-Δυσοίωνες προβλέψεις καθώς έρχεται ανομβρία
Το δικό του απολογισμό έκανε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κοινοτήτων Περιοχής, Δημήτρης Κουκούτσης, με τα προβλήματα να είναι πολλά, το προσωπικό ελάχιστο και τον κίνδυνο να μείνει η περιοχή χωρίς νερό πιο ορατό από ποτέ.
Ειδικότερα, πέραν των έργων που εκτελέστηκαν, ο κ. Κουκούτσης ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια «να χτιστεί» το μέλλον του Συνδέσμου, αφού αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος του.
Στη συνέχεια εξήρε την αυταπάρνηση όλου του προσωπικού και κυρίως του τεχνικού, καθώς, όπως εξήγησε, χωρίς να υπολογίζουν ωράρια και οικογένειες δίνουν τα πάντα για το Σύνδεσμο. Σχολίασε, δε, πως η κατάσταση των αγωγών έχει ως αποτέλεσμα καθημερινά να δημιουργούνται βλάβες και οι εργαζόμενοι να υποφέρουν τα πάνδεινα για να ανταποκριθούν και το κάνουν με ηρωικό τρόπο.
Η γραφειοκρατία που τους «δένει» τα χέρια
Ο κ. Κουκούτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γραφειοκρατία σε κεντρικό επίπεδο, που έχει ως συνέπεια ο Σύνδεσμος να μην μπορεί να πραγματοποιήσει κινήσεις που θέλει. Έτσι επισήμανε ότι είναι άδικο τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να μην μπορούν να κάνουν προσλήψεις εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, να μην έχουν απευθείας πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να μην υπάρχουν μηχανικοί να εκπονήσουν μελέτες, κάτι που οφείλεται κατά τον ίδιο «στη δυστοκία της παλιάς εποχής των παχιών αγελάδων», ενώ «τώρα είναι αργά».
Τα παραπάνω, λοιπόν, αναγκάζουν το Σύνδεσμο να ζητά μελέτες από δημοτικές υπηρεσίες που είναι ήδη υποστελεχωμένες και έχουν πολλά καθήκοντα.
Ο λογαριασμός του Συνδέσμου
Σύμφωνα με τον κ. Κουκούτση, ο Σύνδεσμος έχει στο λογαριασμό του 1 εκατομμύριο ευρώ κι αυτό που ζητούν είναι να κάνουν οι ίδιοι μελέτες για να δοθούν λύσεις. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού η γραφειοκρατική δυστοκία σε κεντρικό επίπεδο δεν τους το επιτρέπει. Έτσι ζήτησε αυτά τα προβλήματα να λυθούν άμεσα.
Σύνδεσμος για όλη τη Μεσσηνία και οι δυσοίωνες προβλέψεις
Στη συνέχεια ο κ. Κουκούτσης ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας Σύνδεσμος για όλο το νομό, ενώ- από ό,τι βλέπει-είναι κάτι που ωριμάζει με τον καιρό.
Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει να διαψευστούν οι προβλέψεις των γεωλόγων και των μετεωρολόγων, καθώς λένε ότι και αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος σε ό,τι έχει να κάνει με την ανομβρία.
Το έργο που θα λύσει το πρόβλημα στον Άγιο Φλώρο
Σε ερώτηση που έγινε αν το έργο του Αγίου Φλώρου λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας, ο κ. Κουκούτσης απάντησε ότι όλοι λένε ότι θα λυθεί με την κατασκευή του αγωγού Φ800, έργο που χρειάζεται και είναι τεράστιο. Πρόσθεσε δε ότι θα λύσει αρκετά προβλήματα, όμως το ζήτημα είναι να υπάρχει νερό για να μεταφέρει.
Κλείνοντας σχολίασε ότι με το συγκεκριμένο έργο μεγάλο κομμάτι του προβλήματος θα λυθεί, αλλά χρειάζονται κι άλλες κινήσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να κάνει εντύπωση αν στο μέλλον χρειαστεί η δημιουργία φράγματος.
Το προσωπικού και τα κενά
Σχετικά με το προσωπικό και τι κενά υπάρχουν, ο κ. Κουκούτσης είπε ότι επικουρικό και μόνιμο είναι 11 άτομα σύνολο και στην πλειοψηφία τους ηλεκτρολόγοι, που κάνουν τις βάρδιες στα αντλιοστάσια.
Μιλώντας για τα παραπάνω άτομα, ανέφερε ότι η πλειοψηφία τους είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ ο Σύνδεσμος ζητά να υπάρξουν μόνιμες θέσεις για αυτούς. Επίσης, χρειάζονται μόνιμοι για το λογιστήριο, ένας ΤΕ πολιτικών έργων υποδομής και κάποια στιγμή τουλάχιστον ένας μηχανολόγος.
