μεσσήνη, ένας 60χρονος άνεργος από την Κυπαρισσία, ένας 51χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από την Καλαμάτα κι ένας 54χρονος άνεργος από του Χανδρινού. Επίσης, ο 63χρονος επιχειρηματίας από τους Γαργαλιάνους και ο 61χρονος αγρότης από το Κεφαληνού κατηγορούνται και για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Σύγχρονοι μέθοδοι
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών, οι κατηγορούμενοι προκειμένου να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, χρησιμοποιούσαν κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες ειδική συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία. Μάλιστα, όταν οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι ετοιμάζουν την παραλιακή φυτεία στο Βρωμονέρι, χρειάσθηκε να χρησιμοποιήσουν τεχνικά μέσα και ανάλυση δεδομένων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και γεωγραφικά στοιχεία παρουσίας, για να μπορέσουν να την εντοπίσουν.
Η δε πλειοψηφία των κατηγορουμένων είχε απασχολήσει τις Αρχές και παλαιότερα για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ ορισμένοι έχουν καταδικασθεί και σε αρκετά χρόνια κάθειρξης.
Της Βίκυς Βετουλάκη