Βάσεις 2020: Η πτώση έφερε χαμόγελα

Βάσεις 2020: Η πτώση έφερε χαμόγελα

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων δόθηκε χθες το πρωί, όταν το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βάσεις των φετινών εξετάσεων.

Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 15.780 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός ήταν 103.963.

Συνολικά φέτος εισήχθησαν σε Πανεπιστήμια, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.
Μετά την ανακοίνωση των βάσεων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έδωσε στη δημοσιότητα επιπλέον στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών πέραν του ποσοστού των επιτυχόντων.

Αναλυτικότερα, εκ των υποψηφίων που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% αγόρια, ενώ το 22,14% των υποψηφίων «πέρασε» στην πρώτη τους επιλογή.

Σε γενικές γραμμές, πρόσθεσε η κα Κεραμέως, σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις Ανθρωπιστικές, τις Ιατρικές και τις Θετικές Σπουδές, ενώ στις Οικονομικές υπήρξε άνοδος της τάξεως περίπου του 20%.

Κάτω από 10.000 μόρια
Το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%.
Γενικότερα, όπως είπε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.

Ελάχιστοι οι μαθητές στα σχολεία
Για ακόμα μια χρονιά λίγοι ήταν οι μαθητές που έσπευσαν στο σχολείο τους να δουν τα αποτελέσματα, αφού το υπουργείο τούς έδινε τη δυνατότητα να το κάνουν μέσω της ιστοσελίδας του.

Βέβαια, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας το σύστημα κατέρρευσε, ενώ αργότερα η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στα σχολεία οι πίνακες που αναρτήθηκαν ήταν με τους κωδικούς των υποψηφίων, προκειμένου να προστατευτούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Βασιλική Καρζή
Στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου κατάφερε να εισαχθεί η Βασιλική Καρζή. Μιλώντας για τη χρονιά που πέρασε, είπε ότι ήταν μια δύσκολη και απαιτητική, με μαθητές να έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα. Πέραν της αλλαγής του συστήματος, υπήρξε το θέμα με τον κορωνοϊό.
Πλέον αισθάνεται ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, αφού οι κόποι της ανταμείφτηκαν. Όσο για την Ψυχολογία, μας είπε ότι είναι ένα τμήμα που πραγματικά την ενδιαφέρει, για αυτό και το επέλεξε όταν συμπλήρωνε το μηχανογραφικό της.
Τέλος, ανέφερε ότι είναι έτοιμη να ζήσει τη φοιτητική ζωή, αλλά και να παρακολουθήσει τα μαθήματά της, με απώτερο σκοπό να ανοίξει νέους ορίζοντες στη ζωή της.

Πέτρος Μελέας
Ικανοποιημένος με τη σχολή που εισήχθη δήλωσε ο Πέτρος Μελέας, αφού πέτυχε τους στόχους που είχε βάλει και ετοιμάζεται να σπουδάσει στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου.
Η χρονιά που πέρασε ήταν περίεργη, αφού ήταν απαιτητική και εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, όποτε όλο αυτό δημιούργησε ένα περίεργο κλίμα.
Πλέον, όπως είπε, ξεκινά η καλή φοιτητική ζωή.

Γιώργος Γρουσουζάκος
Πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα θα σπουδάσει ο Γιώργος Γρουσουζάκος. Το συγκεκριμένο τμήμα ήταν η πρώτη του επιλογή, με τη χρονιά που πέρασε να είναι δύσκολη, αλλά με το πρόγραμμα να «βγαίνει».

Γιώργος Πολυχρονόπουλος
Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στην πρωτεύουσα θα σπουδάσει ο Γιώργος, ο οποίος δήλωσε ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα, ενώ το συγκεκριμένο τμήμα ήταν η πρώτη του επιλογή.
Για τον ίδιο η χρονιά δεν ήταν τόσο δύσκολη, αφού κατάφερε να τα συνδυάσει όλα χωρίς στερήσεις.

Νέστωρ Βλάσσης
Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και ειδικότερα στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης κατάφερε να περάσει ο Νέστωρ Βλάσσης, που μίλησε για μια σχετικά εύκολη χρονιά χωρίς πίεση και με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει.

Ιωάννης Δεδούσης
Στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών της ΑΣΟΕΕ εισήχθη ο Ιωάννης Δεδούσης. Δεν ήταν η πρώτη του επιλογή, όπως είπε, αλλά πλέον ξεκινά μιαν άλλη ζωή κι έτσι δεν έχει κανένα παράπονο.