Η πολύωρη διακοπή νερού τον Απρίλιο
Πριν από μερικούς μήνες στην περιοχή είχε προκληθεί αναστάτωση με την πολύωρη διακοπή νερού. Σχολιάζοντάς τη ο πρόεδρος του Συνδέσμου, όπως και αν μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο, απάντησε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται ο αγωγός Φ600 ο κίνδυνος ελλοχεύει κάθε στιγμή. Μάλιστα, παρατήρησε ότι πολλές φορές έχουν γίνει διορθώσεις, που κανείς δεν κατάλαβε, και έτσι πάλι θέλησε να ευχαριστήσει το προσωπικό του Συνδέσμου που ανταποκρίνεται υπό αυτές τις συνθήκες.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αυτοί οι άνθρωποι δίνουν ολονύχτιες μάχες για να υπάρχει νερό.
Η τελική λύση
Για το πότε ο «αμαρτωλός Φ600» θα περάσει στην ιστορία και θα λυθούν τα σημαντικότερα προβλήματα, ο κ. Κουκούτσης απάντησε στην τελευταία επικοινωνία που είχε με την εταιρεία που έχει αναλάβει την τοποθέτηση του νέου, τον ενημέρωσαν ότι στις αρχές του έτους θα ξεκινήσει το έργο.
Ο Άρις και άλλα χωριά που μένουν χωρίς νερό
Σε ερώτηση για χωριά, όπως ο Άρις, όπου παρατηρούνται συχνά διακοπές νερού, ο κ. Κουκούτσης απάντησε ότι εξ αρχής υπάρχουν προβλήματα κατασκευαστικά. Ο δε Σύνδεσμος ποτέ δε θα έκοβε το νερό από μια περιοχή για να το δώσει αλλού, αλλά επανέλαβε ότι τα ζητήματα είναι κατασκευαστικά, δηλώνοντας αποφασισμένος να τα λύσει.
Η υπερκατανάλωση και η οριακή κατάσταση
Τέλος, ο κ. Κουκούτσης ανέφερε ότι υπήρξαν μέρες του Αυγούστου που το νερό έφθασε οριακά για την περιοχή και επανέλαβε ότι αν ο χειμώνας είναι σαν αυτόν που πέρασε, θα υπάρξουν ξανά ζητήματα. Τούτη δε τη στιγμή υπάρχει χρόνος πολλά από αυτά να επιλυθούν.
Μιλώντας με νούμερα για την ποσότητα νερού, σημείωσε ότι υπήρξε μέρα που έφυγαν από το Σύνδεσμο 35.000 κυβικά νερού, για να συμπληρώσει ότι οι καταναλώσεις στην πόλη της Καλαμάτας είναι τεράστιες, κάτι που δείχνει σπατάλη εκ μέρους των καταναλωτών.
AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ 15/10/2019 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
-Αλλαγή εκκίνησης δύο κινητήρων σε SOFT – STARLET 250 ίππων στο αντλιοστάσιο Πηδήματος
-Συντήρηση και περιέλιξη 2 αντλητικών συγκροτημάτων 250 ίππων
-Συντήρηση αγωγού Φ600. Αντικατάσταση δικλείδων (βανών) 5 εκκενωτηρίων φ300
-Καθαρισμός των εκκενωτηρίων και επέκταση των αγωγών τους
-Εκπόνηση μελέτης και εκτέλεση έργου εκτεταμένης επισκευής τμήματος του Φ600 στην Τ.Κ. Άνθειας.
-Αλλαγή (αντικατάσταση) 20 υδρομέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα δύο μεγάλα υδρόμετρα Φ300 και Φ400 του Δήμου Καλαμάτας
-Επισκευή βλαβών δικτύου έτους 2020, ύψους 45.000 ευρώ, έως σήμερα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη και τη συναφθείσα σύμβαση
-Καθαρισμός δεξαμενών και αποψίλωση περιβαλλόντων χώρων και ιδιοκτησιών
-Υποβολή δηλώσεων Κτηματολογίου, εκπόνηση τοπογραφικών και τακτοποίηση νομικών και τεχνικών θεμάτων της ακίνητης περιουσίας του Συνδέσμου
-Αγορά υπηρεσιακού οχήματος
-Προσλήψεις 3 ηλεκτρολόγων με σύμβαση ΙΔΟΧ 8 μηνών
-Αποστολή αιτημάτων για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και συγκεκριμένα 3ΔΕ Ηλεκτρολόγων, 1 ΔΕ Διοικητικού, 1 ΤΕ Λογιστικής και 1 ΤΕ Πολιτικών Έργων Υποδομής για αναπλήρωση των κενών από συνταξιοδοτήσεις και μετακινήσεις με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία του Συνδέσμου
-Αλλαγή δικλείδων (βανών) των φίλτρων, των σωληνώσεων και των εξαεριστικών στις δεξαμενές αποθήκευσης
-Εξοπλισμός και σύνδεση γεώτρησης Αριοχωρίου που παραχωρήθηκε από τον ΓΟΕΒ ως εναλλακτική πηγή άντλησης ύδατος σε περίπτωση λειψυδρίας
-Μελέτη γεώτρησης Σκοπευτηρίου
-Γεωλογική μελέτη άντλησης νερού από τις Πηγές Αγίου Φλώρου
-Μελέτη για Φ400 Βέργα – Κιτριές
-Διαγωνισμός, κατακύρωση και υπογραφή σύμβασης για έργο αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού Φ800
-Διαδικασία εξεύρεσης λύσης για νέα δεξαμενή στην περιοχή Πηδήματος.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση