Την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα οφέλη από την ανάδειξη της χώρας μας, και ιδιαίτερα της Μεσσηνίας, ως ασφαλούς προορισμού, με ταυτόχρονη προσαρμογή στις νέες ταξιδιωτικές τάσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, σε χθεσινή εκδήλωση με αντικείμενο συζήτησης τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η εκδήλωση οργανώθηκε με την ευκαιρία έναρξης υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας για τα υγειονομικά μέτρα COVID 19 μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας και του ιδιωτικού θεραπευτηρίου City Hospital.
«Οφείλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή την “προίκα”, που από μόνη της είναι ικανή να μας δώσει προβάδισμα στην ελκυστικότητά μας ως τουριστικού προορισμού» επισήμανε ο κ. Καραλής, ενώ αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική προστασία με την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών, στη φύση που, ειδικά λόγω της υγειονομικής κρίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός ταξιδιώτη, καθώς και στην ανάδειξη εναλλακτικών μορφών, όπως είναι ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο Ιατρικός Τουρισμός, για τον οποίο η Μεσσηνία έχει το πλεονέκτημα της προσβασιμότητας με οδικά μέσα και αεροπορικές συνδέσεις.
Συγκεκριμένα, στα κύρια σημεία της τοποθέτησής του ο κ. Καραλής τόνισε: «Η φύση παίζει, τώρα περισσότερο παρά ποτέ, πρωταρχικό ρόλο στο να καταστήσει έναν προορισμό ελκυστικό. Το ίδιο σημαντικό είναι το τοπίο και η αρχιτεκτονική, που δίνουν και το “χρώμα”, την ταυτότητα κάθε περιοχής. Η άναρχη, συνεπώς, ανάπτυξη του Τουρισμού χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς την εναρμόνιση ακόμα και με την πολιτισμική παράδοση κάθε τόπου, ενέχουν τον κίνδυνο αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του, πράγμα που, τελικά, βλάπτει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμε.
Η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, όπως η γεωθερμία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεταφοράς κατοίκων και επισκεπτών, το smart parking, το smart lighting και η πιστοποίηση υπηρεσιών στο χώρο της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών, όπως τα προγράμματα “Σύζευξις” και “Cloud”, που ήδη εφαρμόζονται από πολλούς Δήμους, δημιουργούν πρότυπα προορισμών που, πέρα από τον “πράσινο” χαρακτήρα τους, αποδεικνύουν την εναρμόνιση με τη σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη».
Ο ίδιος κατέληξε με την επισήμανση ότι «η διαμόρφωση κουλτούρας οικολογίας αποτελεί στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού. Κι αυτό είναι και παραμένει βασική υποχρέωση όλων μας».
Σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας με εναλλακτικές μορφές, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων υπογράμμισε ότι « η Μεσσηνία προσφέρεται, ως προορισμός διακοπών, χάρη στον πολιτιστικό, τον ιστορικό και το θρησκευτικό της πλούτο, που έρχονται να συμπληρώσουν τη μοναδικότητα των φυσικών της στοιχείων σε ξηρά και θάλασσα. Ωστόσο, οφείλουμε να κοιτάξουμε και λίγο πιο μακριά, πέρα από τα γνωστά και τα τετριμμένα».
Έθεσε δε προς συζήτηση το θέμα του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, για τον οποίο είπε: «Σε μια εποχή αναζήτησης ευκαιριών αξιοποίησης των ποιοτικών στοιχείων του τουριστικού προϊόντος με στόχο τόσο την ανάδειξη ειδικών θεματικών μορφών Τουρισμού όσο και την άμβλυνση της εποχικότητας, ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας. Κι αυτό, γιατί ο Τουρισμός Υγείας, στον οποίο υπάγεται και ο ιατρικός τουρισμός, λειτουργεί θετικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και, συνεπώς, στην ομοιογενή, κατά το δυνατόν, κατανομή του τουριστικού πλήθους στο χώρο και στο χρόνο και αποτελεί μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία ετήσιου τζίρου 20 δισ. δολαρίων και 30 εκατ. χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Είναι αυτονόητο, συνεπώς, ότι η Μεσσηνία, χάρη και στο σημαντικό πλεονέκτημα της οδικής πρόσβασης, θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο σε αυτή την ειδική μορφή Τουρισμού, που καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών από τις επεμβάσεις μέχρι και την αποκατάσταση.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η εκδήλωση θα αποτελέσει την απαρχή αξιοποίησης των ιδεών που καταθέσαμε με εμβάθυνση σε επιμέρους τομείς όπως η ανάδειξη του τουρισμού Υγείας και Ευεξίας».