Η αλήθεια είναι πως ο μοντέρνος τρόπος ζωής μας οδηγεί πολλές φορές σε ακρότητες που ενδέχεται άμεσα ή έμμεσα να βλάψουν την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της εργασίας του ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει απλά θέσει σε δεύτερη μοίρα την οικογένεια του αλλά και την ίδια του την υγεία σε πολλές περιπτώσεις. Πόσο υγιεινό είναι άραγε να καθόμαστε όλη την ημέρα σε μια καρέκλα γραφείου μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή; Η απάντηση είναι φυσικά, «καθόλου». Πόσο ανθυγιεινός είναι ένας τρόπος ζωής που δεν περιλαμβάνει όχι μόνο άθληση αλλά ούτε καν λίγο περπάτημα έστω και δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα; Πάρα πολύ. Τέλος, άραγε πόσοι από εμάς μπορούμε να δηλώσουμε με παρρησία πως τρεφόμαστε σωστά ή σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών; Φαντάζομαι πάρα πολύ λίγοι.
Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτή τη διαμορφωθείσα κατάσταση; Θα αφήσουμε απλά τα χρόνια να περνούν ανέμελα και η κάθε καινούρια γενιά να είναι όλο και λιγότερο υγιής σε σχέση με την προηγούμενη; Όχι, βέβαια. Ας δούμε λοιπόν κάποιος τρόπους για να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας βάζοντας την τακτική άσκηση και μια σωστή δίαιτα στην καθημερινότητά μας.
Πρώτον και κύριο, έχουμε να κάνουμε με το κομμάτι της δουλειάς μιας και σε αυτή αφιερώνουμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Θα ήταν σκόπιμο να αποφύγουμε να δουλεύουμε καθ’ όλο τον εργασιακό μας βίο καθιστοί και μάλιστα μπροστά από μία οθόνη. Αν υπάρχει η δυνατότητα θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα τομέα απασχόλησης που θα μας επέτρεπε να ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τη φύση κάπου στο ύπαιθρο. Ιδανικά θα απαιτούνταν και κάποια σωματική εργασία εκ μέρους μας. Έτσι, θα είχαμε τη δυνατότητα να αναπνέουμε καθαρό αέρα κάθε μέρα αλλά και να αθλούμαστε ενώ παράλληλα εργαζόμαστε και κερδίζουμε χρήματα.
Δυστυχώς, ωστόσο, η πραγματικότητα και η ρουτίνα εν έτει 2020 είναι πολύ διαφορετική. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν να κάνουν με εργασία από απόσταση (τηλεργασία) μέσω Η/Υ και ο Covid-19 έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και σε αυτό το κομμάτι της ζωής μας. Εξυπακούεται άλλωστε πως το σύνολο σχεδόν των ευκαιριών για καριέρα έχει να κάνει με πνευματική και όχι τόσο σωματική εργασία. Έτσι, ναι μεν αισθανόμαστε πολύ κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας αφού έχουμε σπαταλήσει πολύ φαιά ουσία αλλά το σώμα μας παραμένει αγύμναστο και εν τέλει πλαδαρό και ευάλωτο.
Η νεολαία λοιπόν αλλά και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι θα πρέπει να ασχοληθούν πιο ενεργά με τη γυμναστική. Με αυτόν τον όρο δεν εννοούμε το να προσπαθήσει κανείς να μοιάσει σε αθλητές του bodybuilding αλλά ούτε και να επισκέπτεται το γυμναστήριο πέντε ή έξι φορές την εβδομάδα. Παρόλο αυτά, όσοι μπορούμε θα ήταν κάτι παραπάνω από ευεργετικό να περπατάμε-κατά προτίμηση με γρήγορο ρυθμό-τουλάχιστον είκοσι ή τριάντα λεπτά την ημέρα ή να κάνουμε χαλαρό τρέξιμο τύπου τζόκινγκ. Οι έρευνες έχουν δείξει πως άθληση τέτοιου τύπου δεν μας βελτιώνει μόνο σωματικά αλλά μας ανατάσσει και ψυχικά.
Ας δούμε τώρα ένα διατροφικό πρόγραμμα 5 γευμάτων που θα είναι μέγας αρωγός στην προσπάθειά μας. Καλή σας όρεξη!!
1Ο ΓΕΥΜΑ
Ως πρώτο γεύμα νωρίς το πρωί μπορούμε κάλλιστα να καταναλώσουμε άπαχο γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης για να λάβουμε τις απαραίτητες πρωτεΐνες και όλη την ενέργεια των δημητριακών.
2Ο ΓΕΥΜΑ
Σαν δεκατιανό στη συνέχεια μπορούμε να φάμε ένα ή δύο φρούτα πχ. ένα μήλο και μια μπανάνα. Αυτά θα μας χορτάσουν και θα μας αναζωογονήσουν.
3Ο ΓΕΥΜΑ
Το μεσημεριανό μπορεί να αποτελείται από ψητή γαλοπούλα συνοδευόμενη από πατάτες φούρνου. Μην το παρακάνετε με το αλάτι και τη σάλτσα όμως!
4Ο ΓΕΥΜΑ
Αργότερα μπορούμε να φάμε ένα υγιεινό σνακ όπως ένα τοστ με κοτόπουλο και άπαχο τυρί. Το ψωμάκι του τοστ θα ήταν καλό να είναι ολικής αλέσεως.
5Ο ΓΕΥΜΑ
Το τελευταίο γεύμα της ημέρας θα μπορούσε να είναι μια χορταστική σαλάτα αποτελούμενη από μαρούλι, ντομάτα, κρουτόν και λίγο λάδι και ίσως και κάποια άλλα υλικά της επιλογής σας!