Τα προβλήματα της περιοχής που θέλουν να λύσει ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας
Σε δύο Κυριακές από τώρα τα εκλογικά κέντρα θα έχουν ανοίξει και οι δημότες της Καλαμάτας θα ψηφίζουν για το νέο δήμαρχο. Αυτή η στήλη, που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα και έφτασε σε πολλές γειτονιές της Καλαμάτας, παρουσιάζει σήμερα τον τελευταίο της σταθμό, που είναι η Δημοτική Ενότητα Θουρίας.
Η Θουρία είναι μια περιοχή η οποία στις φονικές πλημμύρες του 2016 είχε θρηνήσει και έναν ηλικιωμένο που πνίγηκε μέσα στο σπίτι του, ενώ οι ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις τότε ήταν τεράστιες, με τα σημάδια να είναι ορατά μέχρι σήμερα.
Το «Θάρρος» βρέθηκε εκεί και μεταφέρει τα αιτήματα των κατοίκων, αλλά και επαγγελματιών, στο νέο δήμαρχο.
Τα κυριότερα που καταγράψαμε είναι αυτό που αφορά μια νέα πλημμύρα, η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης και η παραβατικότητα.
Ιωάννης και Κωνσταντίνα Μπρατσιάκου
Τα αδέρφια Μπρατσιάκου διατηρούν φαρμακείο στη Θουρία. Τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει και θεωρούν ότι πρέπει να δώσει βάρος ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας είναι αρχικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Όπως μας είπαν, το φαρμακείο τους τότε είχε πάθει ζημιές, ενώ στις μνήμες των κατοίκων είναι κάτι που κυριαρχεί. Έτσι, κάθε φορά που ξεκινά βροχή όλοι έχουν φόβο μην πλημμυρίσουν ξανά.
Το δεύτερο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι τα φαινόμενα ανομίας που παρουσιάζονται συχνά στην περιοχή.
Τέλος, μας ανέφεραν ότι θα έπρεπε να υπάρχει στη Θουρία, έστω, ένα ATM, αφού το κοντινότερο είναι στο Praktiker ή στο νοσοκομείο.
Κατά τα άλλα, μας είπαν ότι, εκτός από τα δύο παραπάνω βασικά προβλήματα, η Θουρία έχει αναβαθμιστεί, οι νέοι την αγαπούν και, μάλιστα, κάποιοι γυρνούν σε αυτήν και ανοίγουν επιχειρήσεις.
Ελένη και Βασιλική Μπαρδαμάσκου
Πρέπει να γίνει κάτι με τις πλημμύρες μάς είπαν οι κυρίες Μπαρδαμάσκου, που μάλιστα διατηρούν κατάστημα στο δρόμο, που κάθε φορά γίνεται ποτάμι, αφού από εκεί περνά το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων.
Πέραν του 2016, όπως μας είπαν, πλημμύρισαν και πάλι, ενώ ένα έργο που ξεκίνησε να γίνει για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, σταμάτησε στη μέση.
Άλλο ζήτημα που ανέφεραν και θέλουν να λυθεί είναι να υπάρξει περισσότερη αστυνόμευση, αφού πολλά σπίτια και καταστήματα στην περιοχή έχουν διαρρηχθεί.
Επίσης, ζητούν από το νέο δήμαρχο να συνδέσει τη Θουρία στο δίκτυο αποχέτευσης, αφού είναι κάτι που λείπει, αλλά και να κάνει κάτι με τα ετοιμόρροπα κτήρια, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσουν και να υπάρξει τραυματισμός.
Τέλος, παρατήρησαν ότι υπάρχουν κι άλλα μικροπροβλήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι «δεν υπάρχουν οδοδείκτες, αλλά ας λυθούν τα σοβαρότερα, αυτά λύνονται μετά».
Παναγούλα Γεωργανά
«Πρέπει να φτιαχτεί το ρέμα για να μην πλημμυρίζουμε» είπε η κα Γεωργανά, ενώ ζητά να γίνει κάτι και με τα ερείπια στην περιοχή. Αν πέσουν, σχολίασε, θα σκοτωθεί κανένας περαστικός.
Βασιλική Στασινοπούλου
Όλο προβλήματα είναι η Θουρία είπε η κα Στασινοπούλου, που στις πλημμύρες του 2016 το σπίτι της είχε καταστραφεί. Τότε, σχολίασε, κανείς δεν ασχολήθηκε με την περιοχή και δεν υπήρξε καμία βοήθεια από τις Αρχές.
