Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης σημείωσε ότι χαρακτηρίζεται από την κοινή λογική και διεκπεραιώνει καταστάσεις της καθημερινότητας που ταλανίζουν και ταλαιπωρούν χρόνια τους αγρότες. «Ακούω μια γενική κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ. Πού διαφωνείτε όμως; Τις διατάξεις για την απλούστευση των διαδικασιών για ίδρυση και λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας, κτηνιατρείων, κτηνιατρικών κλινικών, εκτροφείων ζώων συντροφιάς και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων θα τις υπερψηφίσετε ή θα τις καταψηφίσετε; Τη θέσπιση ορίου πενήντα ημερών για την απάντηση της διοίκησης στο αίτημα αδειοδότησης, ένα πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας, τη συμμερίζεστε; Τη θεσμοθέτηση του αδικήματος της ιχθυοκλοπής και ιχθυοκτονίας, που ταλανίζει ένα σημαντικό εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με κλοπές και καταστροφές που έμεναν ατιμώρητες δε θα την ψηφίσετε; Γιατί τελικά αυτή είναι η ουσία!».
Με αφορμή τις διατάξεις για το ανώτατο όριο αποζημίωσης για τον ΕΛΓΑ ο Μεσσήνιος βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό να τροποποιήσει άμεσα τον Κανονισμό του: «Να συμπεριληφθούν νέα ασφαλιζόμενα αίτια, να υπολογιστούν οι νέοι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή και να καταστεί στο άμεσο μέλλον ο ΕΛΓΑ σύμμαχος και αρωγός των αγροτών μας και όχι ένα ακόμα εμπόδιο στη δύσκολη καθημερινότητα του Έλληνα αγρότη. Το οφείλουμε αυτό στους παραγωγούς».
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την απελευθέρωση του κυνηγιού του αγριόχοιρου καθ’ όλο το έτος. «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τις αγροτικές περιοχές και για το οποίο είχα κάνει ήδη από πέρυσι σχετική ερώτηση για τη Μεσσηνία. Επιτέλους η διάταξη αυτή θα ανακουφίσει το πρόβλημα και θα επιτρέψει την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της αφρικανικής πανώλους» σχολίασε.
Επιπλέον, πρότεινε την επαναφορά της αρμοδιότητας των δασαρχείων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα το ζήτημα των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων και των δασικών χαρτών.
Τέλος, με αφορμή τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης για τις ενισχύσεις στους παραγωγούς, παρατήρησε: «Αυτά πείτε τα στους πατατοπαραγωγούς της Πελοποννήσου, που είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν αναλυτικά με τον κ. υπουργό – και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό – για την ενίσχυσή τους με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας και λογικής, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Και θα πάρουν ενίσχυση για πρώτη φορά από το 1991! Εικονική πραγματικότητα το λέτε εσείς αυτό ή επιστροφή στο ρεαλισμό;».