Αντικρούει τις δηλώσεις του Δασάρχη Καλαμάτας
Απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του Δασάρχη Καλαμάτας Σπ. Κατσίποδα για τ’ ότι δεν έχει κατατεθεί ούτε μια μελέτη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για αντιπυρικές ζώνες στη Μεσσηνία, έστειλε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό δεν ευσταθεί.
Μάλιστα, μαζί με την απάντησή του κοινοποίησε και απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος το 2013 προς το δασαρχείο Καλαμάτας για ένταξη σε πρόγραμμα έργου που αφορά την κατασκευή 4 αντιπυρικών δρόμων σε Μαγγανιακό, Μαθία, κεφαλόβρυσο και Πανιπέρι, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ.
Απάντηση
Η απάντηση του κ. Αναστασόπουλο, έχει ως εξής:
«Σχετικά με το πρωτοσέλιδο της Τέταρτης 5 Αυγούστου 2020 με τίτλο «Το Δασαρχείο εκθέτει Δήμους, Περιφέρειες – καμία μελέτη επί χρόνια για αντιπυρικές ζώνες ή δρόμους σε περιοχές της Μεσσηνίας» καθώς και στην 5η σελίδα με τους τίτλους «Με αφορμή τη φωτιά πριν λίγες μέρες στη Μαθία» Δασαρχείο: Καμία μελέτη από Δήμους και Περιφέρεια για αντιπυρικές ζώνες ή δρόμους, έχω να σας ενημερώσω ότι οι δηλώσεις του Δασάρχη κ. Κατσίποδα Σπύρου είναι τουλάχιστον ατυχείς.
Προφανώς ο Δασάρχης αναφέρεται στις δηλώσεις μου κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στην Μαθία (22/07/2020) αλλά και μετά από αυτή διότι μονό εγώ έθιξα το θέμα της αναγκαιότητας κατασκευής των αντιπυρικών δρόμων. Ευτυχώς που μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και εγώ προσωπικά ως Αντινομάρχης, προωθήσαμε την εκπόνηση πάνω από 90 μελετών αντιπυρικών δρόμων. Φυσικά όχι αντιπυρικών ζωνών ούτε δασικών δρόμων, αλλά αντιπυρικών δρόμων, δηλαδή δρόμων πίσω από την κατοικημένη περιοχή και πριν το δασός ή την δασική έκταση. Δρόμων που είναι απολύτως απαραίτητοι για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους.
Αργότερα ως Δήμαρχος Μεσσήνης με μεγάλο αγώνα προσπάθησα και εξασφάλισα εγκρίσεις για αρκετούς αντιπυρικούς δρόμους μεταξύ αυτών και της Μαθίας βάσει της απόφασης ένταξης της πράξης «∆ιάνοιξη τεσσάρων (4) αντιπυρικών δρόμων ∆ήμου Μεσσήνης (τοπικές κοινότητες Κεφαλόβρυσου, Μαγγανιακού, Μαθίας και Πανιπερίου)» στο Μέτρο 226 ∆ράση 1» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας Και Κλιματικής Αλλαγής με Αρ. Πρωτ.: 136951/5130 / 15-10-2013 την οποία και σας επισυνάπτω.
Έκτος αυτού παραθέτω ένα ακόμη έγγραφο Α.Π. 17767/6-9-2011 του Δήμου Πυλού-Νέστορος προς τη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας που κατέθετε τις μελέτες τις όποιες η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε εκπονήσει για τις Τοπικές Κοινότητες Λαχανάδας-Μεταξάδα-Πύλου-Σουληναρίου για να προωθηθούν ή να ενταχθούν στο ίδιο Μέτρο 221 Δράση 1 και να κατασκευαστούν οι ανωτέρω αυτοί δρόμοι.
Δυστυχώς για όλους μας, οι δικαιούχοι των προσκλήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ήταν τότε μόνο οι δασικές υπηρεσίες.
Εντός του 2020 υπήρξαν προσκλήσεις από την ίδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για κατασκευή αντιπυρικών δομών, έμειναν όμως και αυτές αναξιοποίητες.
Τελικά δεν έχει καθόλου δίκιο ο Δασάρχης κύριος Κατσίποδας. Τουλάχιστον ο Δήμος Μεσσήνης και ο Δήμος Πυλού-Νέστορος κατέθεσαν προτάσεις με ώριμες μελέτες, αλλά και ο ίδιος ο Γ.Γ. Δασών τους είχε αποστείλει εγγράφως τις αποφάσεις ένταξης αντιπυρικών δρόμων, μεταξύ των όποιων αυτή της Τ.Κ. Μαθίας.
Επιβάλλεται οι Δασικές Υπηρεσίες να αναζητούν τρόπους συνεργασίας με όλους τους φορείς, προγραμματικές συμβάσεις, συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους, συνεργασία με την Περιφέρεια συνεργασία με τους Δήμους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Η υποστελέχωση είναι γενικό φαινόμενο και όχι μόνο της δασικής υπηρεσίας, γεγονός το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία να χάνονται ευκαιρίες αξιοποίησης κονδυλίων για την αντιπυρική θωράκιση των οικισμών του νομού.
Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας συμπεριλαμβανομένου και του νέου νόμου περί πολίτικης προστασίας για ένα καλό αποτέλεσμα σχετικό με αυτά τα ζητήματα».