Όσο μιλούσαμε με την κα Στασινοπούλου, το μυαλό της γυρνούσε στις πλημμύρες, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά ότι γλίτωσε την τελευταία στιγμή, ενώ κάθε φορά που βρέχει φοβάται μην ξανακαταστραφεί.
Από τότε, μάλιστα, μας είπε, υποχώρησε μια σιδερένια γέφυρα που ένωνε τις δύο μεριές του Ξερίλα, που όμως ποτέ δεν μπήκε ξανά και έτσι οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να περπατούν αρκετά μέτρα για να φτάσουν σε άλλη γέφυρα.
Σχετικά με την αστυνόμευση, επισήμανε ότι δεν υπάρχει και εμφανίζεται μόνο αν πάρουν τηλέφωνο, ενώ, τέλος, ανέφερε ότι ο νέος δήμαρχος πρέπει να ασχοληθεί και με το ζήτημα της καθαριότητας. Ειδικότερα, μας είπε ότι τα απορριμματοφόρα δεν περνούν συχνά, έτσι πολλές φορές τα σκουπίδια είναι έξω από τους κάδους αφού είναι γεμάτοι.
Φρόσω Σταύρου
Τη σιδερένια γέφυρα που παρέσυραν τα νερά το 2016 ζητά από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας να τοποθετήσει η κα Σταύρου. Πρόσθεσε, δε, ότι ο κάθε κάτοικος έχει τα προβλήματά του, το κυριότερο όμως είναι οι κλοπές και πρέπει ο νέος δήμαρχος να δει τι μπορεί να γίνει με αυτό.
Κυριαρχεί, όπως μας είπε, «φόβος, ειδικά το βράδυ, και έτσι κλειδώνουμε και προσπαθούμε όσο μπορούμε να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας».
Κώστας Κόκκινος
«Από πού να ξεκινήσουμε τα προβλήματα» αναρωτήθηκε ο κ. Κώστας Κόκκινος. Βασικά προβλήματα που θέλουν επίλυση για τον ίδιον είναι η κατάσταση των δρόμων και τα πολλά σκουπίδια. Επίσης, είπε ότι ακόμα οι καταστηματάρχες περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν στην πλημμύρα του 2016, ενώ κάθε φορά που βρέχει φοβάται μήπως η επιχείρησή του καταστραφεί ξανά!
Κλείνοντας ο κ. Κόκκινος παρατήρησε: «Καλή η Καλαμάτα, έχει ανέβει πολύ, αλλά τα χωριά έχουν μείνει πίσω και ο νέος δήμαρχος πρέπει να ασχοληθεί και με αυτά».
Θεόδωρος Πολυχρονόπουλος
Από κανέναν νέο δήμαρχο δεν περιμένει τίποτα ο κ. Πολυχρονόπουλος, που δήλωσε απογοητευμένος.
Με τη σειρά του κ αυτός ζήτησε να τοποθετηθεί ξανά η σιδερένια γέφυρα που έχει φύγει από τον Ξερίλα, αφού ο κόσμος αναγκάζεται να κάνει κύκλο για να πάει στα σπίτια του.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στους αγροτικούς δρόμους που είναι σε κακή κατάσταση και δεν έχουν ούτε καν τσιμέντο. Έτσι, με δυσκολία οι αγρότες φτάνουν στα κτήματά τους.
Γεώργιος Σπυρόπουλος
Στο δίκτυο των αγροτικών δρόμων στάθηκε και ο κ. Σπυρόπουλος, ζητώντας από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Επίσης, θεωρεί πως πρέπει να λυθεί το ζήτημα της αποχέτευσης που δεν υπάρχει στη Θουρία.
Γεώργιος Κόκκινος
Ευχαριστημένος από την κατάσταση στη Θουρία δήλωσε ο κ. Κόκκινος, που ελπίζει ο νέος δήμαρχος να τη βελτιώσει κι άλλο.
Ο ίδιος έθιξε το θέμα των αγροτικών δρόμων που θέλουν βελτιώσεις, όπως είπε, ενώ ζήτησε να γίνουν κάποιες κινήσεις ώστε να μειωθούν οι πολλές κλοπές. Μάλιστα, πρότεινε να δημιουργηθεί μια ομάδα από κατοίκους του χωριού που θα το φυλούν.
Γρηγόρης Μπόμπος
Δύο είναι τα βασικά προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Μπόμπο, η έλλειψη αποχέτευσης και η παραβατικότητα.
Όπως συμπλήρωσε, έχουν «ανοίξει» όλα τα σπίτια και πρέπει άμεσα να γίνει κάτι.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση