Έρχονται νέα «Κρατικά Δάνεια» με πιο ελκυστικά κριτήρια

Έρχονται νέα «Κρατικά Δάνεια» με πιο ελκυστικά κριτήρια

Νέα, πιο ελκυστικά κριτήρια καθιερώνονται για το δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σε λίγες ημέρες, με στόχο να δοθεί σε διευρυμένο αριθμό πληττόμενων επιχειρήσεων.

Μέσω των αλλαγών που ετοιμάζονται, με κυριότερη τη δυνατότητα και στις ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς προσωπικό, να υποβάλουν αιτήσεις, προκειμένου να λάβουν το κρατικό δάνειο, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να στηρίξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι η ρήτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης έως το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους λειτούργησε αποτρεπτικά για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που επέλεξαν να μη συμμετάσχουν γι’ αυτόν το λόγο στον πρώτο γύρο, το υπουργείο Οικονομικών θα διατηρήσει τη ρήτρα, ενώ εξετάζει να επεκτείνει τη διάρκειά της για ορισμένους μήνες ακόμα.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι βασικοί όροι του δεύτερου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι οι εξής:

1. Θα ληφθεί υπόψη η μεταβολή εσόδων για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των τριών τελευταίων ετών ή κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των τριών τελευταίων ετών για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία.

2. Αυξάνεται η βαρύτητα του συντελεστή του μισθολογικού κόστους, ώστε να επιβραβεύονται όσοι εργοδότες, παρά την πανδημία, διατήρησαν την απασχόληση.

3. Καταργούνται τα ελάχιστα ποσά τα οποία κατά τον πρώτο γύρο είναι από 2.000 ευρώ έως και τα 80.000 ευρώ για τις εταιρείες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

4. Ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον προκύπτει ότι ασκούν πραγματική δραστηριότητα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης του δανείου. Πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν και για τα άλλα επιχειρηματικά σχήματα, αλλά δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα.

5. Εξετάζεται να πριμοδοτούνται οι πληττόμενες επιχειρήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που έθεσαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Όσες λιγότερες συμβάσεις εργασίας ανέστειλαν, τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα λήψης του κρατικού δανείου, όπως και το ποσό που θα λάβουν.

6. Θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Δηλαδή ,ιδιωτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου.

7. Θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους. Ωστόσο, από το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται, θα αφαιρείται το ποσό που ήδη έχουν λάβει.

8. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όσες επιχειρήσεις λάβουν το κρατικό δάνειο δε θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις έως και το Μάρτιο του 2021. Σημειώνεται ότι, κατά την πρώτη φάση, οι επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν κατά τις 31 Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

9. Για τις εποχιακές επιχειρήσεις, σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν ειδικότερες πρόνοιες σε σχέση με τα ισχύοντα.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας. Νομικός/Οικονομολόγος