Η «χλιαρή» τουριστική κίνηση από τις αρχές του καλοκαιριού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ευνόησε την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας, με αποτέλεσμα στην περιοχή της Κορώνης να έχουν καταγραφεί φέτος αριθμοί-ρεκόρ. Μέσα σε έναν περίπου μήνα, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι το Σαββατοκύριακο που πέρασε, οι φωλιές του προστατευόμενου είδους καρέτα καρέτα αριθμούνται στις 105, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στις παραλίες Ζάγκα και Μεμί, περίπου 20 υπάρχουν στα Περούλια, τουλάχιστον μια έχει εντοπιστεί στο Τσαπί, ενώ έκπληξη προκάλεσε προχθές η επιλογή μιας μαμάς χελώνας να γεννήσει στο Αρτάκι, μπροστά ουσιαστικά από την Κορώνη (βορειοδυτικότερα του λιμανιού).
Ο Νίκος Φρίμμας και η Χρυσοβαλάντη Λευτάκη είχαν κάνει την αρχή ενός πολύ απαιτητικού εθελοντικού έργου για τη σήμανση και την προστασία των αυγών και στην πορεία περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες συμμετείχαν με ενθουσιασμό, με ντόπιους επιχειρηματίες να στηρίζουν επίσης την προσπάθεια. Αν και οι εργασίες ξεκινούσαν σχεδόν κάθε μέρα από τα ξημερώματα, περιλαμβάνοντας περίφραξη με πλέγμα για προστασία των αυγών από άγρια ζώα-θηρευτές, σήμανση ώστε να αποφεύγονται ανθρώπινες δραστηριότητες στα σημεία των φωλιών και αρίθμηση, αρκετά είναι και τα παιδιά που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες ως προστάτες των εκπληκτικών αυτών θαλάσσιων πλασμάτων και του οικοσυστήματος.
Πλέον όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να δουν από κοντά τις επόμενες εβδομάδες την εκκόλαψη των αυγών και το εντυπωσιακό θέαμα με τις μαζικές εξορμήσεις των νεοσσών προς τη θάλασσα και να ευχηθούν καλό ταξίδι στα μικρά χελωνάκια. Φαίνεται ότι οι χελώνες και τα μωρά τους είναι μια τουριστική ατραξιόν για την περιοχή με νέα δυναμική –με προαπαιτούμενο βέβαια τη δέουσα διακριτικότητα ώστε να μην διαταράσσεται η ωοτοκία και το ταξίδι των μικρών στον κόσμο…
Χ.Ε.