Εκφράζουν έντονη ανησυχία και για το χωροταξικό “σχεδιασμό” της διοήκησης για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού
-«Βολές» κατά του υπουργείου Υγείας από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρη Τζωρτζίνη
Με το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας του κορωνοϊού να βρίσκεται προ των πυλών, το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, έκρουσε το «καμπανάκι» κινδύνου προς όλους τους αρμόδιους και πρωτίστως προς το υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν.
Εκπρόσωποι των Σωματείων Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας και των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, ο πρόεδρος των ιατρών των Κέντρων Υγείας Ν. Μεσσηνίας, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Μ. και ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ν. Μεσσηνίας εξέφρασαν από κοινού την έντονη ανησυχία τους εν όψει «κλιμάκωσης» της πανδημίας και για το γεγονός ότι το νοσοκομείο, παρά τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει, καλείται να λειτουργήσει και ως νοσοκομείο περίθαλψης περιστατικών «Covid 19».
Τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου «άνοιξε» ο αντιπρόεδρος των Ειδικευμένων Ιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ζαχαρίας Χουσανίτης. Ο κ. Χουσανίτης τόνισε ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, με το υποστελεχωμένο ανθρώπινο δυναμικό, η λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως “covid 19” είναι ιδιαίτερα επισφαλής. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τις 124 οργανικές θέσεις του νοσοκομείου καλυμμένες είναι οι 67, ενώ εκκρεμούν 15 προσλήψεις. Πρόσθεσε ότι οι «κλινικές» του νοσοκομείου και ιδιαίτερα οι «Παθολογικές» έχουν υπερβεί τα όριά τους, χάρις κυρίως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού αυτούς τους μήνες. Επισήμανε δε ότι η υποστελέχωση παραμένει, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ανάγκες, όπως η λειτουργία του νοσοκομείου ως «κλινική covid 19».
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι οι ιατροί του νοσοκομείου δε «φυγομαχούν» και θα βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά του κορωνοϊού, ωστόσο είναι καθήκον τους να ενημερώσουν τους πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Κλείνοντας ανέφερε τα αιτήματά τους προς την Πολιτεία, τα οποία είναι: η άμεση λύση στο φλέγον ζήτημα των εφημεριών των παθολογικών κλινικών όχι όμως με λύσεις ανάγκης, η ολοκλήρωση της πρόσληψης των 15 θέσεων που εκκρεμούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς και των 9 θέσεων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και, τέλος, η μόνιμη λύση του προβλήματος μέσω προκήρυξης όλων των οργανικών θέσεων σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου.
Έντονα επικριτική ήταν η ταμίας των Ειδικευμένων Ιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Χρύσα Μάλλιου. Η κα Μάλλιου έκανε γνωστό ότι 6 μήνες τώρα μέσα στην πανδημία το μόνο που έγινε στο νοσοκομείο ήταν η πρόσληψη 3 επικουρικών ιατρών και κανένας άλλος σχεδιασμός, ενώ τώρα καλείται να αντιμετωπίσει το «δεύτερο κύμα» και ως νοσοκομείο covid 19, «κλωνοποιώντας» ουσιαστικά τους γιατρούς για να αντεπεξέλθουν. Εν όψει αυτής της εξέλιξης, ζήτησε τη δημιουργία χώρου υποδοχής ασθενών υπόπτων κορωνοϊού, όπου θα γίνεται και η ιχνηλάτηση. Επίσης, τη δημιουργία χώρου όπου θα νοσηλεύονται μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί, τη δημιουργία «κλινικής» για όσους επιβεβαιώνονται ως ασθενείς κορωνοϊού, καθώς και δημιουργία ΜΕΘ για όσους χρήζουν διασωλήνωσης.
