«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Οκτωβρίου 1939: Η βιομηχανική ανάπτυξις στη Μεσσηνία

«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Οκτωβρίου 1939:  Η βιομηχανική ανάπτυξις στη Μεσσηνία

Η παραγωγή ζυμαρικών

Μία από τας σημαντικωτέρας βιομηχανικάς προόδους που εσημείωσεν η μεσσηνιακή πρωτεύουσα κατά τα τελευταία χρόνια είναι και η ανάπτυξις της βιομηχανίας των ζυμαρικών. Μέχρι του 1930 ο κλάδος αυτός της βιομηχανίας ευρίσκετο στην Καλαμάτα σε εμβρυώδη σχεδόν κατάστασι. Δύο ή τρία εργοστάσια ζυμαρικών ελειτούργουν με περιωρισμένη ημερησία παραγωγή και ελαχίστη κατανάλωσι. Η αγορά μας και γενικά η Μεσσηνία ετροφοδοτείτο σε ζυμαρικά κυρίως από την πρωτεύουσα, που είχαν αποσπάσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού λόγω της καλυτέρας πράγματι ποιότητός των.

Εδώ και λίγα χρόνια, όμως, η βιομηχανία των ζυμαρικών άρχισε να εξελίσσεται ραγδαίως και νέα εργοστάσια με συγχρονισμένας εγκαταστάσεις εδημιουργήθησαν δυνάμενα να συναγωνισθούν σε ποιότητα και παραγωγή και αυτές ακόμη τις αθηναϊκές βιομηχανίες ζυμαρικών. Μεταξύ αυτών καταλέγεται και το εργοστάσιον Αθανασούλια – Αναστασοπούλου, ιδρυθέν το 1936.

Η νέα αυτή βιομηχανία αναπτυχθείσα συν τω χρόνω, χάρις στο φιλοπρόοδο πνεύμα των ιδρυτών της, εξελίχθη σήμερον σε μία από τις πλέον ανθούσες βιομηχανίες της Καλαμάτας. Ένα μεγάλο ποσοστό – το σημαντικώτερο – της μεσσηνιακής καταναλώσεως ζυμαρικών το έχει αποσπάει ήδη η βιομηχανία Αθανασούλια – Αναστασοπούλου, η οποία επεξέτεινε τον κύκλο της δράσεώς της μέχρι και των απωτέρων χωριών του Νομού Μεσσηνίας.

Το μυστικόν της τόσον αλματικής προόδου που εσημείωσεν η βιομηχανία αυτή έγκειται κυρίως στην ανανέωσι των μηχανικών μέσων παραγωγής δια των πλέον σύγχρονων μοντέλλων, στη συμπλήρωσι του μηχανικού οπλισμού της και το σπουδαιότερο, στην άμεση και προσεκτική επίβλεψι επί της εργασίας των ιδίων εργοστασιαρχών, που επιτρέπουν την παραγωγή αρίστης ποιότητος ζυμαρικών, εφαμίλλων, αν μη ανωτέρω, και αυτών των προϊόντων «Μίσκο», τα οποία μάλιστα είναι δυνατόν να δοθούν στην κατανάλωσι σε τιμές χαμηλότερες των αυτών των αθηναϊκών ζυμαρικών.

H Bιομηχανία Αθανασούλια – Αναστασοπούλου  διαθέτει σήμερον τελειότατα μηχανήματα, νεώτατα στεγνωτήρια και ευρυχώρους και πληρούσας όλους τους όρους της υγιεινής   αιθούσας αποξηράνσεως των ζυμαρικών. Η ημερησία παραγωγή της καλύπτει σχεδόν το 50% της καταναλώσεως στη Μεσσηνία. Παράγει όλα τα είδη ζυμαρικών και κυρίως τα εξαίρετα πακεταρισμένα μακαρόνια «Βικτώρια», που έχουν τεραστία εξάπλωσι σ’ ολόκληρη τη Μεσσηνία λόγω της εξαιρετικής ποιότητός των – είναι εφάμιλλα των «Μίσκο» και ευθυνότερα κατά 4 δρχ. την οκά-, «πεπονάκι» και μανεστρικό με θαυμασίαν γεύσιν και σπουδαιοτάτην απόδοσιν κατά το μαγείρευμα.

Λόγω της αρίστης ποιότητός των τα ζυμαρικά του εργοστασίου Αθανασούλια – Αναστασοπούλου κατέχουν το ρεκόρ της καταναλώσεως στην Καλαμάτα και έχουν κατακτήσει τας αγοράς Πύλου, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Μελιγαλά, Ζευγολατιού, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Διαβολιτσίου, Κρεσταίνων, Ζαχάρως, Κοπανακίου κ.λπ.

Το καταναλωτικό κοινό της Μεσσηνίας προτιμά τα εντόπια ζυμαρικά – και πρέπει – όχι μόνον γιατί από απόψεως ποιότητος δεν υστερούν των προϊόντων άλλων εργοστασίων, αλλά και γιατί μη επιβαρυνόμενα με υπέρογκα έξοδα μεταφοράς και συσκευασίας πωλούνται στην αγορά σε τιμές πολύ χαμηλές.

Γ.Κ.