Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών για κατάργηση του προγράμματος “Φιλόδημος”, δεκάδες έργα, τουλάχιστον, στο δήμο Καλαμάτας φαίνεται να “παγώνουν” και να μετατίθεται, τουλάχιστον, χρονικά, η υλοποίησή τους.
Πίσω, όμως, από την απόφαση θα λέγαμε ότι κρύβονται παλαιοκομματικά κριτήρια. Το πρόγραμμα ήταν μια έμπνευση της προηγούμενης κυβέρνησης, για την οποία όλοι οι δήμαρχοι της χώρας έχουν εκφραστεί θετικά, ακόμα και ο νυν υπουργός Εσωτερικών προ μηνών, αλλά επειδή φέρει τη…σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να διακοπεί.
Η κατάργηση τουπρογράμματος από την κυβέρνηση μπορεί να προκαλεί σοκ, ως απόφαση που σταματά πλήθος έργων με σημαντικό προϋπολογισμό, αλλά ακολουθεί τη στενή κομματική αντίληψη της “κανονικότητας” που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση και θέλει τους πάντες “ομήρους” των πελατειακών δικτύων της Δεξιάς.
Ο Φιλόδημος υπήρξε για την αυτοδιοίκηση μια μικρή “επανάσταση” γιατί οι Δήμοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης των Δημάρχων, είχαν τη δυνατότητα να αντλούν τεράστιους πόρους για πολύ κρίσιμα έργα υποδομών, ποιότητας ζωής, αθλητικών εγκαταστάσεων, ύδρευσης, αποχέτευσης.
Βασίστηκε σε μια πλατφόρμα, σχεδόν αυτοματοποιημένη με γρήγορες διαδικασίες, άμεσες εντάξεις έργων και αντικειμενικά κριτήρια που “έβγαλαν από τη μέση” την δικαιοδοσία κάθε υπουργού να πριμοδοτεί αρεστούς Δημάρχους. Και για αυτό ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλη την αυτοδιοίκηση.
Απέναντι στο μεταρρυθμιστικό στίγμα της προηγούμενης κυβέρνησης έχουμε το παλαιοκομματικό αποτύπωμα της νέας. Κανένα έργο και καμία χρηματοδότηση αν προηγούμενως οι Δήμαρχοι δεν περάσουν από το γραφείο του Υπουργού και δεν δείξουν την υποταγή τους στην κεντρική διοίκηση. Ένα τεράστιο πισωγύρισμα για το κράτος, την αυτοδιοίκηση, την ελληνική κοινωνία. Ενώ οι προοδευτικές διακυβερνήσεις αποκεντρώνουν πόρους και αρμοδιότητες, οι συντηρητικές κυβερνήσεις επιδιώκουν τη συγκέντρωση και την εξάρτηση κάθε Δημάρχου από την πολιτική τους εξουσία.
Μιλώντας την Τετάρτη στην ΚΕΔΕ, ο Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι ενώ η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από 200 εκατομμύρια ευρώ το 2017, μειώθηκε στα 137 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η λήξη των έργων να είναι στις 31/12/19, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου έχει εντάξει στο πρόγραμμα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε, υπάρχει «τρύπα» 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των έργων, που κινδυνεύουν «να τιναχθούν στον αέρα». «Η βούληση της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτή είναι η πρώτη πράξη» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο πρώην Πρόεδρος ΔΣ Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης σε δήλωσή του, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος Φιλόδημος ήταν 2 δισ. ευρώ και αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής των Δήμων κυρίως της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες ελλείψεις βασικών υποδομών. Όπως αναφέρει, ο αρχικός προϋπολογισμός θεωρείται «συντηρητικός», ενώ για την πρόοδο των έργων προβλέπεται η αύξηση της δανειοδότησης από την ΕΤΕπ, ανάλογα από το «πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα έργα» οι δήμοι.
Τι ήταν το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ
Το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη ΜΟΔ. Βασικό στοιχείο του είναι η δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση των έργων τους.
Οι δήμοι δεν επιβαρύνονται, διότι η αποπληρωμή των επενδυτικών δανείων καλύπτεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Με το πρόγραμμα ενισχύονται οι ΟΤΑ όλης της χώρας, μέσω της κατασκευής έργων και προμήθειας εξοπλισμού στους τομείς: ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), αγροτικής οδοποιίας, ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Α.Π.