Η κα Μάλλιου επέκρινε την απόφαση του υπουργείου να ορίσει το νοσοκομείο ως “Covid 19”, καθώς γνώριζε τα προβλήματα υποστελέχωσης, ενώ κριτική άσκησε και στην 6ΥΠΕ και στη διοίκηση του νοσοκομείου που δέχθηκαν αυτή την εξέλιξη. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι άλλες χρόνιες ασθένειες δεν πήραν «άδεια» από την έλευση του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι η πανδημία διόγκωσε ουσιαστικά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους πολίτες για τα «χειροκροτήματα», ωστόσο σημείωσε ότι αυτά δε λύνουν τα προβλήματα, τα οποία όλοι πρέπει να τα γνωρίζουν.
Από την πλευρά του ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Μ., Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, σημείωσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η λειτουργία «Κλινικής» Covid -19 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς προσδίδει αίσθημα ασφάλειας στο νομό και στους πολίτες, τονίζοντας όμως την ανάγκη πιστής τήρησης των πρωτοκόλλων προστασίας. Επίσης, επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια ξαφνική δύσκολη κατάσταση, με το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου ήδη υποστελεχωμένο, ωστόσο 4-5 μήνες αργότερα με την εμπειρία που έχουν αποκομίσει σημείωσε πως είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν το ανθρώπινο ιατρικό δυναμικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τόνισε ότι οι νέοι γιατροί θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα βοηθήσουν με την εμπειρία τους
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Δημήτρης Τσιλίκας, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το χωροταξιακό σχεδιασμό που έχει συντάξει η διοίκηση για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού. Σημείωσε ότι θεωρεί επικίνδυνο το γεγονός ότι θα νοσηλεύονται και στους 3 ορόφους περιστατικά covid 19, ενώ αυτό το γεγονός δημιουργεί υποβάθμιση των κλινικών καρδιολογικής, παθολογικής και της μονάδας εμφραγμάτων. Παράλληλα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για διασπορά του ιού. Κλείνοντας ζήτησε επάρκεια στα μέσα ατομικής προστασίας με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ενώ συντάχθηκε και με το αίτημα των προλαλήσαντων για κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου προσθέτοντας το αίτημα για μονιμοποίηση και των έκτακτων εργαζομένων, καθώς εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες.
Η αντιπρόεδρος εργαζομένων του Νοσοκομείου και διευθύντρια της Α’ Παθολογικής, Αναστασία Μαρκοπούλου, έθιξε ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παθολογικές Κλινικές, τονίζοντας ότι με δυσκολία και υπεράνθρωπες προσπάθειες έγιναν όλες οι εφημερίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ζήτησε μόνιμες προσλήψεις και όχι ημίμετρα όπως οι προσλήψεις συναδέλφων της με μπλοκάκι. Η λειτουργία, δε, της κλινικής ως «covid 19» φέρνει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, τόνισε η κα Μαρκοπούλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων προσλήψεων μέσα στον επόμενο«κιόλας» μήνα. Και η ίδια επισήμανε, την ανάγκη ο «σχεδιασμός» της λειτουργίας του νοσοκομείου ως covid 19 να γίνει με σοβαρότητα και όχι με προχειρότητα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διασποράς του ιού, εκφράζοντας και απ’ την πλευρά της την ανησυχία της για το «σχέδιο» που έχει ανακοινώσει η διοίκηση.
Η πρωτοβάθμια υγεία να γίνει «κυματοθραύστης» του δεύτερου κύματος της πανδημίας
Ο πρόεδρος των ιατρών των Κ.Υ. Μεσσηνίας, Ηλίας Μανδηλάρης, τόνισε την ανάγκη στελέχωσης των μονάδων της πρωτοβάθμιας υγείας που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και να αποτελέσουν τον «κυματοθραύστη» του 2ου κύματος της πανδημίας. Ήδη έχουν ζητήσει απ’ την 6ΥΠΕ να βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ενώ έκανε γνωστό ότι από τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούν να λαμβάνουν δείγματα εξετάσεων για κορωνοϊό στα ειδικά ISOBOX που έχουν τοποθετηθεί απ’ την Περιφέρεια Πελοποννήσου στα περισσότερα Κέντρα Υγείας του νομού.
