Ως το εφιαλτικότερο εορταστικό τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, εδώ και πολλές δεκαετίες, χαρακτηρίζουν κάτοικοι της Τριφυλίας αυτό που πέρασε λόγω έλλειψης νερού. Διακοπές στην υδροδότηση γίνονταν και το προηγούμενο διάστημα, από το Μάιο μήνα κιόλας, αλλά αυτό που συνέβη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
«Η ΔΕΥΑΤ σας ενημερώνει ότι στη ΔΕ Κυπαρισσίας σήμερα 15 Αυγούστου θα υπάρξει πρόβλημα με την υδροδότηση της πόλης λόγω μεγάλης ζημίας που προέκυψε στον κεντρικό αγωγό στο Κεφαλάρι Βρυσών. Το συνεργείο της ΔΕΥΑΤ θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει τη βλάβη, ωστόσο υπάρχει μεγάλη περίπτωση διακοπής στην Άνω Πόλη. Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η ανακοίνωση που εστάλη στα ΜΜΕ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ξημερώνοντας Δεκαπενταύγουστος.
Κι όμως, στην Κυπαρισσία υπήρχαν οικισμοί και γειτονιές που δεν είχαν νερό από το απόγευμα. Το δε Σάββατο το πρωί, στάλα νερό σε οικισμούς και γειτονιές της πόλης.
«Η ΔΕΥΑΤ σας ενημερώνει ότι η βλάβη που υπήρξε στη ΔΕ Κυπαρισσίας έχει αποκατασταθεί. Παρακαλούνται οι καταναλωτές να μην καταναλώνουν όμως άσκοπα το νερό πέραν της οικιακής χρήσης, διότι το νερό στη δεξαμενή εμφανίζεται σε χαμηλή στάθμη και δυστυχώς αν η στάθμη κατέβει ακόμα πιο πολύ, θα γίνει αναγκαστικά διακοπή υδροδότησης ώστε να ανέβει. Παρακαλείστε να χρησιμοποιείτε το νερό προσεκτικά», ανέφερε νέα ανακοίνωση της ΔΕΥΑΤ που εστάλη στα ΜΜΕ στις 8.51 μ.μ.
Και την Κυριακή, πάλι χωρίς νερό.
Στην πόλη, καθημερινά, άλλες φορές από νωρίς το απόγευμα, άλλες από τις 9.00 το βράδυ, δεν έτρεχε νερό στις βρύσες σπιτιών κι επιχειρήσεων.
Ίδια και χειρότερη κατάσταση σε Κοινότητες της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, καθώς στην πόλη σχεδόν κάθε βράδυ κόβεται το νερό μέχρι το πρωί, αλλά και στα Φιλιατρά. Είναι γεγονός πως τα συνεργεία της ΔΕΥΑΤ κατέβαλλαν προσπάθειες αποκατάστασης της βλαβών χρονιάρες μέρες, όμως τα προβλήματα δε λύνονται με μιας, με εργασίες στην κορύφωση του καλοκαιριού. Έπρεπε να έχουν ελεγχθεί πηγές, γεωτρήσεις και δεξαμενές πολύ νωρίτερα, από την άνοιξη.
Επίσης, δε σημειώνονται παντού και πάντοτε βλάβες, αλλά «κόβεται» το νερό σε συγκεκριμένες περιοχές για να γεμίζουν δεξαμενές ή για να έχουν νερό άλλα τμήματα, οικισμοί και γειτονιές των πόλεων.
Κάτοικοι και επαγγελματίες στην Τριφυλία σε συζητήσεις τους εκφράζουν πλήρη απογοήτευση και απόλυτη οργή, ενώ με καυστικές δημοσιεύσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονται στο ιδιότυπο βασανιστήριο που υποβλήθηκαν τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου χωρίς νερό.
Όπως μάλιστα πολλάκις αναφέρουν, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πληρώνουν στο Δήμο Τριφυλίας, στη ΔΕΥΑΤ, τέλη ύδρευσης, τα οποία είναι ανταποδοτικά, αλλά και την ίδια στιγμή ανταποδοτικότητα δεν τους παρέχεται. Επιπλέον, τονίζουν πως ο Δήμος και η ΔΕΥΑΤ έντεκα ολόκληρους μήνες δεν έπραξαν, ως είχαν υποχρέωση, ό,τι απαιτείται για επάρκεια νερού, αλλά εκείνο που έθεσαν σε προτεραιότητα, εν μέσω «καραντίνας» μάλιστα, ήταν η μεταφορά της έδρας της ΔΕΥΑΤ, λες και θα έλυνε το πρόβλημα…
Του Ηλία Γιαννόπουλου