Στους δρόμους της Μεσσηνίας βγήκαν από χθες οι δύο Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, προκειμένου να ελέγξουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούν και να διαπιστωθεί αν είναι θετικοί ή όχι στον κορωνοϊό.
Πρώτη μέρα, λοιπόν, χθες και στην Καλαμάτα βρέθηκε ο υπεύθυνος του Τμήματος Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, ιατρός Δημήτρης Ηλιόπουλος. Αναφερόμενος σε σχετική συνέντευξη Τύπου στο πρόγραμμα, είπε ότι οι δύο κινητές ομάδες θα επιχειρούν σε όλο το νομό και σκοπός είναι να ελεγχθούν αρχικά ευπαθείς ομάδες που ζουν σε κοινούς χώρους (γηροκομεία, ορφανοτροφεία, ιδρύματα κ.λπ.). Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα επεκταθεί στο ιατρικό προσωπικό, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και έπειτα στο γενικότερο πληθυσμό.
Στόχος του ελέγχου, εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος, είναι να υπάρξει πρώιμη ανίχνευση ενός πιθανού κρούσματος σε μια κλειστή ομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί άμεση αντιμετώπιση. Επιπλέον σκοπός είναι να διαμορφωθεί μιαν εικόνα όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα στη Μεσσηνία, αλλά και όπου λαμβάνει χώρα το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Μιλώντας για το γενικό πληθυσμό που θέλει να ελεγχθεί, ανέφερε ότι η ενημέρωση θα γίνει από τους Δήμους και στη συνέχεια οι ομάδες θα σπεύδουν να ελέγξουν τα άτομα.
Σε ερώτηση, τέλος, για τον αριθμό των δειγμάτων που θέλει ο ΕΟΔΥ να λάβει, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι το πρόγραμμα έχει διάρκεια 4 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης, ενώ στόχος είναι να λαμβάνονται από 40 έως 100 δείγματα καθημερινά.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, Παναγιώτης Κατσαφάδος, ανέφερε ότι το Κ.Υ. θα συντονίσει και θα βοηθήσει όλη αυτή την προσπάθεια του ΕΟΔΥ και έτσι είχαν προγραμματίσει (σ.σ. χθες) τα συνεργεία να ξεκινήσουν από Ιδρύματα της Μητρόπολης Μεσσηνίας, ενώ θα συνεχίσουν σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές δομές του νομού, σε συνεργασία με την Π.Ε. Μεσσηνίας.
Κλείνοντας ο κ. Κατσαφάδος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά και στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχει αντιπροσωπευτικό δείγμα και πλήρης εικόνα για το τι γίνεται στη Μεσσηνία, προκειμένου να είναι όλοι πιο ήσυχοι.
Τοποθετηθείς ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε ότι η πανδημία μέχρι στιγμής είναι ήπια για την Ελλάδα, αλλά και τη Μεσσηνία, χαρακτηρίζοντάς μάλιστα την τελευταία καθαρή περιοχή,
Στη συνέχεια συνεχάρη τους ανθρώπους του ΕΟΔΥ αλλά και του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας για την πρωτοβουλία που πήραν, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη συνεργασία της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Μεσσηνίας με το Κέντρο Υγείας για να καταρτιστεί το πρόγραμμα ελέγχων. Επιθυμία, όπως είπε, του ιδίου και της Περιφέρειας είναι αυτές οι ομάδες να φθάσουν στην όποια άκρη του νομού.
Αναφερόμενος στο τέλος στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, δήλωσε ευχαριστημένος από την ετοιμότητά του, καθώς εκεί παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κατά την έξαρση του κορωνοϊού. Το χαρακτήρισε δε «την καρδιά των ελέγχων», αφού εκεί πραγματοποιούνται οι περισσότεροι, με τα αποτελέσματα να αποστέλλονται στον ΕΟΔΥ για να έχει εικόνα της κατάστασης από το νομό μας.
Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, που ξεκίνησε ευχαριστώντας τους ανθρώπους του ΕΟΔΥ που επέλεξαν και τη Μεσσηνία, όπου και θα πραγματοποιήσουν ελέγχους τόσο σε Δομές όσο και σε μέλη του Ιατρικού Συλλόγου και σε πολίτες. Πρόσθεσε δε ότι ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται με καθαρά κριτήρια του ΕΟΔΥ, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους κυρίους Αναστασόπουλο και Κατσαφάδο για τη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα. Έτσι, σχολίασε, τα πράγματα πήγαν καλά σε επίπεδο Μεσσηνίας, ενώ η δική του ευχή ήταν να συνεχιστεί η καλή εικόνα και στο μέλλον.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση