Από τη Δευτέρα ανοίγουν καφέ, εστιατόρια, ταχυφαγεία
Από μικρά… εργοτάξια έχει γεμίσει τις τελευταίες μέρες η Καλαμάτα, καθώς οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης ετοιμάζονται να ανοίξουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Δευτέρα έπειτα από το υποχρεωτικό κλείσιμο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι, ύστερα από 2,5 μήνες “καραντίνας”, κυρίως οικονομικής, και δοθέντος του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα τα υγειονομικά μέτρα απέδωσαν, τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι καθ’ όλα έτοιμα να ανοίξουν υπό περιορισμούς.
Τη Δευτέρα τίποτα δεν πρόκειται να είναι το ίδιο απ’ όσα ξέραμε, όπως προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί. Ειδικότερα, στα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον, η χρήση της μάσκας από το προσωπικό καταστημάτων εστίασης είναι υποχρεωτική, ενώ για τους πελάτες θα γίνεται απλή σύσταση (για τις μάσκες). Πλήρως αλλαγμένα αναμένεται να είναι και τα ταμεία, τα σημεία παράδοσης take-away και οι τουαλέτες των καταστημάτων. Σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ αποτελεί υποχρέωση των καταστημάτων να τα απολυμαίνουν συστηματικά.
Με αφορμή την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δημοσιοποίησε έναν εκτενή οδηγό για τους εργοδότες, τους εργαζομένους, τους πελάτες, για τα τρόφιμα και τους ενδεδειγμένους κανόνες λειτουργίας.
Από τον οδηγό του ΕΦΕΤ για την εστίαση προκύπτουν τα εξής 10 βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν οι πελάτες: Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασανσέρ. Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από το νέο κανονισμό για την εστίαση. Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών. Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη. Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.
Επίσης, συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ.), ενώ το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά).
Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων, καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται οι χώροι παραλαβής (take away). Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το προσωπικό και οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη