Σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης
Συμμετέχοντας ο Δήμος Καλαμάτας ενεργά στη μάχη ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού και σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πραγματοποίησε χθες μία ακόμα συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και επαγγελματιών υγείας, στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας λόγω της αυξητικής τάσης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων covid-19.
Σε παρέμβασή του στη διάρκεια της συνάντησης, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: “Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, που καθημερινά διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα. Ως Δήμος Καλαμάτας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας του Covid-19 ενεργοποιηθήκαμε, ακολουθώντας τις οδηγίες και τα μέτρα που οι αρμόδιοι φορείς έθεσαν σε ισχύ, επιχειρώντας να ανταποκριθούμε στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες της περιόδου αυτής.
Εμείς, όμως, δεν είμαστε ειδικοί. Εμείς ακολουθούμε όλους εσάς που ανήκετε στην επιστημονική κοινότητα, επιχειρώντας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να συνδράμουμε είτε υλικά είτε με όποιον άλλο τρόπο μάς ζητηθεί στην προσπάθεια για τη μη διάδοση του κορωνοϊού και την όσο το δυνατόν λιγότερη διασπορά του στην κοινότητα.
Ως Δήμος είμαστε εδώ και σε συνεργασία με δομές και φορείς υγείας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Προβαίνοντας σε προμήθεια υγειονομικού υλικού, προχωρώντας σε διαρκείς απολυμάνσεις (ΕΚΑΒ, Κέντρο Υγείας κ.λπ.), αλλά και εξυπηρετώντας ανάγκες που μας επισημαίνονται”.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: Π. Κατσαφάδος (Κ.Υ. Καλαμάτας), Δ. Τζωρτζίνης (Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας), Μ. Μάκαρης (ιατρός, δημοτικός σύμβουλος), Γ. Σοφρωνάς (ιατρός, δημοτικός σύμβουλος), Π. Γουρδέα (Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας), Ι. Καρβέλας (ΕΚΑΒ), Δ. Ροΐδης (Αστυνομική Διεύθυνση), Β. Αντωνοπούλου (Π.Ε. Μεσσηνίας), Θ. Σιούτη (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), Ν. Πεφάνης (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Θ. Μαρκόπουλος (ιατρός εργασίας Δ. Καλαμάτας), Δ. Πολίτης (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ) και οι αντιδήμαρχοι Γ. Μπάκας, Γ. Φάβας, Σ. Μαρινάκης και Δ. Μαστραγγελόπουλος. Το συντονισμό είχε η γενική γραμματέας του Δήμου, Μ. Νταμάτη.
Ενστάσεις
Από τη χθεσινή σύσκεψη, όμως, υπήρξαν και τοποθετήσεις που προκαλούν προβληματισμό για τη σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως υγειονομικής μονάδας αναφοράς covid.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, υπενθύμισε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Εργατικό Κέντρο διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, για να λειτουργήσει ως covid το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Με τη σειρά του, ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες” και καρδιολόγος στο νοσοκομείο, τόνισε ότι δεν έχει διαφωνία να γίνουν υποδομές στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, υπογράμμισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί καταργώντας κάτι που ήδη υπάρχει.
Εξειδικεύοντας την παρέμβασή του, σχολίασε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η Μονάδα Εμφραγμάτων και να αντικατασταθεί από Υπομονάδα Εμφραγμάτων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η Μονάδα Εμφραγμάτων καταργείται γιατί στη θέση της θα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς με covid. Ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε, όμως, ότι τα σοβαρά εμφράγματα δεν μπορεί να νοσηλεύονται σε Υπομονάδα.
Επίσης, επισήμανε δεικτικά ότι “τα κρούσματα covid ‘θα κάνουν βόλτα στο Νοσοκομείο’ από τη στιγμή που τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται στον 3ο όροφο, στη Β’ Παθολογική, τα κρούσματα θα νοσηλεύονται στο ισόγειο, στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας, ενώ οι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εμφραγμάτων.
Τέλος, ανέφερε ότι οι πολίτες κλείστηκαν στο σπίτι τους στο πρώτο κύμα της πανδημίας προκειμένου να μπορέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ετοιμαστεί και να δημιουργήσει υποδομές για το δεύτερο κύμα. Όμως, οι αναγκαίες υποδομές δε δημιουργήθηκαν.
Από την πλευρά του, ο καρδιολόγος Γιώργος Σοφρωνάς είπε ότι καλό είναι να υπάρχουν γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο Δήμος, αλλά η κυβέρνηση. Επομένως, το σημαντικότερο είναι να καταβληθεί προσπάθεια, σε πολιτικό επίπεδο, για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την κάλυψη των κενών θέσεων.
Α.Π.