Ο κ. Μανδηλάρης πρόσθεσε την ανάγκη επαναλειτουργίας των μικροβιολογικών εργαστηρίων και ακτινολογικών κέντρων, που παραμένουν ανενεργά λόγω έλλειψης έμψυχου δυναμικού, τα οποία έστω και με βοηθούς μικροβιολόγων και ακτινολόγων, θα μπορούσαν με γενικές αίματος και ακτίνες θώρακος να κρίνουν ποια περιστατικά θα μπορούν να μείνουν σε «καραντίνα» στο σπίτι ή χρήζουν νοσηλείας. Υπογράμμισε πως οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας αποτελούν το «στυλοβάτη» του συστήματος υγείας, υπενθυμίζοντας ότι ο κορωνοϊός ήρθε να προστεθεί σε όλες τις προϋπάρχουσες ασθένειες και για το λόγο αυτό ζήτησε πλήρη κάλυψη με γενικούς ιατρούς όλων των Κέντρων Υγείας.
«Χωρίς κανέναν πλάνο το υπουργείο Υγείας τους τελευταίους 6 μήνες – Να αναλάβει τις ευθύνες του»
Άλλη διάσταση στο θέμα έδωσε κλείνοντας τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης. Ο κ. Τζωρτζίνης δε «μάσησε» τα λόγια του χαρακτηρίζοντας το ζήτημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας τα τελευταία 10 χρόνια βαθύτατα πολιτικό, κατηγορώντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις είτε ως «κουφές» είτε ως ανίκανες να προχωρήσουν στα δέοντα. «Βολές» εξαπέλυσε και κατά του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους 6 μήνες που βρίσκεται και η χώρα μας αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει κανένα πλάνο, αφήνοντας τις δομές υγείας ανοχύρωτες! Διαβεβαίωσε ότι όλοι οι ιατροί, είτε των δημόσιων νοσοκομείων είτε της πρωτοβάθμιας υγείας, ακόμα και οι ιδιώτες, δεν πρόκειται να «φυγομαχήσουν» και θα βρεθούν στην «πρώτη» γραμμή αντιμετωπίζοντας την πανδημία, ζητώντας όμως και από το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει, έστω και στην ύστατη, στιγμή σε οργανικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα ώστε, αν χρειαστεί, να επιστρέψουν ιατροί και απ’ το εξωτερικό.
«Αλαλούμ μεταξύ νοσοκομείου covid 19 και νοσοκομείου αναφοράς – Μέχρι 6 ασθενείς με κορωνοϊό δύναται να νοσηλεύσει το Νοσοκομείο Καλαμάτας»
Αμέσως μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις η ιατρός Χρύσα Μάλλιου σημείωσε και το «μπέρδεμα» που έχει προκύψει μεταξύ του διαχωρισμού των νοσοκομείων “Covid19” και των νοσοκομείων αναφοράς. Αποκάλυψε, δε, ότι υπήρχαν παράπονα από ιατρούς του Ρίο στην Πάτρα για τη διακομιδή ασθενών απ’ την Καλαμάτα στο Νοσοκομείο Αναφοράς, καθώς οι συνάδελφοί τους θεώρησαν ότι ως νοσοκομείο “Covid 19” αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν νοσηλευτεί και στην Καλαμάτα. Πρόσθεσε ότι αυτό το «μπέρδεμα» προκύπτει καθώς δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες απ’ την 6 ΥΠΕ. Επίσης, επισήμανε την έλλειψη αντιδραστηρίων για «τεστ», ενώ έκανε γνωστό ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα δηλώσει ως «κλινική covid 19» ότι δύναται να νοσηλευτούν σε αυτό 6 ασθενείς με κορωνοϊό.
Του Κώστα Γαζούλη