Αχιλλέας Βίγκος
Στην πρώτη του επιλογή και ειδικότερα στην Ιατρική Αθήνας κατάφερε να εισαχθεί ο Αχιλλέας Βίγκος. Στόχος του ήταν η συγκεκριμένη σχολή και έτσι διάβασε εντατικά για δύο χρόνια.
Η χρονιά ήταν μεν πιεστική από τη μια πλευρά, αλλά η καραντίνα τον βοήθησε αφού είχε περισσότερο χρόνο για διάβασμα, ενώ με το πρόγραμμα που είχε ορίσει δε στερήθηκε κάτι.
Τέλος, ανέφερε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για αυτόν, αφού η Ιατρική είναι απαιτητική, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί και θα τα καταφέρει.

Θοδωρής Μπούμπουλης
Ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα δήλωσε ο Θοδωρής Μπούμπουλης, ο οποίος σε μερικές μέρες θα περάσει την είσοδο της Ευελπίδων.
Μιλώντας για τη χρονιά που πέρασε, σημείωσε ότι ήταν περίεργη λόγω της κατάστασης, αλλά είχε περισσότερο χρόνο για διάβασμα, κι έτσι είδε τους κόπους του να ανταμείβονται

Ιωάννα – Μελιτίνη Μάκαρη
Εκεί που περίμενε πέρασε η Ιωάννα – Μελιτίνη Μάκαρη και ειδικότερα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
Όπως είπε, ήταν σίγουρη ότι θα περάσει, αφού ήταν αρκετά μόρια πάνω από την περσινή βάση.
Πλέον ετοιμάζεται για την Αθήνα, αν και νοιώθει μια αβεβαιότητα για το πώς θα γίνουν τα μαθήματα. Κλείνοντας, δήλωσε ενθουσιασμένη για το νέο της ξεκίνημα.

Κωνσταντίνα – Μαρία Στάικου
Στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού του Βόλου θα σπουδάσει η Κωνσταντίνα – Μαρία Στάικου, δηλώνοντας χαρούμενη.
Η χρόνια που πέρασε, όπως μας είπε, ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά και περίεργη, καθώς υπήρξε η καραντίνα. Ωστόσο, την ωφέλησε για να έρθει πιο κοντά στο στόχο της και πλέον να ετοιμάζει βαλίτσες για το Βόλο.

Παναγιώτης Πατικόπουλος
Στη ΣΜΑ θα φοιτήσει ο Παναγιώτης Πατικόπουλος, όπου με πολύ διάβασμα, όπως σχολίασε, κατάφερε να εισαχθεί.
Η χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά με την καραντίνα να τον επηρεάζει θετικά, αφού είχε περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στο στόχο του.

Νίκος Κόκοτος
Στη Νομική Κομοτηνής θα σπουδάσει ο Νίκος Κόκοτος. Όπως παρατήρησε, τώρα χαλαρώνει και ετοιμάζεται για τις νέες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει. Η κατάσταση με τον κορωνοϊό, πρόσθεσε, τον βοήθησε, αφού είχε περισσότερο χρόνο για διάβασμα, όπως και η μείωση της ύλης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Κατρακύλησαν τα Τμήματα της Καλαμάτας

Ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε χθες για τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Καλαμάτας, καθώς στα περισσότερα υπήρξε κατρακύλα των βάσεων και ειδικά σε όσα ήταν από την αρχή στο Ίδρυμα.

Από την άλλη, τμήματα που ανήκαν στο ΤΕΙ και πλέον έχουν αναβαθμιστεί σε πανεπιστημιακά δεν είχαν την ίδια τύχη με αυτά του Πανεπιστημίου.

Οι βάσεις για τα Τμήματα της Καλαμάτας

ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 8.625 (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 8.865 (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) -10.182 Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 2019

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ 8.900 (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 9.675 (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) -10.375 Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 2019

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ 6.500 (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 10.542 (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) – 8.700 Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 2019

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 6.225 (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 2.492 (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) -5.422 Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 2019

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 10.775 (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 12.782 (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) -12.929 Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 2019

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 9.125 (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 12.782 (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) -11.153 Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 2019

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ 7.875 (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 3.015 (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) -6.473 Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 2019

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 10.050 (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 14.110 (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) -13.254 Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 2019

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση